• C Novo mesto
  • 02:45
  • Tor, 18.01.2022

Vse kar morate vedeti o tem kako deluje projektor

Kako deluje projektor? Ste se kdaj vprašali, kaj se dogaja za objektivom vašega projektorja?

Kaj sploh je projektor?

Najpreprosteje rečeno; projektor je naprava, ki uporablja vrsto čipov, leč, barvnih platišč in različnih drugih pripomočkov, da žarek svetlobe spremeni v naše najljubše filme in TV oddaje z veličastnimi podrobnostmi visoke ločljivosti.

Mnogi od nas uporabljamo projektor za domači kino, toda kako delujejo?

Potrošniški projektor danes skorajda ne spominja na prvotni koncept, ki ga je leta 1894 izumil Charles Francis Jenkins. Ti originalni modeli so delovali s peskanjem svetlobe skozi celuloidni film in združevanjem slik in zvokov s tehnikami, ki se nam zdaj zdijo povsem primitivne.

projektor

Projektor

Sodobni projektor je pri oblikovanju in izvedbi bistveno bolj zapleten, saj uporablja več različnih temeljnih tehnologij, da uporabniku ponudi številne možnosti.

Kako torej projektor deluje?

No, preden razložimo, kako projektor deluje, je treba najprej poznati tri glavne vrste projektorjev za domači kino, ki jih boste našli na prodajnih policah. Najprej imamo na voljo LCD projektor, ki uporablja polarizirano svetlob, ki zasije skozi tri plošče s tekočimi kristali (po ena za vsako osnovno barvo), prizmo, svetilko in filter, da bi ustvaril svojo sliko, ki jo nato »projiciramo« (od tod tudi ime) skozi objektiv.

V LCD projektorju prva plošča prikaže sliko, ki je razdeljena na svoje osnovne barve z nizom dihroičnih ogledal. Ko se svetloba loči, ta preide skozi drug LCD zaslon (drugi od treh), ki rekombinira barve tako, da svetlobo loči v spektre, odvisno od tega, kaj želite odbiti in kaj čemu je dovoljeno, da gre skozi. Vsaka plošča sveti drugačno barvo; bodisi rdečo, zeleno, bodisi modro in jo pošlje skozi končni LCD zaslon, ki upogne svetlobo, odvisno od stopnje električnega toka.

Na koncu zadnje dihroično ogledalo združuje rdečo, zeleno in modro svetlobo v celotno sliko, ki jo poveča vgrajena leča, da zasije na zaslonu domačega kina.

Projektor

Projektor

DLP ali projektor za digitalno obdelavo svetlobe se na drugi strani zanaša na tisto, kar je znano kot čip DMD. Te Edigitalne naprave za mikromirror« združujejo na milijone drobnih ogledal na enem čipu, vsako meri manj kot 1/5 človeškega lasu.

DMD čipi delujejo v sozvočju z mozaičnim efektom, da prikažejo vsako barvo na vsakem ogledalu, ki se je pojavila po tem, ko se je prelila skozi hitro vrteče se barvno kolo, ki se izmenjuje med vsemi tremi. Vsako ogledalo predstavlja en piksel (na primer več kot 2 milijona ogledal na projektorju velikosti 1920 x 1080). Če bi gledali od blizu, ne bi bili videti ničesar, a ko jih gledamo od daleč (ali povečamo z velikanskim objektivom), ustvarijo popolno sliko tega, kar naj bi gledali.

Nazadnje, tu je LCoS projektor, najnovejši v skupini. Ta tehnologija uporablja tekoči kristal na siliciju, ki je najdražji in najbolj zapleten slog projektorjev. Tako zapleteno je, da bi razlaga, kako dejansko deluje, vzela nekaj tisoč besed, zato bomo za vas poskušali kar se da poenostaviti.

LCoS projektor je nekakšen hibrid med DLP, DMD in 3-čipno LCD tehnologijo

Številni lastniki se strinjajo, da je barvna reprodukcija in jasnost na projektorjih LCoS precej boljša kot pri obeh predhodnikih

Kljub temu lahko utrpi težave z zamegljenostjo gibanja, ki jih DLP projektor sicer ne bi.

Kaj za projektor pomeni »metanje«?

Ne glede na to, kako nastaja slika v projektorju, vsi trije slogi neizogibno potiskajo svetlobo skozi objektiv.

Kako daleč mora iti luč, da ustvari določeno velikost slike, imenujemo tudi »metanje«, ločeno v tri kategorije: kratki met, dolgi met in ekstra kratki met.

Večina projektorjev, ki jih danes najdemo na policah trgovin, uporablja leče z dolgim ​​metanjem, ki so manjše in na sliki ustvarijo ožjo globino polja. To pomeni, da projektor  lahko uporabite za ustvarjanje večjih slik, vendar je za dosego potrebno veliko razpoložljive razdalje med zaslonom in steno ali platnom.

Kratek met proti dolgemu metanju

Krajše je “metanje” leče, manj razdalje mora prepotovati svetloba, da ustvari sliko iste velikosti. Objektivi s kratkim metanjem so večji in ustvarjajo plitvo globinsko ostrino, kar pomeni, da lahko predvajamo sliko iste velikosti pogosto z le polovice razdalje kot pri dolgem metu.

Projektor

Projektor

Nazadnje obstaja tudi ultra kratki met projektor. Ta model je bistveno dražji, vendar lahko prikaže izvrstno sliko.

Projektor LCD v primerjavi z DLP in LCoS

Kot vsak izdelek za domači kino, naj bo to LCD, DLP ali projektor LCoS, bo tudi pri uporabi posamezne tehnologije prišlo do prednosti in pomanjkljivosti. Nekateri so dražji od drugih in imajo različne optimalne scenarije uporabe, odvisno od vrste medijev, ki jih največkrat uporabljate.

Če potrebujete najhitrejši možni odzivni čas, bo projektor LCoS pometel s konkurenco. Če vas bolj zanimajo bogate barve v zmernem proračunu, je projektor DLP dobra izbira, LCD projektor pa je lahko svetlejši od sonca, če res potrebujete tako svetlobo.

Tehnologija projektorjev je ogromno napredovala, odkar je Charles Francis Jenkins prvič zbral svoje prijatelje in družino okoli prvega projektorja, vendar je ta način uživanja v sliki še vedno eden najboljših načinov, kako lahko dobite gledališko izkušnjo v polni velikosti kar z udobja lastnega kavča.

Če imate prostor za njihovo postavitev, so projektorji lahko eden najboljših (in najbolj bombastičnih) načinov, kako doma uživati ​​v svojih najljubših hollywoodskih filmih.

Avtor: M.V.

Vir slik: Pixabay