• 25.94C Novo mesto
 • 10:25
 • Sre, 19.06.2019
 • Prijava

Tako izgleda televizor prihodnosti

Že dolgo časa smo navajeni na dejstvo, da slike na televizorju danes, ni več mogoče primerjati s tistimi iz preteklosti. Briljantna, ostra, čista, podrobna slika na televizorju, v katero se lahko vživiš. Celotna veriga od snemanja, oddajanja do domačih televizorjev v dnevni sobi se je dramatično spremenila ter izboljšala v kakovosti.

TV-sprejemniki s ploščatimi zasloni so zato v veliki meri v naših domovih zamenjali »stare škatle«. Prenos analognih televizijskih signalov z nizko ločljivostjo je sedaj omejen na le nekaj kabelskih podjetij, vendar se tudi njim čas izteka in kmalu bo konec – potem bomo lahko rekli, da je digitalizacija popolnoma osvojila to področje. Če res želite nadaljevati z uporabo starega televizorja, morate postaviti digitalni sprejemnik in preklopiti na dva daljinska upravljalnika.

Televizor

Industrija je na področju televizorja, ogromno napredovala. Letos dominira tako imenovani Full HD televizor – kar pomeni resolucijo 1920 krat1080 pikslov ali slikovnih pik – razred vstopnih naprav. Televizorji višje kakovosti imajo zaslone s štirikrat več slikovnih pik. Tovrstne televizorje lahko prepoznamo po kraticah 4K ali UHD. Čeprav je v tej višji kakovosti le nekaj programov, je po teh televizorjih zelo veliko povpraševanja.

To je posledica predvsem ene stvari: trenda k vedno večjim zaslonom. Ljudje zahtevajo vedno večje zaslone.

»V ZDA televizorji z diagonalo 65 centimetrov pokrivajo že 50 odstotni delež trga,« pravi Leif-Erik Lindner, ki je odgovoren za tržno vodilno Samsung-ovo poslovanje potrošniške elektronike.

8K je nova čarobna oznaka TV industrije

Ni čudno, da proizvajalci že načrtujejo naslednji mejnik. Na Ifa sejmu za potrošniško elektroniko in gospodinjske aparate v Berlinu, so nekateri proizvajalci letos razkrili televizorje, ki omogočajo še več slikovnih pik. Dejansko štirikrat več kot 4K / UHD televizorji. 8K je nova čarobna oznaka v industriji, kjer so poleg boljše resolucije slike še nekoliko višji robovi od standardnih novodobnih televizorjev, kar bi moralo zadostovati, da se veliko ljubiteljev tovrstne tehnologije odloči za zamenjavo svojega televizorja.

4K + 8K televizorji do leta 2023

Izraz 8K televizor se nanaša na vodoravno ločljivost televizorja – to pomeni, koliko slikovnih pik (levo in desno) je na zaslonu. 8K televizorji imajo dvakrat več horizontalnih slikovnih pik, vendar imajo štirikrat več skupnih slikovnih pik, kot jih ima 4K televizor in 16-krat več kot 1080p, ko gledate celotno površino. To je ogromno slikovnih pik.

Naj vas različni izrazi ne zmedejo:

 • 720p TV (ali HD) se meri s hitrostjo 1280 × 720 slikovnih pik.
 • 1080p TV (a.k.a. Full HD ali FHD) se meri s hitrostjo 1920 × 1080 slikovnih pik.
 • 4K TV (a.k.a Ultra HD ali UHD) se meri s hitrostjo 3840 × 2160 slikovnih pik.
 • 8K TV se meri z 7680 × 4320 slikovnih pik.

Ena stvar, ki jo je enostavno ugotoviti, s navedenimi resolucijami je, da se po 720p z vsakim novim standardom tako horizontalna kot navpična resolucija slikovnih pik podvoji. To je podvojitev v obeh smereh, kar vodi do tako velikega skoka celotnega števila slikovnih pik.

Televizor

Ali naj kupim 8K televizor?

Kratek odgovor: Ne (še)!

4K televizorji končno postajajo ugodni. HDR je še zmeraj v »vojni standardov«, vendar vedno več televizorjev ponuja obe možnosti. HDR ostaja ločen dejavnik od ločljivosti, zato bo še vedno odvisen od proizvajalca. Če boste kupili nov televizor, bi moral biti 4K HDR TV; ni vam treba kupovati 8K televizorja. Zakaj? Tukaj je nekaj razlogov:

 • Za 8K televizor ni vsebine, razen če ste na Japonskem

Tako kot je bilo pri televizorjih 4K, ko so se prvič pojavili, je tudi za 8K zelo malo ustvarjene vsebine. Medtem ko je bilo nekaj filmov posnetih v 8K, so pri Netflix in Amazon še vedno osredotočeni na nenehne napore za uvedbo 4K vsebine.

Japonska je uvedla oddajni kanal, namenjen vsebini 8K, kar nam daje zelo zgoden videz zapletenih zahtev.

 • Izboljšanje kakovosti slike pomaga, vendar ni dovolj

Treba je omeniti, da bodo najboljši televizorji 8K lahko izboljšali vsebino z nižjo ločljivostjo, kar bo pomenilo veliko razliko. Veliko televizorjev 4K to že naredi, zato je vsebina 1080p videti boljša, kot dejansko je.

Najboljši način, kako to opisati, je razmišljati o pogojih zaslona za pametne telefone. Ko so začeli prihajati na trg pametni telefoni z velikimi zasloni in visoko ločljivostjo, je bilo skoraj pretresljivo, kako dobro so videti slike in ikone na zaslonu.

8K Televizor

 • Pretok 8K bo problematičen

Običajno želite imeti vsaj 20 Mbps povezavo za televizor 4K, kar pri večini še vedno ni možno. Glede na to, da ima televizor 8K štirikrat več slikovnih pik, bo zahteval še več.

Zgodnji preizkusi so pokazali, da bo en sam tok za televizor 8K zahteval najmanj 50 Mbps povezave, hitrost, ki za mnoge ni možna.

 • 8K televizorji bodo na začetku zelo dragi

Nova TV tehnologija vedno začne z zelo dragimi cenami, ki sčasoma upadajo. Ko so televizorji 4K prvič dosegli trg, so bili običajno ocenjeni na 20.000 $. Blaga dobra novica je, da so televizorji 8K tokrat debitirali po nižji ceni. Slaba novica je, da še vedno stanejo okoli 15.000 $.

V bližnji prihodnosti naj bi bili televizorji podobni pametnim telefonom, saj je absolutna najboljša tehnologija zaslona tisto, kar boste želeli na svoji steni in v žepu. Ampak še vedno smo na točki preloma. Ta čas pa je druga najboljša TV tehnologija popolnoma v redu.

Avtor: Marko Vidrih

Tako izgleda televizor prihodnosti
1 od 3
televizor
televizor 8K
televizor
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.