• 18.39C Novo mesto
  • 15:33
  • Pet, 18.10.2019

Robotski sesalnik: Nasveti in triki, ki jih morate poznati

Robotski sesalnik danes zasledimo že skoraj v vsakem gospodinjstvu. Nič čudnega, saj spadajo med najbolj priljubljene gospodinjske pomočnike in izjemno olajšujejo vsakodnevno življenje lastnikov. Toda kako pridete do primernega modela in kaj je treba upoštevati pri nakupu robotskega sesalnika?

Danes so na voljo številne blagovne znamke proizvajalcev, ki so na trg prinesli različne modele robotskih sesalnikov s številnimi odličnimi funkcijami. Zaradi dejstva, da se ni vedno lahko odločiti, smo vam pripravili nekaj nasvetov in trikov, ki jih je treba upoštevati pri nakupu, in pa nekatera dejstva, ki jih je treba upoštevati, da bi kar najbolje izkoristili vaš nov robotski sesalnik.

Preizkusi robotskih sesalnikov na internetu

Na internetu obstajajo posebne platforme, ki testirajo robotske sesalnike po posebej nastavljenem prostoru. Na primer, polovica je sestavljena iz betona, druga polovica pa s preprogo. Po tleh je vedno porazdeljena popolnoma ista vrsta umazanije. Poleg tega nastavijo še ovire v obliki rastlin, kablov in podobno. S takšnim neodvisnim testom lahko zainteresirane stranke dobijo prvi vtis, da bi se lažje odločile, kateri robotski sesalnik najbolje ustreza njihovim lastnim zahtevam.

Okrogla ali kvadratna – katera je boljša oblika robotskega sesalnika?

Robotski sesalniki se razlikujejo na različne načine. Ena od teh točk je oblika naprav, ki pa ima pomembno vlogo in jo je zato treba upoštevati pri nakupu robotskega sesalnika.

Zaobljene oblike so bolj moderne in estetske kot kotne variacije. Zaradi okrogle oblike so robotski sesalniki videti bolj čisti in tako ustvarjajo pozitiven občutek za uporabnika. Pogosto imajo okrogli robotski sesalniki težave s koti, vendar vseeno opravljajo odlično delo in zato uživajo vedno večjo priljubljenost.

Robotski sesalnik

Kvadratni robotski sesalniki so zasnovani tako, da temeljito očistijo vogale in tako odpravijo problematična področja okroglih variant. Tudi robovi so običajno bolje očiščeni s štirikotnimi napravami, tako da uporabnikom ni potrebno izvajati nobenih dodatni del, kar je seveda veliko bolj udobno.

Oblika vključuje tudi višino robotskega sesalnika. Tu prevladujejo ploski modeli, saj lahko večinoma posesajo tudi pod kavčem, pod posteljo ali pod komodo. Čeprav imajo nekateri modeli, ki so zelo ploski, za razliko od večjih in višjih različic, nižjo sesalno moč, so ti še vedno bolj priljubljeni med uporabniki.

Robotski sesalnik in hišni ljubljenčki

Če imate hišne ljubljenčke, boste vedeli za težavo z dlakami. Zlasti v času menjave dlake, denimo pri mački, se lahko hitro zgodi, da se majhni snopi razporedijo po celotnem stanovanju in bi lahko vsako uro pometali ter sesali za njimi. Robotski sesalnik je zato praktična rešitev za gospodinjstva z hišnimi ljubljenčki, saj omogoča, da živalske dlake hitro izginejo. Ker pa živalska dlaka lahko povzroča težave nekaterim sesalnikom, zdaj obstajajo tudi robotski sesalniki, ki so narejeni posebej za gospodinjstva s hišnimi ljubljenčki in živalske dlake zanesljivo odstranijo.

Če želite kupiti tak robotski sesalnik, se morate prepričati, da ima posebno sesalno režo. Ker številni modeli v osnovi delujejo z majhnimi ščetkami, bi živalske dlake v teh ščetkah kaj hitro naredile vozel. Torej ščetke robotskega sesalnika bi morali čistiti znova in znova, kar pa ni preveč prijetno. Robotski sesalnik z umazanimi ščetkami je prav tako omejen v funkciji čiščenja in ne more več delovati zanesljivo. Vendar pa obstajajo tudi kombinirani modeli, ki imajo poseben esej. Te je mogoče po potrebi zamenjati.

