• 20.21C Novo mesto
  • 22:30
  • Čet, 02.07.2020

TV sprejemnik – Katerega naj izberem?

Izbira novega TV sprejemnika ni enostavna. Ne glede na to, ali ga uporabljate za gledanje filmov ali pa se vsak večer zagledate v novice, boste verjetno vedno želeli izbrati najboljši TV sprejemnik, ki je na voljo za vaš določen proračun. Zadnja stvar, ki jo želite, je kupiti TV sprejemnik, ki ne ustreza vašim potrebam.

Danes uvajajo televizijske tehnologije tako veliko funkcij, ki jih je treba upoštevati, kar naredi odločitev zagotovo težjo. Popolnoma nov naprednejši TV sprejemnik ponuja široko paleto različnih tehnologij in funkcij, da je na koncu težko vedeti, kaj iščete. Z vsemi glavnimi proizvajalci v letni dirki, ki se trudijo prehiteti tekmece, je skoraj nemogoče slediti najnovejšemu razvoju.

Če iščete najboljše TV sprejemnike brez omejitev ali določil, vam bo ta članek v veliko pomoč

Ali naj TV sprejemnik kupim zdaj ali raje počakam?
Velikokrat slišimo to vprašanje. Tako kot večina tehnologije v današnjih časih, tudi TV sprejemniki postopoma postajajo vse boljši – kar pomeni, če čakate na naslednje leto, ostaja velika verjetnost, da boste za isti denar, kot danes, dobili naprednejši TV sprejemnik.

Toda v zadnjem času je bil narejen velik napredek na področju TV sprejemnikov, saj so se vsi proizvajalci trudili sprejeti nove standarde prikazovanja slike, vključno z Ultra HD, Wide Colum Gamut in HDR.

Večina TV proizvajalcev zdaj podpira naslednje generacije funkcij, vendar boste v nekaj primerih morali preveriti droben tisk

Dokler vaš naslednji kupljen TV sprejemnik podpira te tehnologije (iskanje certifikata Ultra HD Premium je dobra pot), lahko računate, da se ne boste držali za glavo po šestih mesecih, ko izide naslednja serija TV sprejemnikov.

V redu, recimo, da želite vedeti, kaj prinaša najnovejša tehnologija na TV sprejemnikih. Če je tako, bi bil nesorazmeren, če vam ne bi povedal o novem standardu HDMI 2.1, ki bo poleg podpore za 8K pri 60 sličicah na sekundo in 4K na 120 omogočil tudi vrsto novih iger, ki jih je treba podpirati preko funkcije HDMI.

Te tehnologije se izredno veselijo tako imenovani gamerji (ljudje, ki so »zasvojeni« z igricami). Torej če ste eden izmed njih, se vam splača počakati, po drugi strani pa se brez zadržkov lahko odpravite po svoj nov TV sprejemnik.

7 trenutno najboljših ponudb TV sprejemnikov na trgu:
1. Samsung QLED Q9FN (2018)

Najboljši TV sprejemnik, ki je kdaj koli obstajal? Lahko bi tako rekli!

TV sprejemnik Samsung QLED Q9FN (2018)

Cena TV sprejemnika: 3.297,99 $
Podrobnosti TV sprejemnika:
75-palčni: QE75Q9FN | 65-palčni: QE65Q9FN | 55-palčni: QE55Q9FN

+ Spectacular HDR kakovost slike,
+ Zmogljiv,
+ Dobro zaokrožen zvok,
+ Dober pameten sistem,
–  Omejeni koti gledanja.

Po več neuspelih poskusih, se je Samsungova tehnologija v letu 2018 absolutno morala izkazati. Novi Samsungov TV sprejemnik se je vrnil med prvake v slogu s tehnologijo.

Poleg tega, da je še svetlejši in bolj barvit kot lanskoletni ekvivalentni model. Vodilni zasloni podjetja Samsung v letu 2018 uporabljajo popolnoma drugačen sistem osvetlitve: Full Array Local Dimming namesto LED osvetlitve. FALD plošča deluje skupaj s Samsung QLED Quantum Dots za izdelavo slike, ki je svetlejša in bolj barvita kot pri ostalih modelih TV sprejemnikov.

