• 3.2C Novo mesto
  • 06:17
  • Čet, 09.04.2020

Nasveti in triki proti pregrevanju prenosnika

Če se prenosnik preveč segreje, se na neki točki varovano izklopi. V najslabšem primeru lahko pride do nepopravljive škode na strojni opremi. Vzroki so različni, poleg prahu in umazanije, ostajajo še številni drugi sprožilci. Podajamo vam nasvete, kako učinkovito zaščititi prenosnik pred pregrevanjem.

Prenosni računalniki so zelo vsestranski pripomočki in so primerni za ljudi, ki želijo opravljati svoje različne nakupovalne, delovne in bančne posle doma in na poti. Zato je zelo nadležno, če se naprava pregreje, zruši operacijski sistem in v najslabšem primeru pripelje tudi do poškodbe strojne opreme. Preveč toplote skrajša tudi življenjsko dobo baterije. Da se prenosnik hitro pregreje, je to mogoče iz več razlogov.

Sprožilci pregretja prenosnika so naslednji:

Povečana računalniška moč

V bistvu, več programov ko je odprtih na prenosniku, več energije ta porabi. Prezračevanje prenosnega računalnika ne more obvladovati pretirane računalniške moči, tako da se lahko prenosnik hitro pregreje.

Umazanija in prah

Umazanija in prah spodbujata tudi pregrevanje. Če se delci sčasoma zasidrajo na prezračevalne dele v ohišju prenosnika, lahko pride do zamašitve prezračevalnih odprtin in pregretja prenosnega računalnika. Prezračevanje ne deluje pravilno in prenosnik se hitro pregreje. Zato morate ventilator prenosnega računalnika redno čistiti in odstraniti prah.

Prenosnik

Sončna svetloba

Delo na prenosniku, na odprtem je v redu, vendar se izogibajte neposredni sončni svetlobi. Sonce lahko hitro privede do pregretja prenosnika, kar je običajno opazno tudi po otipljivi toploti prenosnika. Enako velja poleti za pametne telefone, ki so zaradi svoje zasnove še posebej nagnjeni k toplotnim poškodbam. Torej, če želite z mobilno napravo delati zunaj, je bolje, da poiščete senčno mesto.

Več nasvetov proti pregrevanju prenosnika

Napačna podlaga

Napačna podlaga lahko povzroči pregrevanje prenosnika, to je na primer odeja, saj je prezračevanje prenosnega računalnika pogosto na spodnji strani naprave. Zrak ne more več pravilno krožiti. Idealna je uporaba stojala za prenosni računalnik. Računalnik je mogoče namestiti na namensko stojalo, zahvaljujoč dvignjenemu položaju, pa bo ventilator imel na voljo dovolj zraka in tako lahko hladilni sistem prenosnika deluje bolje. To orodje je idealna izbira za vse, ki radi občasno vzamejo svoj prenosni računalnik v posteljo. Postavitev prenosnega računalnika v naročje, je tudi zelo slaba za regulacijo toplote. Mehke površine, kot so preproge ali blazine, pa na splošno niso primerne za podlago prenosnika.

Uporabite prenosni hladilec ali »gumijaste noge«

Na trgu so posebni hladilniki za prenosne računalnike, ki jih angleško imenujemo coolpads. Ti so opremljeni z več ventilatorji. Poraba električne energije je prikladna, na prenosnik pa jih priklopimo preko USB priključka na prenosnem računalniku. Ko je zunanji hladilnik za prenosni računalnik priključen, ta prenosnik hladi od spodaj.

Ventilator lahko tako deluje prosto in zagotavlja enakomerno kroženje zraka. Drugi hladilniki za prenosnike omogočajo napajanje preko napajalnika. Še ena možnost je samolepilne, 1,5 do 2,5 cm visoke gumijaste nogice, ki jih namestite na dnu prenosnika in omogoča boljše odvajanje toplote med prenosnikom in površino.