Robotski sesalnik

Baterija in polnjenje – na kaj morate biti pozorni?

Sodobni robotski sesalnik mora imeti litijevo baterijo. Te se izpraznijo počasenje, kot starejši nikljevi akumulatorji, ki se lahko izpraznijo celo takrat, ko jih nekaj dni ne uporabljate. Če se želite počutiti še posebej udobno in vedeti, da je robotski sesalnik vedno pripravljen za uporabo, se morate prepričati, da se naprava pred delom ali po potrebi pred ponovnim polnjenjem avtomatsko odpelje do polnilne postaje. Obstajajo tudi modeli, ki jih je treba ročno povezati s polnilnikom, kar seveda lahko hitro pozabite. V tem primeru, robotski sesalnik ne bi mogel naslednji dan sesati, saj bi imel prazno baterijo.

Navigacija ali naključje – kaj je bolje?

Pri čiščenju posamezni modeli robotskih sesalnikov delujejo zelo različno. Tako obstajajo na primer preproste različice, ki delujejo po naključnem načrtu čiščenja. Ti po navadi ne prepoznajo prostorov, ampak se preprosto sproti odločajo v kateri smeri bodo čistili. Ko robotski sesalnik naleti na oviro, spremeni smer. Vendar pa to lahko pomeni, da nekatera območja v hiši niso očiščena, saj si te naprave ne zapomnijo, kje so bile in kje je potrebno še očistiti. Poleg tega ti robotski sesalniki običajno porabijo dalj časa za čiščenje.

Robotski sesalniki z lasersko tehnologijo lahko skenirajo prostor in se tako držijo plana čiščenja. Nekatere različice uporabnikom ponujajo možnost nastavitve laserske stene, ter tako preprečijo čiščenje nekaterih sob. Te laserske stene signalizirajo robotu, da je treba očistiti točno do meje laserja.

Tehnologija – koliko udobja naj prinaša robotski sesalnik?

Posamezni robotski sesalniki imajo veliko različnih funkcij. Čeprav še vedno obstajajo preprosti modeli, ki začnejo čistiti, ko jih uporabnik vklopi in položi na tla, obstajajo pa tudi naprednejše različice, ki ponujajo na primer funkcijo časovnika, laserja, funkcijo avtomatskega čiščenja in z aplikacijo lahko preko pametnega telefona, od koderkoli nadzorujete robotski sesalnik. Več tehnologije, več možnosti, seveda. Vendar pa več tehnologije prav tako pomeni, da imate lahko več težav z robotskim sesalnikom, enostavnejši modeli pa so pogosto bolj dosledni in robustni.

Robotski sesalnik

Funkcija časovnika – je res tako priročna?

Funkcija časovnika igra posebno pomembno vlogo za mnoge stranke, pri čemer so tu tudi razlike. Cenejši modeli robotskih sesalnikov iz polnilne postaje izstopajo vsak dan ob istem času in zanesljivo čistijo tla. V nekoliko nenavadnih različicah lahko vsak dan določimo ali programiramo nov čas.

Funkcija brisanja tal

Nekateri robotski sesalniki imajo tudi dodatno funkcijo mokrega čiščenja. Pogosto tak robotski sesalnik ne stane veliko. Hkrati lahko robotski sesalniki še posušijo vlago v tleh. Prav tako učinkoviteje odpravlja droben prah ali drobnejšo umazanijo. Večina robotskih sesalnikov dela z majhnim rezervoarjem za vodo in krpo iz mikrovlaken. V primerjavi z modeli, ki tega ne ponujajo, se razlika pozna predvsem pri čiščenju ploščic in trdih talnih površin. Cena: dražji robotski sesalnik – več funkcij ponuja.

Kako deluje, na kaj morate biti pozorni in še več nasvetov ter trikov si preberite v našem prejšnjem prispevku – Robotski sesalnik.

Pripravil: Marko Vidrih

 

Robotski sesalnik: Nasveti in triki, ki jih morate poznati
1 od 1
Robotski sesalnik
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.