Ali samo ta funkcija naredi Samsung Q9FN najboljši TV sprejemnik na trgu? Ne, temveč v sodelovanju tehnologijama, kot sta HDR10 + in Q HDR EliteMax, ki je ekskluzivni za Q9FN kateri in Samsung uvrščata na sam vrh, ni nobenega dvoma, da je to Samsungov najboljši TV sprejemnik.

2. LG C8 OLED serija (2018)

Osupljive slike po dostopni ceni postavljajo OLED nazaj na vrh

TV sprejemnik LG C8 OLED serija (2018)

+ Očarljive slike bogate s kontrastom,
+ Izjemno tanke oblike,
+ Odličen operacijski sistem,
– Brez svetlosti v primerjavi z LCD
– slabi zvočniki za LCD-predvajalnike v primerjavi z vrhunskimi modeli LG OLED

Na vrhu seznama za leto 2018 je tudi LG C8 OLED – na voljo v 55 in 65-palčnih iteracijah. TV sprejemnik združuje impresivno sliko, obsežen nabor funkcij, privlačen dizajn in nenadzorovano pametno platformo, da bi zagotovili enega najboljših TV sprejemnikov, ki so jih do sedaj izdali pri podjetju LG. TV sprejemnik je sposoben prikazati živahne in čudovite barve, da ne omenjam presenetljive ravni podrobnosti z naravno vsebino 4K.

3. Sony XBR-ZD9 serija (2016)

TV sprejemnik Sony 2016 je postavil nove standarde v kakovosti slike

TV sprejemnik Sony XBR-ZD9 Series (2016)

Cena TV sprejemnika:  2.998,00 $
Podrobnosti TV sprejemnika:

65-palčni: Sony XBR-65ZD9 | 75-palčni: Sony XBR-75ZD9 | 100-palčni: Sony XBR-100ZD9

+ Osupljiva kakovost HDR slike
+ Zmogljiva osvetlitev
– Android TV počasen
– Povprečen zvok

To je TV sprejemnik, ki združuje ekstremno visoko dinamično raznolikost svetlobne tehnologije LCD z osvetlitvijo, ki omogoča LCD-prikazovanje bližje kot kdaj koli prej in osupljive kontrole svetlobe, ki jo dobite s tehnologijo OLED.

Ta osvetlitev je sestavljena iz več kot 600 LED lučkami. Nahajajo se za zaslonom 65Z9D in lahko vsaka posebej oddaja lastne ravni svetlobe neodvisno od sosednje lučke. To TV sprejemniku omogoča, da proizvaja več ekstremov svetlobe in senc, povezanih z novo tehnologijo visoke dinamične razdalje (HDR).

Kot da to že ni bilo dovolj privlačno, ima 65Z9D tudi Sonyjev novi športni video sistem za obdelavo videoposnetkov “X1 Extreme” in najnovejšo različico Sonyjeve široke barvne tehnologije Triluminos za odklepanje razširjenih barvnih spektrov, povezanih z viri HDR.

4. Panasonic FZ952 / FZ950 OLED (2018)

Tv sprejemnik Panasonic 4K Pro HDR OLED nam ponuja popolno sliko.

TV sprejemnik Panasonic FZ952 FZ950 OLED (2018)

Cena TV sprejemnika:  2.999,00 $
Podrobnosti TV sprejemnika:

55-palčni: Panasonic TX-55FZ952B | 65-palčni: Panasonic TX-65FZ952B

+ Odlična kakovost slike 4K
+ Efektivna zmogljivost HDR
+ Enostavna pametna platforma
– Brez podpore Dolby Vision ali Dolby Atmos

FZ952 je sijajen OLED TV sprejemnik, njegova barvna obdelava je vodilna v razredu, njegovi talenti HDR pa se ujemajo z vsemi tekmeci. Pravzaprav bi lahko ponudi najboljšo učinkovitost slike, ki smo jo videli na 4K OLED do danes.

