• C Novo mesto
  • 15:04
  • Čet, 22.02.2024

Vse najboljše! Računalniška miška letos slavi Abrahama

9. decembra 1968 je Douglas Engelbart širši javnosti predstavil prvo računalniško miško na svetu in tako spremenil delovanje osebnega računalnika. Računalniška miška je bila prvotno znana kot indikator položaja X-Y za prikazni sistem in jo je leta 1963, medtem ko je delal pri podjetju Xerox PARC, izumil Douglas Engelbart.

Douglas Engelbart (na žalost že umrl), ameriški računalniški inženir, je takrat predstavil prototipno računalniško miško iz lesa. Lesena škatla z dvema kolesoma in gumbom se je z žico povezovala z računalnikom. Namesto kroglice v miški ali danes prej infrardečih senzorjev je takrat kovinsko kolo, ki je imelo stik s podlago, omogočalo premike kazalca.

Začetek je bil precej neroden, toda takrat ni bilo računalnika z grafičnim uporabniškim vmesnikom, ki bi računalniško miško lahko uporabili. Z Apple Macintosh in Microsoft Windows se je to spremenilo in začelo se je obdobje računalniške miške.

Računalniška miška

»Računalniška miška je zmagoslavno napredovala v računalništvu,« pravi izvršni direktor Bitkoma, Bernhard Rohleder. Udobni uporabniški vmesniki v okolju Windows ali celo pri Applu bi bili nepredstavljivi brez računalniške miške. Danes je ta mala naprava obvezna oprema skoraj vsakega računalnika.

Kako je računalniška miška povečala uporabnost računalnika?

Z uporabo računalniške miške si uporabniku ni treba zapomniti ukazov, kot so tisti, ki se uporabljajo v besedilnem okolju ukazne vrstice. Na primer, brez računalniške miške bi moral uporabnik vnesti ukaze preko tipkovnice, da bi si lahko ogledal datoteke znotraj mape. Danes pa uporabnik operacijskega sistema Windows samo postavi kazalec na mapo in dvoklikne tipko na računalniški miški, da odpre mapo in si ogleda njeno vsebino.

Za namizni računalnik je najpogostejša vrsta miške, optična računalniška miška, ki se povezuje z USB priključkom in je znana kot USB ali brezžična računalniška miška. Za prenosne računalnike je najpogostejši tip računalniške miške »touchpad« (vgrajena računalniška miška na prenosnikih).

Katere dele računalniške miške poznamo?

Deli računalniške miške se lahko razlikujejo glede na vrsto računalniške miške. Spodaj je splošen pregled delov, ki jih najdemo na večini računalniških mišk.

  • Gumbi

Danes imajo skoraj vse računalniške miške vsaj dva gumba, levi gumb in desni gumb za manipuliranje po računalniškem zaslonu. V preteklosti so imele računalniške miške samo en gumb. Na primer, veliko zgodnjih Apple računalniških mišk je imelo samo en gumb. Naprednejše računalniške miške imajo tudi več gumbov.

  • Dno optične, laserske ali LED računalniške miške

Namizna mehanska računalniška miška lahko vsebuje kroglice in valje, optična računalniška miška pa laser ali LED tehnologijo. Vsaka od teh komponent se uporablja za sledenje gibanju in premikanje kazalca miške na zaslonu.

  • Sredinsko kolo

Današnje računalniške miške običajno vključujejo tudi »kolo« med dvema tipkama, ki vam omogoča, da se pomaknete navzgor in navzdol na strani.

  • Vezje

Če želite na računalniku upodobiti vse informacije o signalih, klike in druge podatke, ki jih ustvari računalniška miška, mora le-ta imeti tudi integrirano vezje.

  • Kabelski ali brezžični sprejemnik

Žična računalniška miška vsebuje tudi kabel z vtičem, ki se poveže z računalnikom. Danes se večina žičnih mišk povezuje z USB vrati. Če ima računalnik brezžično miško, potrebuje brezžični sprejemnik USB za sprejem tovrstnega signala.

Apple_Macintosh_Plus_računalniška miška

Kaj prenosni računalnik uporablja za računalniško miško?

Ker je prenosni računalnik zasnovan za prenosljivost, imajo skoraj vsi prenosniki danes vgrajeno računalniško miško, t.i. touchpad. Nekateri prenosni računalniki družbe Lenovo pa še vedno uporabljajo t.i. TrackPoint. Seveda lahko tudi vse prenosne računalnike povežete z USB ali brezžično računalniško miško.

Kaj uporablja pametni telefon ali tablični računalnik namesto računalniške miške?

Pametni telefoni in tablični računalniki uporabljajo zaslon na dotik kot svojo glavno vhodno napravo, zato je vaš prst miška na tovrstnih napravah. Pri večini tabličnih računalnikov imate možnost priključiti in uporabiti tudi računalniško miško.

Katero roko naj uporabim za nadzor računalniške miške?

Privzeto je računalniška miška nastavljena za vašo desno roko. Če pa ste levičarji, lahko nastavite tako, da jo uporabljate z levo roko.

Opomba: Čeprav lahko na levo roko nastavite katerokoli miško, upoštevajte, da so nekatere računalniške miške oblikovane tako, da ustrezajo samo desni roki.

Računalniška miška

Izum računalniške miške se je izkazal za zelo uporabnega. Obstaja namreč veliko funkcij, s čimer računalniške miške proizvedene danes, omogočajo enostavnejšo uporabo računalnika. Ta majhna naprava je od svojega izuma doživela veliko sprememb, ki jih je naredil Douglas Engelbart. Če ne bi bilo njegovega izuma, bi bilo krmarjenje po računalniku daleč od enostavne naloge, kot to smatramo danes.

 

Pripravil: Marko Vidrih

Vse najboljše! Računalniška miška letos slavi Abrahama
1 od 1
Računalniška miška
Računalniška miška
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.