• C Novo mesto
  • 23:45
  • Sob, 21.05.2022

Kaj je pametni prstan? Predstavitev tehnološkega nakita

Pametni prstani so v razvoju že vrsto let. Toda pred kratkim so se pojavile številne blagovne znamke, ki so ustvarile pametne prstane, ki izgledajo dobro in v tako majhni obliki nudijo tudi uporabno tehnologijo.

Preprosto povedano, pametni prstan je prstan, v katerega je vgrajena neka tehnologija, pa naj bo to NFC čip ali senzorji, kot je optični monitor srčnega utripa ali merilnik pritiska.

Večino jih lahko tudi sinhronizirate z vašim pametnim telefonom prek povezave Bluetooth, kar vam omogoča, da izveste več o podatkih, ki jih prstan zbira. Vendar pa samo zato, ker se ta imenuje pametni prstan, to ne pomeni, da je nujno nudi pametno in uporabno tehnologijo. Na trgu je trenutno veliko različnih pametnih prstanov.

Nekateri pametni prstani spremljajo vaše spanje, aktivnost, hitrost srčnega utripa in več. Ti stanejo približno 310 evrov in več. Drugi imajo samo NFC čip in vas bodo stali le 10 evrov.

Tisti, ki se že nekaj časa zanimajo za tehnologijo, bodo vedeli, da pametni prstani niso novi. V zadnjih desetih letih se je pojavilo več podjetij, ki so trdila, da ustvarjajo pametne prstane, ki bodo revolucionirali način dela in igranja.

Pametni prstan Motiv

Vendar se je veliko teh spopadlo z vprašanji financiranja, problemi oblikovanja in tehnološkimi izzivi. Na eni točki se je zdelo, da nobeno podjetje ne bi moglo ustvariti pametnega prstana z uporabno tehnologijo v njem, ki bi prav tako dobro izgledal, bil udoben in hkrati ugoden.

Toda v zadnjih nekaj letih so številne blagovne znamke dokazale, da pametni prstani niso možni le tega, ampak, da bi ti lahko pametne ure in druge pametne naprave, ki so vezane na zapestje, v prihodnosti celo nadomestili.

Oglejmo si, kako so narejeni pametni prstani, zakaj so odlični in katere modele menimo, da bi morali preizkusiti.

Kako deluje pametni prstan?

V zgodnejših dneh nosljive tehnologije in pametnih prstanov se je pametne ure štelo za vznemirljive in potencialno življenjsko spremenljive. Že takrat pa so številna zagonska podjetja trdila, da ustvarjajo najboljši pametni prstan. To so bila podjetja Fin, Altruis, Smarty Ring, Nod, Mota’s Smart Ring in še mnogo drugih.

Veliko teh zagonskih podjetij si je celo zagotovilo financiranje in začelo ustvarjati pametne prototipe prstanov. Ampak do danes obstaja več zgodb o neuspehu kot uspehu. Mnoga podjetja, ki stojijo za temi drznimi idejami, so naletela na številna vprašanja, vključno s pravnimi spori.

Toda če se izognemo finančnim težavam in pravnim izzivom, ni težko ugotoviti, zakaj se številni pametni prstani nikoli niso uveljavili – težko jih je narediti lepe in udobne.

Senzorji, NFC čip, Bluetooth zmogljivosti, baterija in še več v tako majhnem prostoru, ki prav tako izgleda in se dobro nosi, je povzročilo tehnične težave in veliko kompromisov.

V zadnjih letih je tehnologija napredovala do točke, kjer se je izkazalo, da je označevanje teh polj mogoče. Za namen »razbijanja« konstrukcije pametnega prstana si poglejmo Oura Ring.

Pametni prstan OURA

Sestavljen je iz štirih različnih senzorjev, infrardečega optičnega pulznega merjenja, 3D merilnika za zaznavanje gibanja, žiroskopa za zaznavanje gibanja in ravnotežja ter senzorja telesne temperature.

Vgrajena je tudi baterija in mikrokrmilnik. Ta tehnologija je nameščena med titanovo in diamantno ogljikovo prevleko (DLC) na zunanji strani in ne-alergijsko, nekovinsko obliko na notranji strani.

