• C Novo mesto
  • 21:52
  • Sob, 13.08.2022

Telegram podira rekorde z enkripcijo pogovorov

Telegram je mednarodno dostopna aplikacija za sporočanje, ki je zelo podobna Messengerju in WhatsAppu. Od obeh se razlikuje v nekaj podrobnostih, med katerimi je najbolj očitna možnost zasebnih pogovorov, ki so zaščiteni z enkripcijo. Vsebino lahko tako vidita le pošiljatelj in prejemnik. V zadnjih nekaj tednih in mesecih je Telegram veliko pozornosti dobil tudi zaradi »bitk« ustanovitelja z Rusijo in uporabo aplikacije Telegram med teroristi. Kaj je Telegram? Kaj ponuja aplikacija Telegram in kakšna je resnica o njej?

Telegram je rekordno rasel in prišel med Top 5 aplikacij

Aplikacija Telegram med nami ni kratek čas, saj je nastala 14. avgusta 2013, ko je bil premierno izdan za pametne naprave iOS. V oktobru istega leta se je razširil še na Android naprave in začel se je vzpon Telegrama. Aplikacijo sta razvila brata Nikolai in Pavel Durov, ki sta pred tem ustanovila že rusko družbeno omrežje VK. Slednjega sta zapustila v letu 2014, ko sta povedala, da je bilo omrežje prevzeto s strani zaveznikov Vladimirja Putina. Zaradi pritiskov vlade naj bi prodala tudi svoj delež v omrežju VK.

Kot sta že večkrat omenila je aplikacija Telegram ustvarjena v stilu neprofitne organizacije.

Število uporabnikov aplikacije Telegram je iz leta v leto strmo naraščalo. Oktobra 2013 je bilo naznanjeno, da ima Telegram 100 tisoč dnevnih uporabnikov. Že čez pol leta je bila ta številka 15 milijonov dnevnih uporabnikov in svetovna aplikacija je bila rojena. V septembru leta 2015 je bilo preko aplikacije poslanih kar 12 milijard sporočil na dnevni ravni.

S februarjem leta 2016 je imel Telegram že 100 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov, vsak dan pa se je na novo registriralo kar 350 tisoč uporabnikob. Decembra 2017 je število mesečno aktivnih uporabnikov preseglo 180 milijonov, marca 2018 pa 200 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov. Z marcem 2019 je Pavel Durov javnosti oznanil, da se je v obdobju enega dneva na novo registriralo kar tri milijone novih uporabnikov. Časovno obdobje je sovpadalo s padcem Facebooka za nekaj ur.

Ob začetku epidemije koronavirusa je Telegram zabeležil že 400 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov, z januarjem leta 2021 pa že pol milijarde uporabnikov. V lanskem letu je bilo pojasnjeno, da je Indija največji trg aplikacije Telegram, saj je kar petina uporabnikov v tistem obdobju prišla iz Indije. Ponovni padec Facebooka, ki se je zgodil 5. oktobra 2021 je pomenil neverjetnih 70 milijonov novih naročnikov, številka pa je še kar rasla.

Marca leta 2022 je Telegram z naskokom postal največja pogovorna aplikacija, saj je predstavljal kar 63 % tržišča. Junija so objavili, da so presegli neverjetno mejo 700 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov. V letu 2022 se je tako prebila med Top 5 aplikacij na svetu, ko govorimo o številu nalaganj. Gre za izjemen dosežek, ki se bo verjetno še izboljšal, vsaj kar se tiče števila uporabnikov.

Zakaj izbrati Telegram in kakšne prednosti ponuja

Zakaj izbrati Telegram in kakšne prednosti ponuja

Telegram s svojo prednostjo prinaša tudi slabost za družbo

Glavna prednost Telegrama je možnost povsem varnega pogovora, ki je zaščiten z enkripcijo. Tako je bil Telegram uporabljen tudi s strani različnih sort kriminalcev in zločincev. Teroristične skupine, preprodajalci orožja, ilegalna pornografija, sovražni govor in druge podobne reči so vsebina pogovorov, ki jih je zaradi zaščitne enkripcije nemogoče odkriti. Kljub temu se ustvarjalca aplikacije že več let trudita, da bi ukinila uporabniške račune, ki so tako ali drugače povezani s kriminalističnimi in terorističnimi dejanji.

