• C Novo mesto
  • 20:27
  • Pon, 15.04.2024

Kaj je strežnik? in Kaj je dobro upoštevati pri nakupu strežnika?

Izraz »strežnik« ima različen pomen, odvisno od območja in namena. Če vprašate deset različnih strokovnjakov, boste verjetno dobili deset različnih odgovorov, saj se izraz lahko uporablja tako za strojno opremo, kot tudi za različne programske rešitve.

Dobro znana uporaba je na primer poštniega strežnika, preko katerega se lahko obravnava celotna digitalna korespondenca podjetja. Poleg tega obstaja, na primer, uporaba kot podatkovni strežnik, kot spletni strežnik, strežnik baz podatkov, igralni strežnik in še veliko več. Če se strežnik uporablja samo za določeno nalogo, se pogosto uporablja izraz »namenski strežnik«. Ker v praksi naprava ponavadi prevzame več nalog in se na njej zažene več strežniških programov, je izraz »vzpostaviti strežnik za računalnik«, mišljen kot celota.

Skupaj imajo te naprave eno skupno točko: vse nudijo storitev, ki je dostopna ne samo enemu, ampak več (10, 100 ali celo več) uporabnikom hkrati. To naredi strežnik osrednji primerek, ki zagotavlja potrebne programe in podatke glede na vrsto strežnika.

Strežnik

Koncept odjemalec-strežnik

Če pogledate zgodovinski razvoj izraza strežnik, lahko še danes vidite osnovni model jedra, ki stoji za njim: tako imenovani model odjemalec-strežnik. V tem primeru večje število tako imenovanih odjemalcev (»strank«) dostopa do centralnega računalnika (strežnika), ki vzdržuje vse zahteve povezanih računalnikov. Strežnik mora biti nenehno aktiven in pripravljen na odzive na zahteve odjemalcev. Vrsta zahtevka in komunikacija (izmenjava podatkov) med odjemalcem in strežnikom je definirana v tako imenovanih protokolih.

Iz zgoraj omenjenih točk se že priznava, kateri pomemben kriterij za izvedbo, torej učinkovitost strežnika, izhaja iz vrste uporabe. Za zagotovitev izmenjave podatkov med strežnikom in odjemalci, mora biti njegova strojna oprema dovolj velika, da se ne zruši pod pričakovanimi obremenitvami več deset (ali več) zahtevkov na minuto.

Da bi lahko pravilno ocenili zahtevano zmogljivost in potrebno strojno opremo, je nujno poznati namerovano uporabo, število poznejših aplikacij in predvsem število odjemalcev, ki bodo dostopali do strežnika.

Kaj moram upoštevati pri nakupu strežnika?

Kot je opisano zgoraj, je treba pri nakupu strežnika upoštevati številne vidike. Vrsta poznejše uporabe v količini potekajočih programov, število dostopov do strank, možne konice in s tem povezane rezerve moči so le nekatere, ki jih je treba imeti v mislih. Upoštevati je treba tudi možnosti širitve.

Po pravilni oceni vseh teh točk lahko ocenite, katero strojno opremo bo strežnik potreboval za zagotavljanje zahtevane zmogljivosti. To je odvisno predvsem od ustrezne velikosti glavnega pomnilnika (RAM), zadostnega dimenzioniranja pomnilniških komponent (trdi diski, SSD pomnilniki), števila in zmogljivosti procesorjev ter seveda učinkovitosti matične plošče.

Od Atoma do Xeona – procesor

Prvo pravilo, bolj zahtevne so vaše načrtovane aplikacije, močnejši mora biti strežniški procesor. In več aplikacij, kot mora bodoča naprava procesirati ob istem času, bolj je treba paziti na število procesorskih jeder.

Strežnik

Procesor Intel Atom zagotovo ne zagotavlja dovolj energije za zahtevne aplikacije, kot so obsežne poizvedbe iz številnih odjemalcev hkrati. Če želite zagotoviti, da vam nov računalnik po kratkem času ne bo pregorel, boste želeli kupiti Intelov sodoben procesor Xeon, ki lahko obravnava skoraj vse aplikacije. Če želite, da veliko uporabnikov hkrati dostopa do strežnika, boste morda želeli paziti ne le na hitrost in število procesorskih jeder, ampak tudi na skupno število procesorjev. Proizvajalec Supermicro ponuja na primer sisteme z do 8 procesorji za stojala.

Od Gigabajta do Terabajta: RAM

Kar velja za procesor, lahko enostavno prenesete v tudi bralno-pisalni pomnilnik (RAM). Še več, bolj ko so načrtovane aplikacije bolj intenzivne in podatkovno intenzivne, več strežnikov mora biti nameščen v glavnem strežniku. Prav tako morate načrtovati število uporabnikov. 8 gigabajtov je absolutni minimum za strežnike danes in že standard v običajnih domačih računalnikih. Odvisno od intenzivnosti aplikacije je na voljo tudi 128 gigabajtov v strežnikih. V podatkovnih centrih, danes že želijo prekiniti gigabajtno mejo.

Toda ne le velikost glavnega pomnilnika, ampak tudi njegova hitrost je pomembna. Osnovno pravilo je, da novejši pomnilniški čipi (npr. DDR4 ali DDR5) temeljijo na več filigranskih proizvodnih procesih in omogočajo višje taktne frekvence kot »stari« pomnilnik, kar pozitivno vpliva na učinkovitost.

