• C Novo mesto
  • 18:05
  • Čet, 11.08.2022

Pametni telefoni Xiaomi pridobivajo na popularnosti

podčetrtek

V nedavni raziskavi so preučevali, katere znamke pametnih telefonov so v zadnjem času med uporabniki najbolj priljubljene. Prvo mesto že nekaj časa drži Samsung. Če je bil še do nedavnega na drugem mestu Apple, to zdaj ne velja več. Prehitel ga je kitajski Xiaomi, ki je kot ponudnik pametnih telefonov bolj prepoznan šele v zadnjih nekaj letih. Katere so torej prednosti telefonov Xiaomi? V čem je ta boljši in slabši v primerjavi s Samsungom?

Samsung in Apple sta bila dolga leta v rivalstvu in med sabo sta tekmovala na najrazličnejše načine. V zadnjih letih pa nista več ena redkih konkurentov, saj na veljavi dobivajo tudi druge znamke mobilnih telefonov. Med njimi je tudi Xiaomi, ki se lahko pohvali tudi z modelom Xiaomi read me note 8.

Samsung se že od nekdaj odlikuje po tem, da potrošnikom ponuja telefone v različnih cenovnih razredih. Zadovoljuje tako tiste, ki si želijo najboljšo napravo, kot tiste, ki so jim dovolj osnovne funkcionalnosti in si želijo cenejši telefon. Xiaomi je po drugi strani lansiral številne modele pametnih telefonov, za katere lahko rečemo, da imajo dobro razmerje med kakovostjo in ceno. Nedavno pa se je Xiaomi odločil, da bo poleg pametnih telefonov zavzel še druga področja elektronike.

Xiaomi Redmi – cenovno ugodni telefoni

Xiaomi je med drugim zasnoval serijo Redmi, pri čemer je ponudil cenovno ugodne telefone, ki so dostopni kar najširšemu krogu potrošnikov. Med njimi je tudi Xiaomi read me note 8. Pametni telefoni te znamke so opremljeni z najnovejšimi funkcionalnostmi in lastnostmi.

Samsung se po uspešnem preboju Xiaomija ni bil pripravljen predati. Kot odgovor na novo konkurenco je nedolgo nazaj serijo telefonov M označil za najboljše pametne telefone. Xiaomi je nato zasnoval Redmi Note 7 in Redmi Note 7 Pro. Oba modela sta po zaslugi najnovejših funkcij in elegantne zasnove zbudila čustveni odziv kupcev. Xiaomi read me note 8 je prav tako požel val navdušenja med potrošniki.

Ne le, da se je Samsung odločil zaradi konkurence znižati cene svojih novih modelov. Znižal je tudi cene nekaterih pametnih telefonov, ki so na trgu že nekaj časa. Tako je njegova J serija doživela številna znižanja cen. Na Samsungovo potezo se je spet odzval Xiaomi in znižal cene serije Redmi. Tako je ostal v konkurenčnem boju.

Telefoni katerega izmed obeh konkurentov so dejansko boljši? Za boljšo predstavo so bile primerjane nekatere značilnosti obeh.

Xiaomi polnilec

Xiaomi polnilec

Oblikovanje

Xiaomi se v primerjavi s Samsungom osredotoča na zagotavljanje enostavnega designa za kupce. Trudi se tudi za dobro izdelano zasnovo in privlačnost. Samsungovi pametni telefoni so bolj videti kot premium izdelki, medtem ko Xiaomi na splošno uporablja navadne privlačne odtenke z elegantnimi oblikami, s čimer dosega dober učinek.

Programska oprema

Blagovni znamki ustvarjata prilagojene uporabniške vmesnike na vrhu Googlovega Androida. Velikost zaslonov telefonov obeh znamk je dovolj velika, da si lahko uporabniki na njem brez težav pogledajo različne vsebine.

Uporabniška izkušnja

Pametni telefoni tako znamke Xiaomi kot Samsunga lahko zagotovijo uporabniško izkušnjo brez napak. Prav tako je na voljo dodaten prostor za shranjevanje. Kar se tiče kamer imajo telefoni pri obeh ponudnikih eno sprednjo kamero.

