• 18.41C Novo mesto
  • 00:14
  • Sre, 17.07.2019

Spletna stran: Kako na enostaven način postaviti svojo lastno spletno stran

Nikoli ni bilo lažje postaviti lastne spletne strani – in nikoli niste imeli več možnosti na izbiro. Za vas smo zbrali vse, kar morate vedeti, da ta spletna stran začne delovati.

Odločite se, kakšna naj bi bila spletna stran, ki bi jo radi imeli

Preden začnete, morate upoštevati vrsto spletne strani, ki jo želite. Obstaja veliko odličnih možnosti za začetek uporabe spletne strani, vendar imajo vse različne prednosti. Spletna stran, kot spletna vizitka, se denimo zelo razlikuje od tiste, če načrtujete spletno trgovino ali objavljanje novic.

Na grobo rečeno – obstajajo tri vrste spletnih strani o katerih verjetno razmišljate:

Enostavna osebna spletna stran: Spletno stran, ki ima povezave do vaših kontaktnih podatkov in računov socialnih medijev, ne potrebuje veliko funkcij spletnega mesta. Spletna stran z eno stranjo, ki ima vašo biografijo, fotografijo in povezave, bo verjetno zadostovala, zato ne potrebujete dragih dodatnih funkcij.

Popolna, tradicionalna spletna stran ali blog: Naslednja stopnja je tisto, kar najverjetneje smatrate kot tradicionalno spletno stran – več strani za različne stvari ali redno posodobljen blog. Mala podjetja ali ljudje, ki poskušajo zgraditi svoj spletni ugled uporabljajo te vrste spletnih mest.

Spletna trgovina: Če želite prodajati stvari prek spletnega mesta, potrebujete številne dodatne funkcije, ki jih uporabniki, ki uporabljajo preprostejše spletno stran, ne potrebujejo. To vključuje nakupovalni voziček, sposobnost upravljanja zalog, način obdelave plačil in program, ki sledi naročilom in obravnava obvestila. Obstajajo storitve, ki upravljajo vse to skupaj, vendar so dražje in zahtevajo več vloženega napora za vzpostavitev.

Ko boste ocenili svoje potrebe in se odločili, kakšno spletno stran boste gradili, lahko nadaljujete s pregledovanjem, kako boste dejansko vodili svojo spletno stran.

Odločite se, kako boste zagnali spletno stran

Dnevi ročnega kodiranja vaše spletne strani od začetka so bolj ko ne preteklost – razen če potrebujete neke neverjetne rešitve po meri, ki so daleč več od tega, kar je ta članek. Obstajajo enostavne storitve izgradnjo kakršne koli spletne strani, ki jo potrebujete.

Carrd: Enostavne spletne strani z eno stranjo

Za preproste, enostranske spletne strani je Carrd neverjeten. Lahek začetek in dobre odzivne teme pokrivajo skoraj vsak primer uporabe.

Spletna stran – Carrd

Za $9 / leto lahko uporabite domeno po meri, dodate obrazce za stike ali prijavo, plačate z PayPalom in odstranite blagovno znamko »Made with Carrd«. Če hočete nekaj profesionalnega na hitro, je to prava izbira.

Wix: Velike profesionalne spletne strani, brez kodiranja

Wix je eden izmed najbolj priljubljenih graditeljev spletnih strani: to je preprost način za izgradnjo popolnoma opremljenega, večstranskega spletnega mesta brez kodiranja. Z Wixom lahko ustvarite veliko večje spletno stran, kot s Carrdom.

Spletna stran – Wix

Slaba stran je ta: da boste lahko začeli uporabljati Wix, boste morali takoj začeti plačevati $8,50 na mesec – če želite uporabljati lastno domeno in odstraniti oglase Wix. Vendar pa to vključuje stroške vašega imena domene. Druge funkcije, kot so graditelj obrazcev in spletna trgovina, se začnejo pri $12,50 / mesec.

To je dobra izbira za poslovno spletno stran, vendar je za preprosto osebno spletno stran nekoliko draga. Oglasi na brezplačnih spletnih straneh podjetja Wix so tudi zelo neprijetni.

