• C Novo mesto
  • 18:21
  • Sob, 04.12.2021

SIM kartica prihodnosti – eSIM

Zahvaljujoč podjetju Apple pri posodobitvi programske opreme iOS na 12.1, naslednica kartice SIM deluje na najnovejših telefonih iPhone. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o eSIM kartici.

eSIM: velika sprememba se začne s številnimi majhnimi težavami

Ob posodobitvi iOS 12.1 je Apple aktiviral podporo tako imenovani »vgrajeni SIM kartici« (eSIM). Vendar pa mnogim uporabnikom nikakor ni jasno, kakšen naj bi bil prehod na to novo tehnologijo in kaj se bo spremenilo? Tukaj je nekaj odgovorov na ključna vprašanja.

Kaj je eSIM?

eSIM ali Universal Integrated Circuit Card (eUICC) je majhen čip, ki je v pametnem telefonu trajno nameščen in služi kot klasična SIM kartica s to razliko, da se te »kartice« ne menjava. Pametni mobilni telefon eSIM kartico lahko sam programira tako, da je pravilna telefonska številka povezana z napravo. Dolgoročni cilj eSIM kartice je zamenjati klasične SIM kartice, ki jih je treba ročno vstaviti v namensko režo na pametnem telefonu.

Dolgoročno ima eSIM (majhen čip na sredini slike) vrednost, ki za proizvajalce strojne opreme ne sme biti podcenjena: v ohišju namreč zasede precej manj prostora kot klasična reža za kartice SIM.

Katere naprave trenutno podpirajo eSIM?

Poleg podpore ponudnika mora seveda eSIM podpirati tudi pametni mobilni telefon. Trenutno so to najnovejši iPhone-i – iPhone Xs, SIM karticaXs SIM karticaMax in Xr, Google Pixel 2, Google Pixel 2 XL, Apple Watch Series 3, Samsung Gear S2 3G, Google Pixel 3, kot tudi Huawei Watch 2 in LTE izdaja Microsoft’s Surface Pro. Omenjenim se bo v letošnjem letu pridružila še Samsung Galaxy Watch, ki je že v ponudbi.

Kako deluje aktiviranje eSIM?

Uporabniki lahko samodejno nastavijo eSIM. Zadostuje, da se z lastnim računom prijavite na spletno mesto operaterja. Na področju »Pogodba in tarifa« lahko zahtevate kodo QR. Ta se potem optično prebere prek omrežnih nastavitev v pametnem telefonu, pri čemer mora biti v napravi dovoljena uporaba eSIM kartice. Vendar je treba upoštevati, da se ob aktivaciji eSIM, prejšnja običajna SIM kartica nemudoma razveljavi. Če se želite odjaviti od eSIM, morate pridobiti novo SIM kartico pri svojem operaterju.

Kako naj kasneje eSIM preklopim na nov pametni telefon?

Preprosto s prenosom nove eSIM kartice, kot ste to naredili prvič. Stara eSIM se samodejno razveljavi. Če menite, da boste kmalu menjavali telefon za drugo napravo, ki ne podpira eSIM, vam trenutno ne priporočam uporabe vgrajene kartice SIM. Navsezadnje bi potem vsakič znova morali dobiti novo kartico SIM, kar pa zna biti zelo dolgotrajna zadeva.

Kolikokrat lahko eSIM prenesem na novo mobilno napravo?

Večkratna sprememba eSIM med več napravami ni priporočljiva. Čeprav mobilni operaterji ne želijo določiti fiksne omejitve za izdaje eSIM kartice, pa vam bodo ob zasleditvi »pretirane« menjavo le-te, v tem primeru zaračunali pristojbino pet evrov za vsako nadaljnjo zahtevo za vgraditev eSIM kartice v nov pametni telefon. Za občutek, govori se nekje o desetih prenosih profilov eSIM kartice na leto. Konec koncev obstaja veliko kupcev, ki zaradi poklicnih razlogov pogosto menjavajo svoj pametni telefon.

Apple oglašuje, da omogoča uporabo dvojne SIM kartice (dual SIM). Kaj to pomeni?

To pomeni, da lahko eSIM uporabljate vzporedno s klasično SIM kartico. Tako lahko na isti napravi upravljate dve telefonski številki – podobno, kot to obstaja že pri mnogih pametnih telefonih s programsko opremo Android. Ta funkcija je priljubljena med ljudmi, ki pogosto potujejo, na primer, zahvaljujoč tej funkciji lahko ostanejo dosegljivi na lastno telefonsko številko v tujini, medtem, ko koristijo poceni prenos podatkov ali opravljajo klice preko SIM kartice od lokalnega ponudnika.

Ali je dual SIM podpora povsod povezana z eSIM?

Na žalost ne. Sprva je to odvisno od določenega pametnega telefona. Medtem ko Apple dovoljuje vzporedno uporabo na svojih trenutnih iPhone-ih, lahko na primer pri Google Pixel 3 uporabljate samo eSIM ali Nano-SIM kartico.

Ali je zaklepanje kartice SIM povezano z eSIM?

Ni samodejno, ampak teoretično je to zelo podobno, kot pri klasični SIM kartici. Torej bi ponudnik lahko določil kodo za odklepanje SIM kartice. Mobilni operaterji zadnje čase večinoma ne uporabljajo več zaklepanja SIM kartic.

Katere so prednosti eSIM?

Proizvajalci pametnih telefonov jo seveda oglašujejo s prednostmi za stranke – s prehodom na eSIM naj bi prihranili v primerjavi z kartico SIM. Zagotovo je največja prednost to, da bomo lahko operaterja zamenjali v nekaj sekundah. Za proizvajalce strojne opreme pa je prednost očitna: eSIM v pametnem telefonu porabi bistveno manj prostora kot reža za običajne SIM kartice, kar daje razvijalcem več svobode.

SIM kartica (vir slike:gsmarena.com)

Kateri mobilni operaterji v Sloveniji podirajo eSIM?

Trenutno v Sloveniji noben izmed operaterjev te tehnologije še ne podpira. Pri Telekomu Slovenje trenutno potekajo aktivnosti za uvedbo eSIM kartic, vendar je zaenkrat še prezgodaj. Pri Telemachu sporočajo, da je uvedba e-SIM kartice zagotovo v dolgoročnem načrtu, a o natančnejših časovnih okvirjih še ne govorijo. T-2 eSIM kartice proučuje, a prav tako ne morejo povedati nič o njihovi uvedbi. Glavni interes je izražen pri A1, vendar tudi ta datum še vedno ni znan. V kratkem v Sloveniji podpore eSIM kartic s strani mobilnih operaterjev še ne bo. Na splošno pa se lahko domneva, da bo ob podpori eSIM na iPhone-u v prihodnjih mesecih veliko ponudnikov po vsem svetu ponudilo podporo za eSIM.

Pripravil: Marko Vidrih