• 17.32C Novo mesto
  • 02:58
  • Pon, 17.06.2019
  • Prijava

Prvi testi MacBook Air in iPad Pro: “To smo čakali!”

Zadnje dni sta zagotovo v središču pozornosti iPad Pro in MacBook Air. Na voljo je boljši zaslon in skener za prstne odtise pri prenosnem računalniku MacBook Air. Tablični računalnik iPad Pro pa postaja vse bolj in bolj podoben »pravem« računalniku.

V zadnjih letih je Apple preko mobilnega telefona iPhone vedno bolj nadgrajeval svojo strojno opremo. Za računalnike z MacOS pa se je zdelo, da se podjetje enostavno ne zanima več.

Prenosni računalnik MacBook Air

Prvi kratki testi še posebej navdušujejo nad novima prenosnikoma. Z novima prenosnima računalnikoma Mac Mini in MacBook Air je Apple posodobil dva najdlje zapostavljena izdelka. Medtem, ko je oblika in velikost naprave v veliki meri ohranjena, se je ostala oprema prenosnega računalnika močno izboljšala.

MacBook Air

V primerjavi z neposrednim predhodnikom je tu končno Retina zaslon. Prenosni računalnik MacBook Air je opremljen s 33,8-centimetrskim oziroma 13,3-palčnim Retina zaslonom ločljivosti 2,560 x 1600 slikovnih točk, kar pomeni, da je ločljivost prikaza slik kar štirikrat večja v primerjavi s prejšnjim modelom. Vendar pa sprememba sijajnega zaslona ni posebej zadovoljiva, čeprav je treba reči, da zdaj skoraj vsi proizvajalci stremijo prav k takšni rešitvi.

Prav tako se je nekoliko zmanjšal okvir okoli zaslona, zaradi česar je naprava še bolj tanka. Naletimo lahko tudi na kontroverzno tipkovnico trenutnega prenosnega računalnika MacBook Pro, vendar Apple poudarja, da naj bi bila ta nekoliko tišja od prejšnjih modelov. Seveda to ne spremeni ničesar o osnovni kritiki, da omogoča le minimalen način tipkanja. Uporabnikom sta na voljo dva priključka USB-C s podporo vmesniku Thunderbolt 3.

Zvočnike ima boljše in močnejše od svojega predhodnika. MacBook Air je skoraj v vseh pogledih boljši od sedanjega 12-palčnega MacBook Pro-a in tudi malo cenejši. V zvezi s tem se postavlja vprašanje, kdo bi sploh še uporabljal starejši prenosni računalnik MacBook.

Izboljšave prenosnega računalnika Apple MacBook Air se seveda poznajo tudi na maloprodajni ceni, saj bomo v evropskem prostoru zanj morali odšteti okoli 1.200 evrov. Enostavni model je opremljen z Intelovim procesorjem Core i5, osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika in zgolj 128 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Prenosni računalnik Apple MacBook Air bo v ameriških trgovinah na voljo od 7. novembra naprej.

Tablični računalnik iPad Pro

Obe strani ponosno navajata – kot ponavadi – izjemno kakovost gradnje novih naprav Apple. Ne le za MacBook Air, temveč tudi za drugo izdajo – novi iPad Pro izgleda preprosto super. Ta predstavlja kakovost zaslona in novo zasnovo z znatno tanjšim okvirjem in brez »domačega« gumba.

Tablični računalnik iPad se je do zdaj prodal več kot 400 milijon krat. Samo v preteklem letu več kot 44 milijonov naprav. Zdaj pa nam Apple predstavlja še nekaj novejšega: nov iPad Pro.

Spet so ožji robovi. Kot prikazovalnik se uporablja LCD-plošča, ki je – tako kot pri iPhone XR-u, imenovana »Liquid Retina Display«. Z enako velikostjo modela, kot pri predhodniku, nudi novi Apple iPad Pro večji zaslon z diagonalo 27,9-centimetrskim oziroma 11-palčnim zaslonom. Večja različica še vedno zagotavlja 32,8-centimetrski oziroma 12,9-palčni zaslon Liquid Retina LCD, vendar pa je naprava sama precej manjša. Oba tablična računalnika sta tudi tanjša za 15 odstotkov in tehtata okoli 450 gramov.

iPad Pro

Pri predhodniku je bila novost Touch ID, zdaj pa je to, prepoznavanje obraza »Face recognition«, ki prav tako podpira Apple Pay.

Pod pokrovom, je A12X “Bionic” čip, ki nudi zahvaljujoč osem-jedrskega procesorja in grafično enoto s sedmimi jeziki znatno več moči – v primerjavi z novimi iPhone-i in še posebej z lanskim iPad Pro-jem. Grafično zmogljivost primerjamo z Xbox One S. Seveda ima tudi Neural Engine za podporo UI, kot je kategorizacija fotografij na podlagi strojnega učenja. Prav tako je opremljen z aplikacijami za razširjeno realnost prek ARKita.

Možnosti shranjevanja so bile razširjene. Za priključitev zunanjega zaslona do ločljivosti 5K in drugih naprav je zdaj na voljo priključek USB-C. Ker je novi tablični računalnik Apple iPad Pro opremljen z vmesnikom USB-C, lahko nanj priključimo bogato paleto zunanjih naprav. Pero (Apple Pencil) se magnetno prilega novemu tabličnemu računalniku iPad Pro ​​in je z njem brezžično povezano.

Prav tako je bil popravljen primer tipkovnice »Smart Folio«. Vključeni so tudi štirje zvočniki, ki imajo svoj majhen subwoofer. Nov tablični računalnik iPad Pro bo na voljo od 7. novembra pri čemer je za enostavno različico manjšega modela treba odšteti preračunanih 703 evre, za enostavni model večje različice pa preračunanih 880 evrov.

Pripravil: Marko Vidrih

Prvi testi MacBook Air in iPad Pro: “To smo čakali!”
1 od 1
iPad Pro
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.