Boj z Rusijo in Vladimirjem Putinom, ki smo ga omenili na začetku prispevka, se je nadaljeval tudi z aplikacijo Telegram. Ruska vlada je namreč v letu 2018 od ustvarjalcev zahtevala neoviran dostop do komunikacij med uporabniki, kar pa je Telegram zavrnil. Kot sta pojasnila brata Durov je bila aplikacija narejena prav z mislijo na to, da bi imeli uporabniki zagotovljeno najvišjo mogočo stopnjo zasebnosti. Tako Pavel Durov že več let govori, da bi aplikacijo raje povsem ugasnil, kot pa omogočil določeni državi vpogled v vsebino pogovorov. Ruska vlada tega ni vzela zlepa in po le nekaj dneh blokirala več kot 18 milijonov internetnih IP naslovov, preko katerih bi se uporabniki v Rusiji registrirali v Telegram.

Podobno in morda še bolj zanimivo je bilo uporabljanje Telegrama v portoriških uporih leta 2019, ko so bili javnosti pokazani pogovori med guvernerjem Ricardom Rossellom in njegovimi zaposlenimi. Vulgarnost, rasizem in homofobija usmerjeni proti posameznikom njegovega kabineta so bili le vrh ledene gore. Telegram so želeli uporabiti tudi kot orodje za »sesuvanje« političnih nasprotnikov.

Telegram je novo obdobje sporočanja

Kot pravi spletna stran Telegrama, gre za novo obdobje sporočanja in pogovorov. Na spletni strani je mogoče dostopati do povezave, ki sproži naložitev aplikacije na določeno napravo. Telegram je na voljo za: Android, iPhone, iPad, PC, Linux in macOS.

Telegram v slovenščini ni na voljo, moč pa ga je najti v naslednjih jezikih: angleščina, italijanščina, nemščina, francoščina, poljšina, turščina, portugalščina, španščina in še nekaj drugih jezikov.

Telegram je možno uporabljati na vseh pametnih napravah

Telegram je možno uporabljati na vseh pametnih napravah

Glavni razlogi za izbiro Telegrama

Telegram je enostaven za uporabo, saj je večina uporabnikov pametnih naprav že seznanjena s sporočili in pogovori. Glavna prednost je brez dvoma zaščita vsebine pogovorov, ki se lahko sama izničijo. Je hitra aplikacija, ki omogoča povezavo z vsemi računi preko različnih naprav – sync. Ena izmed najbolj zanimivih prednosti uporabe je možnost velikosti skupine pogovora, ki lahko prenese ar 200 tisoč članov. Prav tako si lahko uporabniki povsem prilagodijo svoje pogovore in še bolj uživajo v pošiljanju sporočil.

Telegram Premium

V letu 2022 je Telegram postala ena izmed 5 najbolj nalaganih aplikacij na svetu. Z več kot 700 milijoni uporabnikov je Telegram velesila. Tako so z junijem v javnost poslali tudi možnost aplikacije Telegram Premium, ki prinaša izboljšane prednosti za svoje uporabnike.

V izboljšani različici je še vedno moč najti vse, kar Telegram ponuja, in še nmnogo več. Med najbolj očitnimi izboljšavami so hitrejše delovanje, hitrejše pošiljanje sporočil, ekskluzivni emotikoni in reakcije, hitrejše nalaganje datotek, izboljšana organizacija sporočil, 4 GB nalaganja in podvojeni limiti. Tu so še glasovno tipkanje (voice-to-text), animirani profili, unikatni logotipi aplikacije in odsotnost oglasov.

Četudi gre za Premium različico na katero se je potrebno naročiti, je Pavel Durov pojasnil, da bodo šla pridobljena sredstva zgolj v izboljšavo in vzdrževanje razvojnih sektorjev ter plačilo zaposlenih pri Telegramu. Tako se še naprej drži, da gre pri Telegramu bolj za neprofitno organizacijo kot pa aplikacijo, če se spomnimo njegovih besed pred nekaj leti.

Telegram je presegel mejo 700 milijonov uporabnikov

Telegram je presegel mejo 700 milijonov uporabnikov

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: telegram.com