• C Novo mesto
  • 01:29
  • Tor, 21.05.2024

Kako povezati računalnik s sistemom Windows in TV – nasveti in triki

Povezovanje računalnika s TV-jem je lažje, kot si verjetno mislite.

Ker so prenosniki in računalniški monitorji napredovali, jih lahko uporabljamo namesto TV-jev. Pravzaprav je v teh dneh večina TV-jevih vhodov za prikaz podobnih vhodom namiznih računalnikov.

Torej, kako povežete računalnik s sodobnim TV-jem? Enostavno. Gre za izbiro pravega kabla, ki je odvisen od priključkov na vsaki napravi.

Dejstvo je, da se bo vsak računalniški in televizijski podvig razlikoval, še posebej, če je katera od obeh naprav starejša. Če bi šli zdaj v trgovino z elektroniko, da bi dobili nov računalnik in nov TV, se boste verjetno vrnili domov z prenosnim računalnikom in TV kablom HDMI. Včasih boste morda naleteli na prenosnik, ki potrebuje t.i. DisplayPort namesto HDMI, vendar je na splošno znano, da je HDMI trenutno najboljši priključek za TV.

TV

Starejše naprave pa imajo lahko bolj ezoterične potrebe z nenavadnimi priključki, ki se danes skoraj več ne uporabljajo. Tukaj je seznam priključkov, na katere lahko naletite:

VGA – dolgoletni standard za računalnike. To je povezava samo za videoposnetke. Če želite zvok iz računalnika na TV-ju, potrebujete ločene kable za povezavo zvočnega vira. Če priključujete namizje, bodo skoraj zagotovo imeli komponentne konektorje na hrbtni strani, ki omogočajo prenos zvoka.

DVI – Še en video priključek. Znova boste potrebovali ločene kable za povezavo zvočnega vira, če želite zvok na TV-ju.

S-Video – Uporaba S-Videa je precej upadla iz uporabe in verjetneje boste našli S-Video na TV-ju kot na računalniku. Zelo zapletena zadeva, saj imajo vrata S-Video 4, 7 ali 9 zatičov. Poskrbite, da boste za svoje potrebe dobili pravi kabel S-Video.

Kompozitni video – To je še en poseben video, ki bo potreboval ločene kable za povezavo zvočnega vira.

DisplayPort – Opravlja video in avdio. Priljubljena izbira za osebne računalnike, vendar je malo verjetno, da bi jo našli na sodobni televiziji.

HDMI – Sedanji zlat standard za računalnike in televizorje. Nosijo video signal visoke ločljivosti in zagotavlja tudi zvok. Za najbolj preprosto izkušnjo poiščite novejši TV in osebni računalnik, ki uporablja ta vmesnik.

Zdaj, ko vemo, s katerimi komponentami boste imeli opravka, je potrebno samo še, da jih povežete. Najprej določite video / avdio izhode na računalniku. Nato si oglejte video / avdio vhode na TV-ju. Če imajo isti izhodni / vhodni vmesnik (kot je HDMI), potem je vse, kar morate storiti, le, da obiščete trgovino z elektroniko (ali vaš spletno trgovino) in kupite ustrezen kabel.

Če nimate iste vrste povezave, boste potrebovali adapter. Ne dovolite, da vas to prestraši. Adapterji so relativno poceni in pokrivajo večino standardov, ki jih vidite tukaj. Recimo, da imate DisplayPort na prenosnem računalniku, vendar HDMI na TVju. V tem primeru potrebujete kabel DisplayPort, ki je dovolj dolg, da dosežete TV, in nato majhen, DVI-HDMI adapter, da dokončate povezavo med računalnikom in TV-jem.

Če potrebujete prehod s HDMI na novejši računalnik na S-Video na starejši televiziji, boste morda morali kupiti nekoliko bolj zapleten adapter. To so običajno majhne škatle, ki se nahajajo v vašem zabaviščnem centru. V teh primerih boste potrebovali kabel HDMI, ki teče iz računalnika v adapter, in nato kabel S-Video, ki teče od škatle do TV-ja (ne pozabite preveriti števila priključkov S-Video povezave).

Tudi z vmesniki lahko priključite računalnik na TV tako enostavno, kot priključitev monitorja. Pomembno je, da poskrbite, da imate pravilen kabel za povezavo obeh naprav. Ko se povežete, boste morda morali prilagoditi ločljivost zaslona na računalniku, da bo namizje pravilno prikazano na večjem TV zaslonu. Večina sodobnih osebnih računalnikov pa samodejno določi potrebno resolucijo.

TV

Lastniki TV-jev 4K Ultra HD lahko naletijo na več težav kot pri ostalih TV-jih. 4K je sorazmerno nova tehnologija in lahko zahteva več grafične moči, kot jo lahko zbere vaš računalnik – še posebej, če je računalnik starejši.