Squarespace: Draga, a privlačna spletna stran

Squarespace je v bistvu premium različica Wixa. Začne se pri $14 / month za osebno spletno stran (vključno z domenskim imenom) in se razširi do $40 / mesec za spletno trgovino. Čeprav je to precej drago, je prednost Squarespacea, da je skoraj nemogoče izdelati grdo spletno stran. Vse teme so dobro urejene in vaše možnosti so malo bolj omejene; Wix je malo bolj svoboden za vse. Funkcije spletne trgovine Squarespace so prav tako robustne, kot tudi mehanizem blogov.

Spletna stran – Squarespace

Če denar ni ovira, je Squarespace odlična možnost. Nudijo tudi odlično podporo  strankam. Vendar pa je za več kot $150 na leto za osnovno spletno stran, to precej drago.

WordPress: Popoln nadzor, vendar bolj zapleten za uporabo

Ogromne količine interneta se izvajajo na samo-gostujočih primerih WordPressa. To je tisto, kar uporabljamo tudi za https://www.nadlani.si. Samostojno spletno mesto WordPress je okvir, iz katerega lahko zgradite praktično karkoli, od preproste spletne strani z blogom do publikacije z milijoni ogledov strani na mesec do spletne trgovine. Slaba stran tega je, da čeprav ni nujno, da znate kodirati, za WordPress potrebujete tehnično znanje – ali vsaj pripravljenost za delo s poglobljenimi vodiči.

Spletna stran – WordPress

Za razliko od drugih možnosti na tem seznamu je WordPress bolj platforma kot storitev. Ta je brezplačna, vendar boste morali plačati za ime domene, gostovanje in vse premijske teme ali vtičnike, ki jih želite uporabiti. Celotna industrija je namenjena podpori in razvoju vsebin za WordPress. Lahko začnete za samo $10 / leto ali porabite  $ 10.000 / mesec za stroške strežnika.

Če želite največjo možno prilagodljivost za ustvarjanje spletnega mesta in ohranjanje nizkih stroškov, je to možnost za uporabo, vendar je hkrati tista, ki bo zahtevala največ dela, da se pravilno izvaja.

Shopify: cenovno ugodne preproste spletne trgovine

Shopify ima en namen: voditi spletno trgovino. Od $29  / mesec (in 2% provizije) ponuja vse funkcije, ki jih potrebujete. V neprilagojeni trgovini, ustvarjeni z odličnimi temami Shopify, lahko navedete neomejene izdelke. Če nastavljate samo spletno mesto za prodajo stvari (in ste prepričani, da boste nekaj stvari prodali na mesec), je Shopify najpreprostejša rešitev. Tako kot Squarespace, je premijska komercialna rešitev s podporo 24 ur na dan in 7 dni v tednu, nudijo pa tudi odlično dokumentacijo, ki vas vodi skozi vse procese.

Spletna stran – Shopify

Velika pomanjkljivost Shopifyja je strošek: če dejansko ne prodajate izdelkov, je to zelo drago. Verjetno je najbolje za ljudi, ki že imajo trgovino brez spletne strani ali so prek družabnih medijev prodali nekaj stvari in se želijo preseliti na bolj profesionalno platformo.

Druge možnosti

Zgornje možnosti so le nekatere boljše možnosti. Morda ste slišali za eno ali dve od njih, ki se oglašujejo na vam priljubljenih omrežjih. Vendar pa so to daleč od edine razpoložljive možnosti. Obstaja na stotine različnih spletnih storitev po različnih cenah in z vsako funkcijo, na katero lahko pomislite.

Zakupite domeno in začnite

Zdaj, ko ste se odločili, za kaj in kakšna bo vaša spletna stran ter na kateri platformi jo boste zgradili, je čas, da začnete. Prva stvar, ki jo morate storiti, je, da registrirate svoje ime domene. Če uporabljate storitev, ki vključuje domeno, kot jo ima Squarespace, jo morate dobiti prek te storitve. Samodejno bo nastavljena tako, da bo prikazovala vašo novo spletno stran.

Če želite kupiti ime domene samostojno, si oglejte naš prispevek o tem, na kaj morate biti pozorni. Priporočamo, da svojo domeno kupite iz Googlovih domen ali pri podjetju Hover.

Ko imate domeno, se prijavite v platformo oziroma storitev, ki jo želite uporabiti, in vaša spletna stran se lahko začne postavljati. Vse zgoraj navedene možnosti, razen WordPress, imajo preproste postopke prijave.

Avtor: Marko Vidrih