Vendar niso vsi pametni prstani polni tehnologije. Novi OPN prstan iz NFC obroča je izdelan iz hipoalergenske keramike in vsebuje anteno in NFC čip, ki se lahko uporablja za odklepanje naprav in digitalnih vratnih ključavnic.

Obstaja veliko stvari, ki jih je treba upoštevati, ko gre za pametne prstane, pri čemer je glavna velikost

Prsti niso vsi enake velikosti in ko imate pameten prstan, ga ne morete prilagoditi sami. Edina možnost je, da se uporabnikom zagotovi komplet za dimenzioniranje, preden ga kupijo.

Naročite komplet, preizkusite izbor plastičnih obročev različnih velikosti, nato pa se povežete na ustrezno spletno stran in izpolnite podrobnosti. Ključno je, da nosite plastični demo prstan preko celega dneva, preden se odločite za nakup. Pomembno je tudi, da poskusite prstan na več prstih. Nekateri ljudje raje nosijo pametni prstan na srednjem prstu ali na palcu, medtem ko nekateri ljudje želijo pametni prstan samo na svojem kazalcu.

Pametni prstan NFC

Prejemanje kompleta za dimenzioniranje, preden opravite nakup, povzroči trenje pri nakupnem postopku. Ampak to je nujno zlo, da se prepričate, da boste dobili pravi pametni prstan za vas.

Zakaj so pametni prstani dobri?

Težko je reči, zakaj so pametni prstani kot celotna kategorija vredni, ker različni prstani, ki so trenutno na voljo, počnejo različne stvari.

Nekatere blagovne znamke so res vredne, ko gre za sledenje zdravju. Tako Motiv kot Oura sta ustvarila tanke obročke, opremljene s senzorji, ki so del tehnologije in lahko sledijo večini meritev kot naprava, kot je Fitbit Versa ali denimo katera dobra pametna ura.

Oba, Motiv in Oura, izstopata na področju za sledenje spanja. Oba opravljata odlično delo in res je dobro, da lahko nosimo prstan za sledenje spanja. Večina drugih naprav za sledenje spanja je treba nositi okoli zapestja in celo najbolj udobni sledilci lahko ponoči motijo.

Pametni prstan Motiv

Obstaja tudi argument, da so pametni prstani koristni, ker nam omogočajo, da se kljub uporabi tehnologije, odmaknemo od ekranov.

S pametnim prstanom vam ni treba preverjati telefona, gledati pametnega zaslona ali vsakih nekaj minut povečevati števila korakov, da bi lahko izkoristili prednosti sledenja.

Ker pametni prstani nimajo zaslona, ​​jih je običajno potrebno manj pogosto polniti. Na primer, prstan Oura, z enim polnjenjem deluje približno pet dni. To je dobra novica za vsakogar, ki je bil v skušnjavi s pametnimi urami, vendar ne more prezreti misli, da bi jih moral vsako noč napolniti.

Kljub temu, da je težko doseči zasnovo pametnega prstana, je večina pametnih prstanov, ki so trenutno na trgu, naprava, ki je preprosta in subtilna (in upamo si reči, elegantna), se prilega prstu in uporablja hipoalergijske materiale.

Napredek pri oblikovanju pomeni, da je večina pametnih prstanov udobna, ne ovira in ne draži kože.

Če vas zanima uporaba pametnega prstana za brezkontaktna plačila, je mogoče videti prednosti. Čeprav imamo zdaj brezkontaktne kartice in obeske za ključe ter pametne ure ter mobilnike, ki lahko upravljajo s temi vrstami plačil, se zdi, da je najučinkovitejši odgovor na plačilo – vaš prst.

Pametni prstan McLear

Čeprav je McLear Ring trenutno na voljo samo v Združenem kraljestvu, je to prstan, ki je prefinjen in ne potrebuje polnjenja, je pa namenjen izključno plačevanju.

Katere pametne prstane priporočamo?

Zaradi številnih tehnoloških in oblikovalskih izzivov, ki se pojavljajo pri izdelavi pametnih prstanov, trenutno ni na voljo veliko možnosti za izbiro. Vsaj ne toliko, kot je raznih sledilcev, pametnih ur in fitnes zapestnic.