FZ952 ni popoln paket, saj primanjkuje Dolby Vision in Atmos, vendar pri vseeno pri tem TV sprejemniku zmaga več argumentov, kot jih izgubi. Cenili boste enostavno prefinjenost njegove pametne platforme, kakovost načina igranja z zamikom in čiste zvoke tehnologije Technics.

5. Sony Bravia A1 OLED (2017)

Novodobni TV sprejemnik Sony se vrne na OLED v letu 2017.

TV sprejemnik Sony Bravia A1 OLED (2017)

Cena TV sprejemnika:  2.498,00$
Podrobnosti TV sprejemnika:

65-palčni: Sony Bravia 65A1E | 55-palčni: Sony Bravia 55A1E

+ Prekrasna kakovost slike
+ Startling, monolitna zasnova
+ Inovativen in odličen zvok
– Ne preveč svetel

Skupina TV sprejemnikov 55A1 in serija A1 OLED ima na splošno lepo realizirano sliko, obenem pa je tudi subtilna in dramatična.

Zaslon TV sprejemnikov prinaša veliko močnejšo in učinkovito zvočno zmogljivost, kot smo si mislili, da je sploh mogoče. Resnične zvezda tega TV sprejemnika A1 pa je izjemno podrobna, kontrastno bogata in barvita slika.

6. LG E8 OLED serija (2018)

Majhen procesor TV sprejemnika, naredi ogromno razliko v območju OLED.

TV sprejemnik LG E8 OLED Series (2018)

Cena TV sprejemnika:  3496,99 $
Podrobnosti TV sprejemnika:

55-palčni: LG OLED55E8 | 65-palčni: LG OLED65E8

+ Odlična kakovost slike
+ Opulentna in lepa oblika
+ Odličen operacijski sistem
– Slabša ločljivost slike v primerjavi z LCD

LG je leta 2018 usmeril pozornost na programsko opremo, ki upravlja zaslone in ta osredotočen premik je prinesel presenetljivo impresivne rezultate – izboljšal in celo odpravil številne težave preostalih modelov TV sprejemnikov iz leta 2017, ki pa so že sami po sebi bili resnično izjemnimi OLED kompleti.

OLED65E8 je malo izgubil na kvaliteti zvoka od svojega predhodnika, vendar boste od zagovornikov OLED tehnologije verjetno slišali, da je OLED65E8 sigurno najboljši OLED TV sprejemnik, ki ga je LG kdaj koli naredil.

7. Sony Bravia XF90 serija (2018)

To je HDR flatscreen, ki smo ga vsi čakali.

TV sprejemnik Sony Bravia XF90 Series (2018)

Cena TV sprejemnika:  1998,99 $
Podrobnosti TV sprejemnika:

65-palčni: Sony XBR-65XF9005 | 55-palčni: Sony XBR-55XF9005

+ Neposredna LED z lokalnim zatemnjenjem
+ Odlično upravljanje z gibi
+ Eleganten dizajn
– HDR je malo zatemnjen

Nič ni narobe, če si ne morete privoščiti Sonyjevega novega TV sprejemnika A1 OLED ali fantastičnega ZD9. Z vrhunsko 4K sliko, zmogljivim SDR-to-HDR in gladko direktno LED osvetlitvijo, Sony ponuja nekaj zelo različnega z TV sprejemnikom XF90. Doslednost slike TV sprejemnika absolutno prevladuje, pri čemer se gibanje slike odlično obnaša. Z živahno široko paleto barvnih panelov in HDR-a,  je mogoče sliko enostavno gledati, brez spremljajoče utrujenosti oči.

Pripravil: Marko Vidrih

TV sprejemnik – Katerega naj izberem?
1 od 8
TV sprejemnik
TV sprejemnik Sony Bravia XF90 Series (2018)
TV sprejemnik LG E8 OLED Series (2018)
TV sprejemnik Sony Bravia A1 OLED (2017)
TV sprejemnik Panasonic FZ952 FZ950 OLED (2018)
TV sprejemnik Sony XBR-ZD9 Series (2016)
TV sprejemnik LG C8 OLED serija (2018)
TV sprejemnik Samsung QLED Q9FN (2018)
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.