Zdaj, ko imate vzpostavljeno povezavo, je čas, da ta računalnik zaženete. Windows 7 in starejše različice vsebujejo večpredstavnostni program Windows Media Center, ki ga lahko uporabljate za gledanje in snemanje televizijskih programov, ogled digitalnih fotografij in poslušanje glasbe. Uporabniki sistema Windows 8 lahko kupijo tudi WMC, medtem ko bodo uporabniki sistema Windows 10 za ta namen potrebovali paket drugih proizvajalcev, na primer Kodi.

Kako pretvoriti vaš računalnik v TV?

Če želite privarčevati denar, je zadnja stvar, ki jo želite storiti, plačati mesečno naročnino in račun za internet. Zdaj vam ni treba izbirati med vašo povezavo do svetovnega spleta in vašo najljubšo TV serijo. Z nekaj napravami lahko stari računalnik spremenite v nov TV. To vam bo prihranilo denar in zmanjšalo nepotrebne elektronske odpadke. Preberite spodnje korake in spoznajte, kako lahko računalnik pretvorite v TV.

Kaj potrebujete:

  • Stari računalnik z vsaj 10 GB prostora na trdem disku in dokaj hiter procesor
  • TV sprejemnik ali sprejemnik na osnovi USB-ja

Kaj storiti:

  • Namestitev televizijskega signala

Fizično namestite strojno opremo, da bo vaš računalniški zaslon dobival TV signal. To je mogoče storiti s številnimi napravami. Katero koli izberete bo odvisno od tega, koliko želite porabiti in kakovosti vašega računalnika. Izbirate lahko med kartico (TV kartice z ali brez grafične kartice, odvisno od zmogljivosti računalnika) in zunanjo škatlo TV sprejemnika.

TV kartico mora namestiti strokovnjak, vendar vam omogoča jasno povezavo s televizijskimi kanali. Zunanji TV sprejemnik lahko preprosto namestite tako, da se priključite na vrata USB računalnika, vendar je povezava počasnejša, kar omogoča sliko nižje ločljivosti.

  • Namestite programsko opremo TV sprejemnika

Namestite programsko opremo, ki je priložena vašemu sprejemniku, na svoj računalnik. Programska oprema vam omogoča nadzor kanalov in glasnosti z daljinskim upravljalnikom. Omogoča vam celo snemanje TV oddaj v živo na trdem disku vašega računalnika. Vstavite disk, ki je priložen strojni opremi, in sledite navodilom za pravilno namestitev programske opreme.

  • Iskanje kanalov

Zdaj ste pripravljeni brskati po televizijskih kanalih na zaslonu računalnika. Imeli boste imeli zakonit dostop do TV oddaj in filmov, ki so na voljo.

Kako izboljšati zvok na televizorju?

Medtem ko tehnološki napredek v sliki TV-ja ves čas nadgrajuje, je precej napredoval tudi zvok vašega TV-ja. Ne osredotočite se samo na sliko vašega »domačega kina«, kajti tudi zvok je zelo pomemben. Z nekaj nadgradnjami lahko bistveno izboljšate zvok vašega televizorja in zagotovite vašemu domačemu kinu še kakovosten zvok. Preberite spodnje nasvete in spoznajte, kako izboljšati zvok na TV-ju.

TV

TV

  • Namestitev zvočnikov

Samo z nekaj prilagoditvami na zvočnikih, ki jih že imate, lahko občutno izboljšate kakovost zvoka, ki prihaja iz vašega zvočnega sistema. Ne bojte se kablov, ki se raztezajo preko dnevne sobe, saj jih je mogoče zlahka skriti. Uporabite zadnje zvočnike na zvočnem sistemu, kot so bili predvideni. Postavite jih v zadnji del sobe. Presenečeni boste nad razliko v zvoku.

  • Zvočna vrstica

Mnogi uporabniki TV-jev s ploskim zaslonom so opazili, da zvočni izhod novega TV-ja ni primerljiv s sliko na zaslonu. Zvočniki so idealno dopolnilo k elegantnemu novemu TV zaslonu. En tanek, vodoraven zvočnik lahko sedaj opravlja delo z avdio sistemom za prostorski zvok. S samo eno kabelsko povezavo, lahko imate vrhunski zvok za konkurenčno ceno.

  • Komponentni prostorski zvočni sistem

Za resne avdiofile, ki želijo zvok vrhunske kakovosti, so sestavni deli sistemskih prostorskih zvokov. Svoj sistem lahko prilagodite svojemu prostoru in potrebam gledanja z zvočniki, subwooferjem in ojačevalnikom. Če imate veliko sobo in želite dober zvok, zgradite svoj sistem domačega kina, ki bo ustrezal vaši vrhunski televiziji.

Pripravil: Marko Vidrih