• 14.09C Novo mesto
  • 04:43
  • Pon, 27.05.2019
  • Prijava

Švicarske ure še naprej osvajajo svet

Švicarske ure stojijo za točnostjo in popolnostjo. Švicarjem nekako uspeva, da so na tem področju vedno pred svetom. To potrjujejo tudi najnovejši dogodki v švicarski industriji ur. Švicarski urarji so lani zabeležili upad povpraševanja po cenejših izdelkih, več zanimanja pa so kupci pokazali za luksuzne ure.

Proizvajalci švicarskih ur so lani ustvarili za 19,9 milijarde švicarskih frankov (16,9 milijarde evrov) izvoza, kar je 2,7 odstotka več kot leto poprej in vnovična rast po dveh letih negativnega trenda. Število izvoženih ur se je sicer zmanjšalo na najnižjo raven po letu 2009, a so bile njihove cene višje. Najbolj se je okrepil izvoz na Kitajsko.

Lansko leto je bilo za švicarsko industrijo ur velik napredek

ure

Leto 2017 je bilo resnično odlično leto za nadaljnji razvoj švicarske urarske industrije. Izvoz je dosegel rekord v vrednosti 19,9 milijarde švicarskih frankov, kar je za 2.7 odstotka več kot leto poprej. Tudi v številu enot je opazen razvoj. Švicarski urarji so lani zabeležili upad povpraševanja po cenejših izdelkih, več zanimanja pa so kupci pokazali za luksuzne ure, katerih cena lahko tradicionalno sega v višave, kažejo podatki Zveze industrije švicarskih ur, ki jih je povzela nemška tiskovna agencija dpa. Industrija ima veliko povpraševanje in prisotnost po vsem svetu, zlasti na trgih z velikim potencialom. Navdušenje nad izdelki je posledica kakovosti in naložb podjetij.

Švicarske ure združujejo estetsko in tehnično kvaliteto, natančnost ter inovativnost in tradicijo, ki jo kupci cenijo. Uspeh temelji na edinstvenem znanju, iznajdljivosti in obrtnem znanju, pridobljenem v preteklih letih.

Najpomembnejši izvozni trgi za švicarske ročne ure so Hong Kong, ZDA, Kitajska, Francija, Singapur, Italija, Japonska in Nemčija

Cene na švicarskem trgu ur so višje kot v sosednjih državah, kar lahko negativno vpliva na domači trg. Blagovne znamke morajo prilagoditi svoje cene v evrskem območju in tako ostati konkurenčne. Toda na Švico vpliva tudi dolar, saj izvažajo tudi na dolarske cone ZDA in Azijo. Švicarske družbe morajo obvladovati svoje stroške ob povečanju učinkovitosti in produktivnosti. Vendar pa ne morejo preprosto preseliti proizvodnje v tujino, saj bi izgubite pooblastilo za oznako “Swiss Made“.

ure

Švicarska industrija ur izvaža predvsem v Azijo (55 odstotkov), v Evropo (29 odstotkov) in v Ameriko (14 odstotkov). Najpomembnejši prodajni trgi so Hong Kong, ZDA, Kitajska, Francija, Singapur, Italija, Japonska in Nemčija. Kitajci, njihovi največji kupci, kupujejo švicarske ure ne samo na Kitajskem, temveč po vsem svetu, praktično kjerkoli potujejo. Prodaja na kitajskem trgu se je lani okrepila za 18,8 odstotka, v Aziji za 4,8 odstotka, v Evropi pa za 2,6 odstotka. Izvoz v ZDA se je medtem skrčil za 4,4 odstotka.

Kako pomembna je Švica v svetovnem izdelovanju ur?

Švicarska urarska industrija je svetovno vodilna po vrednosti. Povprečna izvozna cena ure je 608 frankov. Kitajska je največji proizvajalec ur na svetu, povprečna izvozna cena ur pa pri njih znaša, tri franke. Konkurenca se bo povečala, saj tuji proizvajalci, kot so Kitajska, Japonska, Indija ali Južna Koreja, želijo povečati svoj tržni delež. