• 19.93C Novo mesto
  • 22:47
  • Pet, 10.07.2020

Playstation 4 je najbolj prodajana igralna konzola

V zadnjih 25 letih je Sony Playstation prerastel v najpomembnejšo blagovno znamko video iger. Za tiste laike, ki niso igralci, je beseda Playstation postala zamenljiva s konzolo, podobno kot Nintendo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Preprosto povedano, je to največja in najbolj prodajana znamka igralne konzole s precejšnjo maržo.

Playstation 4 je osma generacija Sonyjevih igralnih konzol, ki je izšla v letu 2013. Playstation 4, za razliko od njegovih predhodnikov, daje večji poudarek socialni interakciji in integraciji z drugimi napravami in storitvami, vključno z možnostjo igranja iger brez konzole v Playstation Vita in drugih podprtih napravah ter možnost igranja preko spleta ali s prijatelji na daljavo. Tudi krmilnik konzole Playstation 4 je bil preoblikovan in izboljšan. Med drugim ima izboljšane gumbe, analogne palice ter integrirano sledilno ploščico. Konzola podpira visoko-dinamični video HDR10 in predvajanje v večpredstavnostni ločljivosti 4K.

Kritiki in poznavalci hvalijo Sony, da je spoznal potrebe svojih potrošnikov, sprejel neodvisen razvoj iger in da ne vsiljuje restriktivni sistem upravljanja digitalnih pravic. Poznavalci so prav tako pohvalili zmogljivosti Playstation 4 v primerjavi s konkurenti. V letu 2016 je Sony izdal Playstation 4 Slim, ki je manjša različica konzole ter vrhunsko različico Playstation 4 Pro, ki ima nadgrajen GPU in višjo hitrost CPU-ja za podporo izboljšane učinkovitosti in ločljivosti 4K. Playstation 4 je v letu 2019 postal druga najbolj prodajana domača igralna konzola vseh časov. Premagal jo je le Playstation 2.

DualShock 4 in Playstation 4

Zunanjost konzole Playstation 4 je moderna in učinkovita

Sony Playstation 4 konzola je moderna in privlačna. Je digitalno središče za zabavo, ki se poteguje za pozornost s televizijo, avdio sistemom in vsemi drugimi napravami za domače medije. Playstation 4 je lahko nameščen navpično ali vodoravno, odvisno od razpoložljive prostora v domačem medijskem središču. Za navpično postavitev je Sony oblikoval tudi stojalo, a ker to v resnici ni potrebno, se Sony ni trudil, da bi ga vključil v škatlo k Playstation 4 konzoli.

Playstation 4 ima na zgornji sprednji polovici sijočo stran, preostali del konzole pa ima teksturiran mat zaključek. Pohvalno, Sony na to konzolo ni vključil velike logotipe in kričeče pisave, kot je to veljalo za nekatere prejšnje produkte. Namesto tega je konzola Playstation 4 skoraj brez opaznih oznak, razen majhnega srebrnega logotipa PS na vrhu. Sonyjeva lastni logotip in PS4 sta postavljena na sprednji strani in sta tako implementirana, da jih večina potrošnikov ne bo nikoli opazila, če ne strmijo res od blizu.

Tudi tipke za odstranjevanje diskov in napajanje uporabljajo pristop skritega oblikovanja. Ti gumbi so zelo dobro prikriti in se aktivirajo ob dotiku. Na sprednji strani Playstation 4 je vdolbina, ki vsebuje režo za diske ter dva USB 3.0 vhoda, ki se lahko uporabljata tudi za povezovanje in polnjenje krmilnika DualShock 4 in drugih naprav. Ta vdolbina se nadaljuje po obodu konzole in se večinoma uporablja kot spreten način prikrivanja zračnikov. Tudi večino zadnjega dela konzole Playstation 4 zajemajo zračniki, le zadnji del je namenjen HDMI izhodu, digitalnem izhodu, Ethernetu in pomožnemu kablu Playstation Camera. Sony je večji del polnilnega bloka preusmeril na notranjo stran konzole, tako da tla ne bodo več prekrita z ogromnimi kosi polnilnih škatel. Playstation 4 glede na povezljivost podpira 802.11b / g / n ter Bluetooth 2.1.