Če iščete pameten prstan, ki bo spremljal vrsto meritev, in bo videti dobro, ko ga nosite se pojavljata dve glavni znamki: Oura Ring in Motiv Ring.

Oura Ring nudi možnost visokokakovostnega pametnega prstana, ki se trenutno prodaja od 314  do 1049 evrov, odvisno od modela.

Napolnjen je s senzorji, ki lahko sledijo aktivnostim, utripom, korakom, spanju in telesni temperaturi. Oura Ring lahko polnite tako, da ga postavite na pripadajoči podstavek, ki se priključi na vir napajanja prek USB-ja. Ko je napolnjen, se ponaša s celodnevnim trajanjem baterije.

Z vidika oblikovanja je za kos pametne tehnologije videti fantastično. Na voljo je v srebrni, črni in mat črni izvedbi v treh stilih: z grebenom na vrhu, z ravnim vrhom in s petimi diamanti na vrhu.

Širina je 7,9 mm in debelina 2,55 mm, tehta od 4 do 6 gramov, odvisno od modela, za katerega se odločite. Narejen je iz titanovega in diamantno podobnega ogljikovega premaza (DLC) in ima notranjo alergijsko obliko, da onemogoča ​​draženje kože.

Pametni prstan – ORII

Še en zelo dobro prodajan pametni prstan je Motiv Ring, ki stane 200 evrov. Kot Oura Ring, Motiv Ring izgleda res dobro.

V zadnjih nekaj letih je prstan imel nekaj nadgradenj, vendar je najnovejša tudi najboljša: ta je subtilna, a elegantna. Širok je 8 mm in je na voljo v rožnatem zlatu, skrilasto sivi in ​​titanovi izvedbi z majhno črno črto na vrhu. Zavit je v titanovo lupino in je vodotesen do 50 metrov globine.

Sledenje bo spremljalo vašo dejavnost, korake, spanje in ponuja stalno sledenje srčnega utripa. Podjetje je prav tako pred kratkim napovedalo, da bo novim prstanom dodalo številne varnostne funkcije.

Ima tridnevno življenjsko dobo baterije in ima zelo čedno malo polnilno postajo, ki je izjemno tanka a prstan povrne nazaj v polno moč v 90 minutah.

Prstan ORII je že nekaj časa v razvoju in obljublja, da bo kot pametni telefon na prstu, kar vam omogoča pošiljanje sporočil, klice in uporabo glasovnega pomočnika s prsta.

Težko je reči, ali se bo ta zamisel prijela – ali kdo res potrebuje pametni telefon na prstu? Zanimivo pa je videti še en pameten primer uporabe pametnega prstana.

McLear Ring lahko uporabite za varna plačila kjerkoli, ki sprejemajo brezkontaktna plačila.

Za približno 130 evrov boste dobili preprost prstan, ki omogoča plačila in je videti prefinjeno. Lahko preprosto dodate bančne kartice in spremljajoča aplikacija vam omogoča, da spremljate porabo.

Pametni prstan ORII

NFC Ring nudi številne modele pametnih prstanov za samo 10 evrov. Novi OPN prtsan iz NFC obroča je izdelan iz hipoalergenske keramike in vsebuje anteno in NFC čip, ki se lahko uporablja za odklepanje naprav in digitalnih vratnih ključavnic.

Težko je napovedati, kako bo prostor pametnih obročev napredoval v prihodnosti. Pričakujemo, da bo zdaj tehnologija in oblikovanje dohitela zahteve majhnega, funkcionalnega pametnega obroča, da se bo pojavilo več blagovnih znamk – zlasti tistih, ki želijo zagotoviti nišne uporabe.

Lahko pa se zgodi, da bodo blagovne znamke, za katere menimo, da so najboljše v tem razredu, večinoma Oura Ring in Motiv Ring, še naprej vodile in pustile konkurente zaostajati, če upoštevamo, da že zdaj ponujajo tako privlačne in robustne izdelke.

Pripravil: Marko Vidrih

Kaj je pametni prstan? Predstavitev tehnološkega nakita
1 od 2
Pametni prstan
Pametni prstan
Pametni prstan
Pametni prstan
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.