• C Novo mesto
  • 11:58
  • Tor, 25.01.2022

Hong Kong na svoje postaje podzemne železnice dodaja plačilo preko QR kode

Danes večina ljudi prepozna značilno obliko QR-kode. Nekateri pravijo, da so to vzorci v obliki kocke, medtem ko drugi prepoznajo smešne labirinte v njih. Lahko jih opazite na panojih in vizitkah, v supermarketih in dvigalih. Beremo jih z brezplačno aplikacijo in pametnimi napravami, kot je pametni telefon ali tablični računalnik, QR-koda pa lahko vsebuje različne informacije.

Uradno ime vzorca črno-bele kocke je QR koda, kratica za hiter odziv, v angleškem jeziku »Quick Response«. V QR kodo se lahko vključijo različne informacije.

QR koda

Švicarska pošta jih na primer uporablja kot digitalne poštne znamke, nekatera podjetja jo uporabljajo namesto vizitk, na reklamnih panojih pa vodijo na spletno stran podjetja.

Kot že omenjeno QR kode lahko beremo s pametnimi telefoni in tabličnim računalnikom ter brezplačno aplikacijo. Zaženemo aplikacijo in fotoaparat pametnega telefona ali tabličnega računalnika usmerimo v kodo QR. Ko je koda prebrana, bo aplikacija pokazala, katere informacije se skrivajo za njo.

Celo goljufi uporabljajo QR kode za lastne namene. Prekrivajo QR kode znanih blagovnih znamk s svojimi ponarejenimi QR kodami, ki nato vodijo do kontaminiranih spletnih strani

Kako deluje QR koda?

QR koda je kvadratna matrika črno-belih pik in črt. Te vsebujejo digitalno kodirane podatke. V treh od štirih kotih je kvadrat, na katerega je usmerjen skener. S tem je zagotovljeno, da se QR kodo ne glede na usmerjenost fotoaparata, vedno lahko pravilno prebere.

QR koda vsebuje kompenzacijo napak, ki zagotavlja, da so informacije še vedno berljive, tudi če je uničenih 30 odstotkov grafike.

QR koda

QR kodo na spletu lahko ustvarite sami

QR kode lahko ustvarite na različnih spletnih mestih. Uporabnik preprosto vnese informacije o besedilu, ki jih mora vsebovati QR koda. Nato se v trenutku ustvari grafična datoteka, ki jo lahko kopirate ali prenesete in uporabite. Na primer, takšno storitev lahko najdete na spletni strani http://goqr.me. Velikost grafike lahko seveda tudi prilagodite.

Sistem podzemne železnice v Hong Kongu bo potnikom kmalu omogočil, da vožnjo plačajo s skeniranjem QR-kode

Partnerstvo podzemne železnice z Alibabo, bolj konkretno z Alibabinim Ant Finance, bo od sredine leta 2020 omogočilo plačilo preko QR kod za vozovnice na 91 postajah MTR (My traceroute). Potniki bodo preprosto uporabili Antovo aplikacijo Alipay za skeniranje QR kode in opravili nakup vozovnice.

MTR sicer zajema železnice, avtobuse in še več, vendar ni jasno, če in kdaj bo ta možnost plačila razširjena. Iz Hong Konga sporočajo le uporabo na podzemnih železnicah.

Octopus kartica

 

Hong Kong že ponuja plačila s sistemom Octopus kartic, ki se je zelo dobro uveljavilo med potniki. Iz podjetja Octopus so sporočili, da je danes v obtoku okoli 35 milijonov aktivnih kartic, ki pokrivajo 99 odstotkov plačil za vozovnice prebivalcev, program pa je v veliki meri požel občudovanje drugih Azijskih držav, ki sistem poskušajo posnemati.

Tudi rešitev Alipay ima prednosti

Skeniranje QR kod bo delovalo v krajih, kjer so internetne povezave počasne ali neusklajene, poleg tega sistem omogoča, da lahko obiskovalci iz Kitajske in drugih držav, ki že uporabljajo Alipay, brez problema kupijo vozovnice.

Za zdaj je Alipay najbolj znan na Kitajskem, kjer ima več kot 500 milijonov uporabnikov. Vendar pa Ant Financial agresivno gradi svojo prisotnost tudi v jugovzhodni Aziji, v Koreji in na drugih trgih. Zdi se, da želi s programom iz Hongkonga, povezati sisteme v ostalih državah.

Ant Financial je skupno podjetje – APSHK v Hongkongu in telekomunikacijskega velikana Hutchison, katerega namen je razširiti svoje tehnologije in storitve v mestu.

Alipay-hk QR koda

Ne le, da je to priznanje tehnološke stabilnosti podjetja AlipayHK, prepričani smo, da bo tranzitna tehnologija QR kode uspešno razširjena na več vidikov. Poleg postopnega združevanja z javnimi prevoznimi sredstvi v Hongkongu, bomo raziskali tudi najbolj priljubljene destinacije in pametno mobilnost v Hongkongu,” je povedala Jennifer Tan, izvršna direktorica APSHK.

Pripravil: Marko Vidrih

Hong Kong na svoje postaje podzemne železnice dodaja plačilo preko QR kode
1 od 2
QR koda
QR koda
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.