• C Novo mesto
  • 17:22
  • Sob, 04.12.2021

Najdražja slika na svetu najdena na jahti prestolonaslednika Savdske Arabije

»Salvator Mundi« ali odrešenik sveta, slika italijanskega renesančnega umetnika, Leonarda da Vincija, ki naj bi bila naslikana okoli leta 1500, je edino delo Da Vincija, ki je v zasebnih rokah. Ta je shranjena na jahti z imenoim Serene, ki je v lasti savdskega princa Mohameda bin Salmana, poroča umetniški portal Artnet.

Viri pojasnujejo, da bo slika prenesena v mesto Al-Ula, ko bo končana izgradnja kulturnega centra. Trenutno pa je projekt še v pripravi, je za Bloomberg povedal predstavnik nadzorne komisije projekta.

Pred tem je slika pripadala nekdanjemu velikemu delničarju »BRIC« – ruskemu milijarderju Dmitryu Rybolovlevu. Podjetnik je kupil sliko od švicarskega Yves Bouvier – trgovca, ki se ukvarja z umetniškimi deli.

Sliko da Vincija, je Bouvier kupil za 80 milijonov dolarjev, Rybolovlevu prodal za 127,5 milijona dolarjev, slednji pa je na dražbi iztržil 450,3 milijona dolarjev

Od leta 2016 Rybolovlev toži Bouviera in trdi, da mu je trgovec z umetninami prodal slike in skulpture po precej visokih cenah. Še posebej, je omenjena slika da Vincija, ki ga je Bouvier kupil za 80 milijonov dolarjev, Rybolovlevu pa je bila ta ista slika prodana za 127,5 milijona dolarjev, piše Bloomberg. Rybolovlev je svoje izgube skupno ocenil na milijardo dolarjev. Sam Bouvier pa zanika krivdo.

Novembra 2017 je Rybolovlev na dražbo postavil »Odrešenika sveta«. Upal je, da bo slika »končno končala to zelo bolečo zgodovino«, je dejal predstavnik časopisa The Wall Street Journal.

Na večer prodaje slike je dražitelj Jussi Pylkkänen samozavestno izjavil, da je bila slika »prej v zbirkah treh kraljev Anglije«. Slednja je bila takrat še neznanemu kupcu prodana za rekordnih – 450,3 milijona dolarjev (398 milijonov evrov) in postala najdražja slika, ki je bila kdaj prodana na dražbi.

Že takrat je The New York Times (NYT), ki navaja več virov, zapisal, da je to Bin Salman. Portal Artnet pa poroča, da so po besedah posrednikov, ki sta sodelovala pri prodaji, sliko sredi noči s prinčevim helikopterjem odpeljali na omenjeno jahto. Tam je lepa simetrija s »vrednostjo« slike (jahta je vredna 500 milijonov evrov), za katero Artnetovi viri menijo, da bo ostala na krovu, dokler princ ne preobrazi starodavne Savdske regije Al-Ula v veliko kulturno središče – v bistvu umetniški Disneyland, ki bo brez dvoma tekmoval z Louvre v Abu Dhabiju in, še pomembneje, Narodnim muzejem v Katarju, ki ga je oblikoval arhitekt Jean Nouvel, zapriseženi sovražnik savdskega princa.

Leta 2015 je Shefler prodal jahto bin Salmanau za 350 milijonov evrov.

Jahta Serena je bila prvotno zgrajena leta 2011 za ruskega tajkuna Yurija Sheflerja, glavnega delničarja družbe SPI Group. Dolgo je bila med tremi največjimi jahtami ruskih milijarderjev. Poleg tega je bila Serena največja jahta na svetu, ki jo je mogoče najeti – za 3,75 milijona evrov na teden. Eden od najbolj znanih najemnikov je bil Microsoftov soustanovitelj Bill Gates (2. mesto na svetovnem seznamu Forbesa z bogastvom vrednim 102,3 milijarde dolarjev). S svojo družino je najel jahto za »sprehode« po Sredozemlju.

Slika

Slika

Kmalu po dražbi je Oddelek za kulturo in turizem v Abu Dhabiju sporočil, da bo Salvator Mundi del stalne zbirke novega muzeja, imenovanega Louvre Abu Dhabi. Slika Leonarda da Vincija naj bi bila javnosti za ogled na voljo septembra 2018. »Ker je tako dolgo trajalo, da smo jo sploh odkrili, je ta mojstrovina zdaj naše darilo svetu,« je junija lani dejal Mohamed Khalifa Al Mubarak, predsednik ministrstva za kulturo in turizem v Abu Dabiju. »Veseli smo, ker lahko ljudi od blizu in daleč povabimo, naj pridejo občudovat njeno lepoto.« Vendar pa je oddelek, nekaj dni pred predvidenim datumom, 18. septembra, odložil razstavo za nedoločen čas, ne da bi pojasnil razloge.

Konec marca je The New York Times zapisal, da je slika Salvator Mundi izginila brez sledu iz Louvra Abu Dhabi. Muzejsko osebje je anonimno povedalo medijem, da ne vedo, kje se nahaja najdražje delo da Vincija.

Francoska vlada je podprla razstavo slike ob 500. obletnici smrti Da Vincija, vendar pa se je na koncu savdski princ odločil, da slike ne bo posodil.

Francoska vlada je podprla razstavo slike ob 500. obletnici smrti Da Vincija, vendar pa se je na koncu savdski princ odločil, da slike ne bo posodil. Uradniki so upali, da bo slika na koncu le na voljo za oči »navadnih smrtnikov«, je zapisal NYT, vendar do tega ni prišlo.

Kritiki so mnenja, da je sliko mogoče razstaviti v pariški galeriji Louvre, le kot delo študentov Leonarda da Vincija, ne pa tudi mojstra samega. Mnogi namreč verjamejo, da je sploh ni naslikal Leonardo da Vinci, ampak eden od njegovih pomočnikov, poroča The Telegraph, ki je navaja vire umetnostnega zgodovinarja Bena Lewisa, avtorja knjige o tej sliki: Zadnji Leonardo: Tajno življenje.

Lewis, ki se sklicuje na svoje vire v pariški galeriji, je namreč izjavil, da kustosi razstave dvomijo, da platno oziroma slika res pripada Leonardu da Vinciju. Če bi bil Salvator Mundi v pariškem Louvru razstavljen s takšnim opisom, bi se vrednost slike znižala kar 300-krat na 1,5 milijona dolarjev, meni Lewis.

Pripravil: Marko Vidrih