• C Novo mesto
  • 19:38
  • Pon, 15.04.2024

Robotski sesalnik

Kako delujejo robotski sesalniki? Robotski sesalniki so večinoma okrogli in imajo premer približno 40 cm. Ker so naprave precej ravne, lahko svoje delo opravijo tudi pod ležišči in nekaterimi omarami. Za čiščenje tal uporabljajo vrtljive ščetke, ki zajemajo umazanijo pod napravo. Robotski sesalnik samostojno prepozna različne talne obloge. Če robotski sesalnik zazna ploščice, laminat, parket ali preproge, ustrezno prilagodi višino in položaj čiščenja ščetk.

Napajanje malih čistilnih pripomočkov poteka preko baterij. Robotski sesalnik opravlja svoje dolžnosti, dokler baterije niso skoraj popolnoma prazne. Preden stanje baterije doseže kritično točko, se robotski sesalnik samodejno vrne na polnilno postajo ter počaka tam, dokler postopek polnjenja ni dokončan. Ker proizvajalci ne uporabljajo enotnih baterijskih modelov, včasih obstajajo znatne razlike v času izvajanja dela in polnjenja. Zelo priročna je funkcija časovnika, kar je skoraj obvezna oprema večine robotskih sesalnikov. S samo nekaj tipkami lahko namreč nastavite čas, kdaj naj naprava začne čiščenje.

Robotski sesalniki poskenirajo prostor in poskrbijo, da je zajeta vsaka točka v sobi. Šele nato kontrolna enota prejme ukaz za začetek čiščenja naslednje. Robotski sesalniki razdelijo prostor v virtualna območja. Ko bo čiščenje enega območja popolnoma dokončano, se bo nadaljevalo v naslednjem segmentu.

Ali robotski sesalniki zanesljivo zaznajo ovire?

robotski sesalnik

Robotski sesalnik prepozna vse ovire, kot so na primer noge miz in stolov, preproge ter podaljške, ki ležijo na tleh. Zahvaljujoč integriranim senzorjem, avtomatsko prepoznajo tudi stopnice. Posledično lahko robotski sesalnik v zgornjih nadstropjih pustite brez nadzora, da opravi svoje delo. Načeloma se z večjo svobodo gibanja robotski sesalnik bolje izkaže. Pred uporabo odstranite vse igrače, oblačila ali kable, ki ležijo na tleh, da bo robotski sesalnik lahko neovirano deloval ter učinkoviteje posesal.

V praksi se ovire obravnavajo na dva načina. Nekateri robotski sesalniki na rahlo tapnejo ob nogo mize ali omarice ter nato nadaljujejo svojo pot, drugi pa se obrnejo tik pred dosegom ovire. Toda tehnične mojstrovine lahko naredijo še več. Na nekaterih modelih robotskih sesalnikov lahko preko vgrajenega sistema v sobi potegnemo navidezno pregrado. Na ta način lahko določimo delna področja prostora, ki jih robotski sesalnik ne nadzira in jih tudi ne bo očistil. Druge različice vključujejo magnetne trakove, ki se lahko uporabljajo kot mejniki.

Kako glasen je robotski sesalnik?
Robotski sesalniki brez hrupa ne morejo delovati. Čeprav je raven hrupa v večini naprav bistveno nižja kot pri navadnih sesalnikih, vas vseeno lahko moti monotono brnenje elektromotorja med branjem knjige. Med modeli obstajajo razlike v glasnosti robotskega sesalnika, vendar imajo naprave z nižjim nivojem hrupa tudi nižjo sesalno moč. V idealnem primeru naj robotski sesalnik opravi svoje delo, ko zapustite hišo ali stanovanje. Naprava najde pot do polnilne postaje, razen če je bila drugače nastavljena.

Praktični nasveti za vsakodnevno uporabo robotskega sesalnika
Da lahko robotski sesalnik opravi svoje delo čim bolj učinkovito, upoštevajte nekaj praktičnih nasvetov za uporabo. Pri prvem zagonu robotskega sesalnika morate biti prisotni. Na ta način prepoznate problematična mesta v prostoru, ki ovirajo robota. Po želji določite mesta, kamor naj robotski sesalnik ne vstopa. Slednje lahko dosežete s priloženimi magnetnimi trakovi ali generatorjem signala na robotskem sesalniku. Tako imenovani svetilniki označujejo območje, ki ga je treba blokirati z infrardečo svetlobo, in s tem preprečiti, da robotski sesalnik prečka virtualno pregrado.