Nasveti proti pregrevanju prenosnika

Če se vaš prenosni računalnik preveč segreje, lahko spremenite več nastavitev, da ga ohladite. Medtem ko nobena od teh ne bo zagotovila, da se prenosnik spremeni v hladilnik, lahko spremembe pomagajo.

Spodnji nasveti vključujejo urejanje naprednih nastavitev moči v možnostih porabe v sistemu Windows. Za dostop do naprednih nastavitev porabe:

Prenosnik

  • Odprite možnosti porabe energije, tako da kliknete ikono v meniju Možnosti vseh nadzornih ploščic ali dvakrat kliknete ikono baterije v sistemu Windows v sistemski vrstici.
  • Izberite možnost Spremeni nastavitve načrta poleg načrta porabe, ki ga uporabljate (uravnovešeno, varčevanje z energijo itd.).
  • Izberite Spremeni dodatne nastavitve napajanja.

Nasvet # 1: Omogočite aktivno hlajenje

Prepričajte se, da je v nastavitvah sistema Windows za moč ali v lastniški programski opremi za upravljanje porabe prenosnega računalnika omogočena najvišja raven hlajenja. Možnost menija za omogočanje aktivnega hlajenja se razlikuje glede na prenosnik, v nekaterih primerih je ta možnost označena kot »aktivno hlajenje«, v drugih pa možnost »največja zmogljivost”« ali »maksimalna življenjska doba baterije«.

Nasvet # 2: Omogočite vse možnosti varčevanja z energijo za CPE, grafiko, brezžično kartico itd.

To je preprosta fizika. Več energije, ki jo porabi prenosni računalnik, več toplote ustvarja. Če ste pripravljeni žrtvovati malo zmogljivosti, da poganjate ključne komponente prenosnega računalnika v načinih nizke porabe, bo to povzročilo manj toplote in posledično lahko odpravilo pregrevanje.

Če želite ustvariti manj toplote, priporočamo, da spremenite napredne nastavitve v upravljalniku moči programa Windows, za oba stanja, ko je prenosnik priključen na zunanje napajanje ali deluje zgolj z baterijo.

  • Nastavitve brezžičnega vmesnika: največje varčevanje z energijo
  • Link State Power Management: Največji prihranek energije
  • Grafični načrt porabe: Največja življenjska doba baterije ali enakovredna življenjska doba, odvisno od video kartice, ki jo je namestil prenosni računalnik.
  • PCI Express -> Upravljanje stanja napajanja: Največji prihranek energije
  • Upravljanje porabe procesorja -> Največje stanje procesorja: nastavite na nižji odstotek, na primer 30%. S to nastavitvijo boste lahko eksperimentirali, saj bi to lahko močno vplivalo na zmogljivost tako, da bi dobesedno omejevalo CPU.

Nasvet # 3: Izklopite prenosni računalnik iz zunanjega napajanja

Nekateri prenosni računalniki so izdelani tako, da porabijo več energije (in proizvajajo več toplote), ko so priključeni na napajanje, kot takrat, ko delujejo samo na baterijo, tudi če so omogočene enake nastavitve moči. Ko ste znižali vse nastavitve za varčevanje z energijo (nasvet # 2) in še zmeraj ne pomaga, poskusite čim dalj prenosnik uporabljati brez zunanjega napajanja.

Zaključek

Da bi preprečili pregrevanje in poškodovanje občutljive elektronike, se prepričajte, da prezračevanje vašega prenosnika ni moteno in da naprava ostane brez prahu. Majhne spremembe v navadah uporabe so pogosto dovolj dobre za vzdrževanje delovanja prenosnika. Obstaja več načinov za ugotavljanje pregrevanja prenosnega računalnika, kot so pogosta črnina zaslona, samodejni ponovni zagoni pri nalaganju programov in podobno.

Avtor: Marko Vidrih

Nasveti in triki proti pregrevanju prenosnika
1 od 1
Prenosnik
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.