• C Novo mesto
  • 10:28
  • Sre, 29.11.2023

Raziskava pokazala, da imajo nekateri telefonov Xiaomi in Huawei funkcijo, ki ogroža zasebnost uporabnikov

qlandia krško

Litovsko obrambno ministstrstvo je pozvalo svoje Litvance, naj nehajo uporabljati mobilna telefona Xiaomi’s Mi 10T 5G in Huawei P40 5G. Za oba modela je raziskava, ki jo je naročilo ministrstvo, odkrila slabosti, ki bi lahko negativno vplivale na zasebnost uporabnika, med drugim avtomatsko cenzuro in pošiljanje podatkov uporabnika na kitajske serverje brez vednosti uporabnika. Odnosi med Litvo in Kitajsko so že napeti, s takimi poročili pa se še zaostrujejo, Huawei obtožbe zavrača.

Litovski namestnik obrambnega ministra Margiris Abukevicius je opozoril, da ne priporočajo nakupov kitajskih telefonov in pozval, da naj se uporabniki znebijo naprav, ki so jih že kupili “v najhitrejšem možnem času.” Njihova služba za kibernetsko varnost je namreč sporočila, da so odkrili funkcijo, ki avtomatsko cenzurira kitajcem nezaželene besedne zveze, recimo “Free Tibet” (osvobodimo Tibet), “Long live Taiwan independence” (naj živi tajvanska neodvisnost) or “democracy movement” (gibanje za demokracijo). Seznam vseh cenzuriranih zvez naj bi ob pisanju poročila raziskave obsegla 449 prepovedanih besednih zvez, se pa sproti obnavlja. Funkcija je sicer izključena v EU, vendar se lahko po navedbah litovskega poročila kadarkoli vklopi brez uporabnikovega privoljenja.

Druga sporna točka je skrito prenašanje uporabniških podatkov na kitajske serverje. Xiaomijeve naprave naj bi bile direktno povezane na server v Singaporju, podobna napaka pa je odkrita tudi pri že omenjenih Huaweijevih modelih. Poleg tega težava nastane še pri načinu nalaganja aplikacij na Huawei naprave – ker nimajo več dostopa do Googlove trgovine Play, morajo uporabniki sedaj nalagati aplikacije prek trgovine App Gallery, kjer so na voljo tudi aplikacije, ki niso iz zaupanja vrednih virov in predstavljajo nevarnost za uporabnika.

Obe podjetji navedbe seveda zanikajo. Xiaomi se je že odzval in sporočil, da vsebin uporabnikov ne cenzurirajo ter ne zbira podatkov uporabnikov saj na evropskem trgu spoštujejo pravila GDPR. Huawei zavrača kakršnokoli pošiljanje uporabniških podatkov iz naprave in sporoča, da aplikacije v App Gallery redno nadzira.

Odnos med Litvo in Kitajsko je napet že dlje časa, saj Litva priznava Tajvanske poslanike v Vilniusu, Kitajska pa ne priznava obstoja Tajvana kot samostojne države in jo šteje pod svoje ozemlje. Kitajska je tako že zahtevala, da Litva umakne svojega veleposlanika iz Pekinga in sporočila, da bo umaknila svoj konzulat v Vilniusu.