• 13.35C Novo mesto
  • 05:10
  • Sob, 24.10.2020

Ali so slušalke Dolby Dimension res vredne 600 dolarjev?

Dolby je poznano in zaupanja vredno ime, ko gre za avdio opremo. Njihov najnovejši izdelek je nekoliko drugačen. »Slušalke Dolby Dimension« niso avdio standard, kot je 5.1 Surround ali Dolby Atmos, ampak nov brezžični komplet slušalk, ki je obnorel svet.

Dolbyeve slušalke Dimension, so polne njihove avdio tehnologije, tako licencirane (tehnologija, ki se prodaja drugim izdelovalcem za uporabo v svojih izdelkih), kot nove strojne opreme, narejene izključno za to redko izdajo. Pri 600 dolarjih za kos, Dolby verjetno ne bo prodal toliko slušalk modela Dimension, da bi moral razmišljati o licenciranju nekaterih novih tehnologij. V tem primeru je vredno »razstaviti slušalke«, da vidimo, za kaj gre.

Noro zmogljiva strojna oprema

Slušalke Dolby Dimension uporabljajo standardno brezžično tehnologijo Bluetooth, vendar imajo v notranjosti več, kot morda katere koli druge slušalke na trgu. Elektronika v notranjosti vsebuje procesor Qualcomm Snapdragon – takšen, kot ga običajno vidimo v pametnih telefonih Android. Komplet podpira profile Bluetooth 4.2 in Low Energy, skupaj s standardnimi telefonskimi klici prek petih mikrofonov, visoko kakovostnega zvoka APTX in 100-stopinjskega delovnega območja.

Slušalke

Avdiofili bodo zagotovo veseli, da so v setu vključeni močni 40-milimetrski gonilniki s frekvenčnim območjem 20–20.000 Hz, kar je precej nestandardno na tem vrhunskem delu trga. Slušalke lahko seznanite s tremi različnimi viri hkrati, na primer s telefonom, prenosnim računalnikom in sistemom za domači kino – med njimi je tudi hiter preklopni gumb. Kontrole na dotik ponujajo pomikanje po telefonu v skladu s količino in sledenjem.

Komplet slušalk lahko polnite na običajen način s kablom MicroUSB, vendar Dobly vključuje tudi širok magnetni polnilnik v škatli.

Dolby LifeMix je napredno preprečevanje šuma

Dimension slušalke nudijo tudi, aktivno odpoved zvoka, elektronski sistem, ki uporablja mikrofone in avdio obdelavo, da izniči nizkofrekvenčne zvoke. To ni nova značilnost; aktivna odstranitev hrupa je prisotna že desetletja. Toda LifeMix je nov trik v slušalkah Dimension in nov pristop k tej funkciji.

Slušalke

LifeMix vam omogoča, da spremenite stopnjo odpovedi hrupa, od popolnega izklopa.        Toda poleg blokiranja zvoka, lahko LifeMix poudari zunanje zvoke. To omogoča ljudem, da se osredotočijo na glasbo ali filmski zvok, medtem ko še vedno poslušajo zunanje zvoke, kot so otroški monitor ali zvonec. Napredni avdio algoritmi izolirajo frekvence človeških glasov za posebno jasnost.

Funkcijo LifeMix lahko nadzorujete s sledilno ploščico na slušalkah ali pa jo prilagodite s pomočjo seznanjene aplikacije pametnega telefona za dimenzijo.

Te slušalke lahko delujejo s tremi hkratnimi povezavami, toda vsakdo, ki je pripravljen zapraviti 600 dolarjev na njih, ima verjetno še več pripomočkov, ki bi jih radi priključili. Aplikacija za pametne telefone Dimension lahko upravlja dodatnih pet povezav, ki jih lahko zamenjajo s fizičnimi kontrolniki na dotik, brez potrebe po razdružitvi in ​​ponovnem povezovanju slušalk. To je priročna funkcija, če je vaš Android ali iPhone ena od naprav, s katerimi se želite vedno povezati.

Sledenje glave ima vedno pravi kot

Slušalke Dimension vključujejo funkcijo sledenja glave. Zakaj? Odgovor je malo nekonvencionalen, vsaj zunaj področja VR. Sistem uporablja virtualizacijo usmerjenega zvoka – isto tehnologijo, ki poganja »virtualni« prostorski zvok iz samo dveh gonilnikov za video igre – da simulira zvok, ki prihaja iz enega usmerjenega vira, kot je TV.

Slušalke

V kombinaciji z navideznim okoljem Dolby Atmos, ki je omogočen v večini najnovejših domačih video posnetkov Blu-ray in domačih stereo sprejemnikih, komponenta za sledenje glave ustvari skladen profil z zvokom filma, ki prihaja iz televizorja, ne glede na to, kako je glava dejansko obrnjena. Torej, če nenadoma obrnete glavo v desno zaradi, recimo baby monitorja – bo zvok, ki naj bi bil na osrednjem surround kanalu, večinoma prihajal iz levega gonilnika za slušalke, namesto enako na obeh.

To je dober trik in tisti, ki ne bi bil mogoč brez programske opreme Dolby in nekaj prefinjene strojne opreme na obeh koncih. Lahko pa je tudi malce čudno za vse tiste, ki pričakujete standardno slušno doživetje slušalk, zato je dobro, da funkcijo lahko nastavite po izbiri. Torej, se vam splača kupiti slušalke Dolby Dimension za 600 dolarjev?

Marko Vidrih

 

Ali so slušalke Dolby Dimension res vredne 600 dolarjev?
1 od 1
Slušalke
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.