SDD ali HDD: komponente za shranjevanje

Z območja PC, ki je že znano: Glasba, slike, video posnetki in druge medijske vsebine ter z njimi povezani programi postajajo vse večji in imajo vse več spomina. Torej, v segmentu PC, terabyte skladiščnih zmogljivosti je že standard, več zagotovo ne bo škodilo. S pomočjo različnih storitev za shranjevanje v oblaku, kot so Appleov iCloud, Dropbox ali Microsoft OneDrive, itd., se lahko zmogljivost shranjevanja pogosto poveča brezplačno. Vendar to ni alternativa za aplikacije, ki zahtevajo veliko podatkov.

Na strežniškem področju so zmogljivosti shranjevanja nekoliko drugačne: tukaj se za upravljanje velikih količin podatkov uporablja arhitektura odjemalec-strežnik. To pomeni, da sam strežnik ni odvisen toliko od pomnilnika, saj se uporabljajo precej ločeni sistemi za shranjevanje, kot sta NAS ali SAN. Ti sistemi so povezani s strežnikom, ki nato nadzoruje izmenjavo podatkov med sistemom za shranjevanje in odjemalci. Toda tudi v teh sistemih za shranjevanje se uporabljajo trdi diski, ki so združeni v priključkih na trdem disku, do skupnega shranjevanja podatkov.

Če gre za manjšo vlogo in gre predvsem za čiste kapacitete shranjevanja, so dobro znani SATA trdi diski, ki temeljijo na magnetni tehnologiji, še vedno na voljo v posebej vzdržljivih oblikah, namenjenih različicam za neprekinjeno uporabo. Z visokimi zahtevami za zmogljivost ne morete več obiti novejših trdih diskov SSD. Njihova tehnologija ne temelji več na mehanskem, temveč elektronskem shranjevanju podatkov, kar omogoča bistveno hitrejše prenosne hitrosti, pa tudi bistveno dražje.

Ne glede na to, kakšno obliko shranjevanja podatkov izberete, še posebej v velikih omrežjih, morate biti od začetka pozorni za dovolj velik pomnilnik.

Ventilatorji, UPS in več: zunanje naprave

Glede na področje uporabe je poleg nabave strežnika priporočljivo kupiti dodatne komponente, kar lahko izboljša načrtovano uporabo računalnika.

Strežnik

Predvsem so lahko koristni tako imenovani UPS. To so naprave, ki so odgovorne za neprekinjeno napajanje (v angleščini: UPS – uninterruptible power supply). V primeru izpada napajanja strežnikov, ti zagotovijo, da strežnik ni takoj izklopljen, vendar je na voljo dovolj časa za morebitne varnostne kopije podatkov ali za pravilno zaustavitev sistema. Vendar to ne zagotavlja dolgoročnega napajanja. Nasprotno, UPS-je je treba razumeti kot »akumulatorje v sili« in prenapetostno zaščito.

Nakup dodatnega ohišja, ventilatorja procesorja ali grafičnih enot je lahko koristen. Še posebej, če je pričakovati, da bo sistem lahko deloval pri zelo visokih obremenitvah ali da bo okolje izpostavljeno visokim temperaturam.

Stolp ali stojalo – desno podvozje strežnika

Ko je izbrana ustrezna strojna oprema, se hitro izkaže, ali je običajni strežnik na stolpu (klasično ohišje v stolpu) zadosten za predvideni namen, ali pa se je treba odločiti za strežnik na rack-u. Tu imajo pomembno vlogo prostorske zahteve in razširljivost.

Stolpni strežniki se večinoma uporabljajo v majhnih podjetjih v klasičnem delovnem okolju. Po drugi strani pa je verjetnost, da bodo strežniki na stojalih na voljo v poklicnih okoljih, kot so podatkovni centri, pa tudi v večjih organizacijah. Ti strežniki so nameščeni v popolnih modularnih strežniških omaricah v ustreznih režah. Prednost: zahvaljujoč modularni zasnovi se lahko komponente lažje zamenjajo in razširijo, hkrati pa zavzamejo precej več prostora.

Višina strežnikov

Ker se strežnik za stojalo meri v tako imenovanih višinskih enotah (HE), regalnih enotah (RU) ali samo enotah (U). 1U ali 1HE pomeni enoto ali višinsko enoto. Njegova višina je natanko 1,75 cm. Večina strežnikov za stojala ima višino 1U ali 3U (približno 13,5 cm). V primeru strežnika z več kot 40 regali, si lahko preprosto predstavljate njihovo celotno velikost.

Pravilna strežniška programska oprema

Ko je strojna oprema novega strežniškega sistema sestavljena, je na vrsti naslednja odločitev: prava programska oprema. Spet je pomembno, da sprejmete prave odločitve. To se začne že z operacijskim sistemom. Pogosto strežniki delujejo z Microsoftovimi operacijskimi sistemi (Microsoft Windows Server), saj so ti najbolj združljivi z drugimi programi in storitvami. S potrebnimi aplikacijskimi programi, kot sta Microsoft Exchange (programska oprema za pošto), novi Office 365 ali SharePoint imate na voljo veliko možnih aplikacij.

Drug pomemben operacijski sistem je Linux, ki je na strežniškem področju bolj znan kot  konkurent Windowsa. Vendar pa je ta sistem težko dostopen za začetnike ali uporabnike operacijskega sistema Windows. Prednosti pa so v bistvu svobodna razpoložljivost, modularna struktura in varnost ter rezultati Linuxa z različnimi možnostmi šifriranja in obsežnim sistemom pravic in dostopa tretjih oseb.

Marko Vidrih

Kaj je strežnik? in Kaj je dobro upoštevati pri nakupu strežnika?
1 od 1
Strežnik
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.