Konzola Playstation 4 je bolj dostopna razvijalcem

Sony se je odločil, da Playstation 4 konzoli prepusti okta jedro, x86 AMD “Jaguar” CPU in Radeon GPU, zmožen 1,84 teraflopov moči. S samo takšno ureditvijo bo konzola bolj dostopna razvijalcem, saj so te komponente zelo podobne tistim, ki so v osebnih računalnikih višjega cenovnega razreda. Toda Sony se tu ni ustavil. Konzola prav tako presega predhodnika in Microsoftov Xbox One z 8 GB hitrega pomnilnika GDDR5 – draga pomnilniška rešitev, ki naj bi PS4 v prihodnosti pripomogla k življenjskemu ciklu konzole.

Zaradi kombinacije GDDR5 RAM-a in x86 arhitekture Playstation 4 postane lahek za razvoj in bi moral zagotoviti zanesljivo podporo tretjim partijam že od samega začetka predstavitve konzole. Sony trdi, da je Playstation 4 sposoben 10-krat večjo procesno moč kot Playstation 3. V splošnem Playstation 4 deluje tiho in se med delovanjem le nekoliko ogreje, čeprav ne tako vroče, da bi bilo alarmantno.

Playstation 4 krmilnik

Sonyjev DualShock 4 je najboljši krmilnik za igre

V mislih ni nobenega dvoma. Sonyjev DualShock 4 je najboljši krmilnik za igre, ki ga je družba kdajkoli ustvarila. Ni čisto popoln, a je po mnenju strokovnjakov zelo blizu temu. DualShock 4 je skrbno izpopolnjena različica DualShock 3. Standardni dve vzporedni palčki, D-blazinica na levi strani, postavitev štirih gumbov na desni, dva sprožilca in dva gumba na na zgornji strani so še naprej glavne oblike krmilnika. DualShock 3 senzor nagiba in ropotajoči motor sta se vrnila z manjšimi izboljšavami, kar nudi večjo natančnost in boljše vibracije. Prej omenjene palčke so zdaj konkavne oblike, opremljene z rahlo gumo ob robu, kamor gredo palci, da prsti ne zdrsnejo.

V splošnem je krmilnik DualShock 4 veliko bolj ergonomsko oblikovan kot njegovi predhodniki. Poleg standardov je Sony dodal še nekaj pomembnih novih komponent. Zvočnik, velika sledljiva ploščica, ki jo je mogoče klikniti, svetlobni trak na zadnji strani in nov gumb Share/Options namesto tradicionalnih gumbov Start/Select. Po izkušnjah poznavalcev je vsake tri do pet ur uporabe DualShock 4 zahteva ponovno polnjenje. Na srečo krmilnik uporablja standardni kabel za polnjenje Micro USB in konzola Playstation 4 lahko napaja USB naprave, ko so v stanju pripravljenosti. Touchpad oziroma sledljiva ploščica na dotik je najboljši dodatek DualShock 4.

Je intuitivna, odzivna in ima ogromno igralnega potenciala. Za primer v igri Killzone: Shadow Fall omogoča sledljiva ploščica hitro menjavo med načini možnih nastavitev osebnega robota. V igri Playroom drgnjenje sledilne plošče prebudi Asobi, plavajočo kroglo. V svetu sledilnih plošč je DualShock 4 dobrodošel dodatek pri uporabi. Končna velika sprememba je ena od glavnih novih funkcij Playstation 4: prenos v živo in nalaganje shranjenih posnetkov. Gumb za skupno rabo je ključnega pomena za to, da se PS4 vključi v socialno omrežje in na srečo deluje zelo dobro. Najbolj pomemben je seštevek vseh funkcij in poznavalci sporočajo, da jim je uporaba DualShock 4 krmilnika v veselje. Krmilnik je udoben, odziven, eleganten in znan. Krmilnik Playstation 4 je vse, kar so igralci iger od Sonyja želeli.

Avtor: Ana Nikolić

Vir slik: Pixabay