Pomembno je redno čiščenje posode za zbiranje posesanih smeti. Optimalno ga izpraznite po vsakem čiščenju. Kot pri komercialno dostopnem sesalcu, je tudi pri majhnih visokotehnoloških napravah na voljo filter za delce, ki ga je treba redno čistiti ali menjati. Ker se dlake in grobi delci umazanije lahko ujamejo v ščetke na spodnji strani robotskega sesalnika, redno očistite glavne in stranske krtače. Informacije o intervalih čiščenja in vzdrževanja proizvajalec zagotovi v navodilih za uporabo.

V bistvu – manj ovir na tleh vpliva na gibanje robotskega sesalnika, boljši je rezultat čiščenja. Večina modelov ima težave z »kosmatimi« preprogami. Zaradi omejene sesalne moči robotskega sesalnika, v praksi v tovrstnih preprogah pogosto zasledimo ostanke prahu.

Ali lahko uporabljam robotski sesalnik, če imam hišne ljubljenčke?
Robotski sesalnik lahko uporabljate v gospodinjstvu s hišnimi ljubljenčki. Če imate hišne ljubljenčke z dolgo dlako, boste morda morali pogosteje očistiti ščetke in filtre na robotskem sesalniku.

Nasvet: Priporočljivo je, da robotski sesalnik ob prvi uporabi opazujete, da vidite, kako se obnaša v vašem domu in kako se vaše živali odzovejo nanj.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu?
Preden kupite robotski sesalnik, morate določiti svoje zahteve. Obstajajo različne naprave, ki se v funkcijah in ceni znatno razlikujejo. Obstaja pa tudi veliko dobrih poročil o testiranjih robotskih sesalnikov, ki jih je mogoče najti na internetu.

Največjo pozornost posvetite naslednjim zadevam:

Sesalna moč in baterija
Robotski sesalnik mora imeti vsaj 30-60 minutno življenjsko dobo baterije, da bi lahko neprekinjeno čistil sobo. Sesalna moč je pomembna, glede na namen in uporabo robotskega sesalnika. Če bi v glavnem uporabljali robotski sesalnik za odstranjevanje živalske dlake in prahu, ni potrebe po veliki sesalni moči.

robotski sesalnik

Vrsta talnih oblog
Robotski sesalnik mora doseči dobre rezultate na laminatih, parketih, ploščicah in preprogah. Preproge z robovi približno 1 centimeter, mu ne smejo predstavljati problema. Problem bi lahko bil prehod iz jedilnice v dnevno sobo, če bi imeli vmes visok prag (2 centimetra in več).

Čiščenje
Večstopenjski sistem čiščenja je zelo koristen. V obseg čiščenja je nujno potrebno vključiti glavno ščetko in dodatni čopič. Brez čopiča za čiščenje robov, zaradi zasnove robotskega sesalnika, lahko nastane problem pri čiščenju le teh.

Možnosti nadzora
Zaželen je nadzor robotskega sesalnika preko pametnega telefona. Če je robotski sesalnik opravil svoje delo ali je baterija prešibka, se mora samodejno odpraviti na svojo bazno postajo in začeti postopek polnjenja. Zagon čiščenja brez pametnega telefona v funkcijah ne sme manjkati.

Prednosti robotskega sesalnika
Najpomembnejša prednost robotskega sesalnika je, da se večina čiščenja v stanovanju avtomatično opravi. Še posebej je primeren, če imate psa, ki živi z vami v hiši, saj vlečenje živalske dlake po tleh in umazanija z vrta predstavlja večni problem. Namesto, da bi vsak dan izgubljali dragoceni čas s sesanjem, lahko to robotski sesalnik opravi medtem, ko ste v službi ali pa skočite v trgovino.

Večina robotskih sesalnikov je komaj da slišnih in zelo varčnih, saj ne porabijo več kot 30 vatov električne energije na uro. Obstajajo tudi robotski sesalniki, ki imajo vgrajene posebne filtre, kateri ne prepuščajo umazanih delcev nazaj v zrak med sesanjem.

Izkoristite svoj čas za kaj drugega in prepustite nadležno čiščenje pametnim napravam, kot je robotski sesalnik.

Avtor: Marko Vidrih

Robotski sesalnik
1 od 2
robotski sesalnik
robotski sesalnik
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.