Drugo

Vidimo lahko, da sta Samsung in Xiaomi resna konkurenta, ki tekmujeta med sabo glede tega, kako bi lahko še bolj očarala svoje stranke. Trudita se z lansiranjem novih in novih modelov ter z zniževanjem cene za svoje naprave. Nekateri modeli Xiaomija so boljši od Samsunga sploh z vidika strojne opreme. Samsung se po drugi strani lahko pohvali s telefoni, ki so bolje načrtovani. Dejstvo pa je, da lahko kakovosten telefon za sprejemljivo ceno dobite tako pri Xiaomiju kot pri Samsungu.

Telefon Xiaomi read me note 8

Pametni telefon Xiaomi read me note 8 ima zaslon v velikosti 16,2 cm. Njegova ločljivost znaša 2340 * 1080. Njegov delovni polnilnik je 4 GB, notranji polnilnik pa 64 GB. Da bi bilo delo brezhibno opravljeno, zraven pa bo poskrbljeno tudi za zabavo, bo poskrbel zmogljiv Qualcomm Snapdragon 665 procesor. Pametna kamera ima 48 MP. Odlikujejo pa jo tudi številne napredne funkcije.

Xiaomi read me note 8 ima tudi precej zmogljivo baterijo 4000 mAh, ki poskrbi za odlično uporabniško izkušnjo. Zgolj z enim samim polnjenjem je omogočeno delovanje pametnega telefona dva dni zapored. Lahko se odločite tudi za način hitrega polnjenja prek USB-C priključka.

V sklopu naprave se nahaja tudi kakovostni audio zvočni sistem s samoočiščevalno funkcijo. Zraven se nahaja tudi 3,5 mm priključek za slušalke za vse avdio navdušence, saj bodo lahko svojo najljubšo glasbo spremljali kjerkoli.

Oster boj med Samsungom in Xiaomijem

Oster boj med Samsungom in Xiaomijem

Xiaomi read me note 8 je elegantno zaobljen, njegova baterija pa je zelo zmogljiva. Pametni telefon tega modela je izdelan iz vrhunskega materiala in je prijeten na dotik. Prednost je tudi v tem, da je naprava na voljo po precej ugodni ceni.

Na Xiaomi read me note 8 so nameščene kar štiri kamere, katerih primarna ločljivost znaša 48 PM. Zadnja kamera je namenjena pametnemu širokokotnemu načinu. Namenjena je tudi stabilnemu nočnemu načinu, prepoznavanju scen, zajemu panorame, zaporednemu načinu fotografiranja, portretnemu načinu in drugim funkcionalnostim.

Napravo je možno uporabljati prek dveh SIM kartic. To je še posebej uporabno za tiste, ki imajo dve telefonski številki. Omogočeno je hitro izvajanje ukazov z osem-jedrnim Snapdragon 665 procesorjem.

Poleg vsega naštetega se Xiaomi read me note 8  odlikuje tudi po tem, da gre za peto generacijo Corning Gorilla Glass zašščitno steklo. Naprava je zaščitena z nano premazom, zaradi česar voda telefona ne more poškodovati, če je ta prisotna v manjših količinah. Telefon ima tudi senzor, s katerim prepoznava prstne odtise.

Če se boste branja lotili ob slabši svetlobi, bo uporabna tudi funkcija Reading Mode, saj se zaradi nje vaše oči ne bodo tako naprezale. V napravi se nahaja tudi reža za spominsko kartico do velikosti 256 GB.

Nobenega dvoma torej ni, da je Xiaomi zmožen lansirati izjemno kakovostne naprave, ki navdušujejo širok krog uporabnikov. Obstoječi ponudniki mobilnih naprav so tako dobili močno konkurenco, ki jih sili v to, da se še bolj trudijo pri razvoju funkcionalnosti in pri nižanju cen pametnih telefonov. S tem pa bomo potrošniki dobivali vedno bolj izpopolnjene in poceni naprave.

NaDlani.si, Vir: Pixabay

nakupovanje
Pametni telefoni Xiaomi pridobivajo na popularnosti
1 od 3
Pixabay
Xiaomi pametni telefon
Pixabay
Xiaomi polnilec
Pixabay
Samsung telefoni
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.