• C Novo mesto
  • 20:29
  • Čet, 30.03.2023

Kaj je ceneje: tiskanje fotografij doma ali tiskanje preko spleta?

Danes beležimo velik vzpon poceni spletnih storitev tiskanja fotografij. Toda, tako kot pri vsakem DIY (do it yourself) projektu, nekateri trdijo, da je tiskanje fotografij doma ceneje. Pa je to res? 

Hitra primerjava stroškov

Razčlenimo razliko v ceni med tiskanjem fotografij doma in spletnimi tiskarskimi storitvami. To bomo dosegli s primerjavo cen spletnih tiskarskih storitev in tiskanja na domu. Ogledali si bomo samo stroške 10 ×15 (cm) velike fotografije.

Obstaja veliko spletnih storitev za tiskanje fotografij, vendar bomo primerjali le najbolj znane. Nekateri od ponudnikov ponujajo občasne popuste, vendar se bomo pretvarjali, da ti ne obstajajo. Foto Grad, eden izmed najbolj priljubljenih storitev tiskanja fotografij in prvi zadetek na Google-u zaračuna 0,23 evra za vsak 10 × 15 tisk fotografije (do 99 fotografij). Pri Foto Tivoli, bodo natisnili vaše fotografije 10 × 15 za 0,33 evra. Pri Hofer Foto pa boste odšteli le 0,11 evra za isto velikost fotografije.

V redu, spletne storitve tiskanja zaračunavajo med 0,11 in 0,33 evra za fotografijo 10 × 15. Zdaj moramo te cene primerjati z ceno tiskanja fotografij na domu. Torej zgradimo skromno nastavitev tiskanja na domu. Potrebujemo trden brizgalni tiskalnik, nekaj foto papirja velikosti 10 × 15 in nekaj črnila.

Tiskanje fotografij

Začnimo s tiskalnikom. Canon Pixma IP8720 je eden izmed najbolj priljubljenih tiskalnikov za brizgalne tiskalnike doma in za to ima dober razlog. Proizvaja slike z 9600 barvnimi DPI in stane približno 160 evrov. To je ugodna cena za zelo spodoben tiskalnik.

Canon Pixma IP8720 je opremljen s črnilom, vendar bomo zaradi primerjave cen kupili celoten komplet kartuš. Ta paket črnila nas bo stal 50 evrov. Canon trdi, da bodo te kartuše prinesle do 780 fotografij, kar pomeni, da v najboljšem primeru plačamo dobrih 0,06 evra s črnilom za vsako 10 × 15 natisnjeno fotografijo.

No, 0,06 evra za tisk je zelo ugodno. Ampak še vedno moramo kupiti fotografski papir. Kupimo večji paket, da bi dobili čim ceneje. Zgrabili bomo 400 paketov CanonInk sijajnega fotografskega papirja velikosti 10 × 15 za 20 evrov – to je 0,05 evra na list.

Torej, če ne upoštevamo dejstva, da je naš tiskalnik stal 160 evrov, plačujemo zdaj 0,11 evra za vsako fotografijo velikost 10 × 15, ki jo natisnemo doma. To je enaka cena kot pri Hofer Foto in nekoliko cenejša od nekaterih drugih spletnih storitev tiskanja.

Če ne uporabljate tiskalnika, so stvari dražje

Seveda je ta matematika precej idealistična. Odvisno je od ideje, da uporabimo vso kupljeno črnilo in fotografski papir. Če bomo za izdelavo 20 fotografij uporabljali samo 75 evrov papirja in črnila, potem bo cena natisnjene fotografije približno 3,50, ne pa 0,11 evra.

Ko že govorimo o našem tiskalniku, koliko natanko Canon Pixma IP8720 prispeva k stroškom vsake 10 × 15 fotografije, ki jo natisnemo? No, odvisno je od tega, koliko uporabljamo tiskalnik. Naš Canon Pixma IP8720 stane 160 evrov. Če na tem tiskalniku natisnemo samo 1000 fotografij, potem vsakemu od naših odtisov dodamo 0,16 evra. Če ga uporabimo 5000-krat, še vedno dodamo 0,03 evra za vsak tisk. Če bi želeli, da tiskalnik prispeva manj kot 0,01 evra za vsako fotografijo, ki jo natisnemo, ga bomo morali uporabiti več kot 16.000-krat.

Tiskanje doma je lahko drago. Toda, če tiskanje fotografij doma stane več kot tiskanje fotografij na spletu, zakaj bi potem kdo kupil brizgalni tiskalnik?

Tiskanje doma vam omogoča nadzor in hitrost

Eden od vidikov tiskanja fotografij doma je, da ko tiskate doma, imate nadzor nad vsem. Uporabite lahko mat papir ali sijajni papir, uporabite lahko posebno črnilo in uporabite tiskalnik, ki ustvarja neverjetne slike. Prav tako imate možnost zavreči ali spremeniti fotografije med delom, če niste zadovoljni s tiskanjem. Ni vam treba čakati, da pridejo fotografije po pošti in še kaj.

Nekateri tiskalniki omogočajo enostavno tiskanje fotografij neposredno iz telefona ali prenosnega računalnika. Canon Pixma IP8720 se lahko na primer brezžično poveže z vašim telefonom ali računalnikom in ima celo mobilno aplikacijo.

Seveda večina ljudi ne potrebuje toliko nadzora nad fotografijami, ki jih natisnejo, in nekaj dni čakanja na pošiljko ne predstavlja problema. Da omenim še enkrat, če ne uporabite vseh vaših potrebščin za tiskanje na domu, boste na koncu porabili veliko več kot 0,11 evra za tisk ene fotografije.

Tiskanje fotografij

Tiskarske storitve so poceni in enostavne

Poleg tega, da so smešno poceni, so spletne storitve tiskanja fotografij tudi super enostavne za uporabo. Ni se vam treba ukvarjati z neprijetnim tiskalnikom in vam ni treba paziti na popolne kartuše s črnilom ali popoln fotografski papir, da opravite delo. Za večino spletnih storitev tiskanja, velja, da »prilepite« fotografije na spletno stran ali mobilno aplikacijo in izberete velikost tiska.

Da ne omenjam, da lahko preko spletne storitve, fotografije kadarkoli natisnete. Ni vam treba biti doma, zagotovo pa vam ni treba biti blizu tiskalnika.

Edina resnična slabost spletnega tiskanja fotografij je čas čakanja. Dostava lahko traja nekaj dni, čeprav nekatere storitve, omogočajo prevzem fotografij v trgovini nekaj ur po tem, ko oddate naročilo.

Hitri izračuni razkrivajo, da tiskanje fotografij na domu, če ne kupite potrošnega materiala s popustom in ga pogosto uporabljate, vedno stane več kot tiskanje fotografij prek spletne storitve. Toda tiskanje na domu ponuja raven hitrosti in nadzora, ki ga spletne storitve ne bodo nikoli dosegle.

Marko Vidrih

Kaj je ceneje: tiskanje fotografij doma ali tiskanje preko spleta?
1 od 1
Tiskanje fotografij
Tiskanje fotografij
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.