• C Novo mesto
  • 19:36
  • Sob, 10.04.2021

“Obvezni” brezplačni programi, ki spadajo na vsak računalnik

Optimalno uporabo novega namiznega ali prenosnega računalnika dosežemo le, če so na napravo nameščeni ustrezni programi. Oglejmo si najbolj uporabna brezplačna orodja, ki bi morala biti del vsakega računalnika.

Mnogi zasebni uporabniki, pa tudi številna podjetja, neradi vlagajo preveč denarja v programe, katerih koristi vnaprej ni mogoče oceniti. Na srečo je na trgu zdaj tudi veliko brezplačne programske opreme.

Kateri računalniški programi so najpomembnejši?

Zagotovo se sprašujete, kateri brezplačni programi so pomembni za računalnik? Seveda ni vsak brezplačen program nepogrešljiv, vendar med množico aplikacij preprosto izgubimo pregled na tem, kaj je pomembno in kaj ne. Nekateri so koristni bolj, drugi manj. Številni programi pa so se uveljavili, kot skoraj »obvezni« in ​​v so teh dneh nameščeni kar na večini računalnikov.

Nasvet: Vsakdo, ki razmišlja o prenosu teh programov, mora v svojem lastnem interesu to storiti samo na priznanih platformah. Konec koncev, neresna spletna mesta skupaj s prenosom, pogosto pošiljajo še viruse.

Varnost: Avast nudi brezplačno zaščito pred virusi

Delovni in zabavni programi so pomemben del mnogih sodobnih računalnikov. Toda preden pride do namestitve programa ali igre, moramo uporabniki poskrbeti za varnost.

Programi

Pomembno je, da se opremite z dobrim protivirusnim programom. Ta mora biti sposoben prepoznati in preprečiti nevarnosti interneta. Za program vam ni treba porabiti niti evra, saj je brezplačen protivirusni program Avast, opremljen z vsemi pomembnimi funkcijami, ki jih potrebujete. Naveden računalniški program ali orodje ponuja veliko uporabnih funkcij in lahko vključuje dodatno spletno zaščito, ki bistveno izboljša varnost med surfanjem po internetu.

Urejenost in čistoča: CCleaner dobro pospravlja

Vsaj enako pomembna, kot zaščita pred virusi, je čistost osebnega računalnika. To ni zunanja čistost računalnika, pač pa notranja (čistost programske opreme). Pri uporabi računalnika, se v ozadju shranjujejo številni podatki. Ti zamašijo pomnilnik in upočasnijo računalnik. Da bi to preprečili, je koristno uporabiti »čistilec«.

Ta prepozna smeti na računalniku in jih varno in profesionalno odstrani. CCleaner je brezplačen program, ki lahko zagotovi te storitve. Zanesljivo očisti računalnik in tako optimizira številne procese.

Programska oprema za pisanje: Libre je dobra alternativa

Če želite računalnik uporabljati kot delovni stroj, potrebujete zanesljiv program za pisanje. Windows sam tega ne ponuja. Posledično so uporabniki pogosto prisiljeni kupiti potencialno drag Microsoft Office.

Če ne želite ali si ne morete privoščiti tovrstnih programov, preprosto uporabite brezplačen program Libre. Slednji ponuja vse kar potrebujete za pripravo dokumentov (kot Microsoft Office) in tako lahko vaš računalnik spremeni v delovno postajo. Programi pisanja in vsi drugi programi, ki so s tem povezani dobro delujejo s programom Libre in omogočajo brezplačno uporabo najpomembnejših funkcij.

Programi

Zabava: Predvajalnik VLC

Razvedrilni mediji na osebnem računalniku so za mnoge uporabnike zelo pomembni. Zato je nujno, da imate prave programe. Predvsem pri predvajanju različnih videoposnetkov, kot brezplačen program izstopa VLC. Preprosto ga je prenesti, namestite pa ga, le z nekaj kliki z miško.

Ta priljubljena programska oprema zanesljivo predvaja različne oblike datotek – ne glede na to, ali so posneti posamično, predvajani z DVD-ja ali pretočni z USB ključa.

Še en nasvet: Če želite ustvariti lastne videoposnetke, je Windows Movie Maker dobro orodje za to. Končana dela se nato lahko ogledajo s predvajalnikom VLC.

Varnostno kopiranje in stiskanje podatkov: 7-Zip in Dropbox

Če želite dostopati do dokumentov od kjerkoli, lahko za pripravo na te namene uporabite brezplačen program Dropbox. V Dropboxu je na voljo brezplačen prostor za shranjevanje, posameznikom pa je omogočeno dobro in varno shranjevanje podatkov. Po drugi strani pa imate za shranjevanja podatkov na voljo še odlični program 7-Zip. Velike datoteke so poslane kot tako imenovane zip datoteke, ki jih je potrebno pred uporabo »razpakirati« oziroma razširiti. To zahteva poseben program in 7-Zip, ki je brezplačen, je odličen za ta namen.

Kaj pa Mac?

Če imate Mac in ne računalnik z operacijskim sistemom Windows, morate sprejeti nekatere omejitve glede ponujenih programov, ki so brezplačni. Vendar pa so programi, ki smo jih navedli, na splošno na voljo za Mac ali pa obstaja podobna programska oprema z nekoliko drugačnim imenom, ki so jo drugi razvijalci spremenili tako, da se ujemajo z operacijskim sistemom Apple.

Najboljši način za iskanje imena programa je, da poleg le tega (za Windows), dodate še  »za Mac« ali »združljiv z Macom« in poiščete v spletnem brskalniku. Tako v hipu najdete alternativo, če zgoraj omenjeni program na Macu, ne deluje.

Programi

Kaj je treba upoštevati pri namestitvi brezplačnih programov?

Če želite računalnik z brezplačnimi programi oblikovati po lastnih željah, morate veliko pozornosti nameniti prenosu. Priporočeni so samo programi, ki jih varni ponudnik resnično distribuira. Na velikih prenosnih portalih se povezave redno preverjajo, kar zmanjšuje verjetnost prenosa virusa.

Vendar pa se nekateri ponudniki brezplačne programske opreme financirajo s tako imenovanim adware-om (vohunska in oglaševalska programska oprema), ki se samodejno namesti med prenosom. Čeprav to ni vedno neposredno škodljivo, lahko napolni vaš računalnik z nepotrebnim balastom. Z novim protivirusnim programom pa lahko najdete tudi takšne aplikacije in jih preprosto odstranite.

Pripravil: Marko Vidrih

“Obvezni” brezplačni programi, ki spadajo na vsak računalnik
1 od 1
Programi
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.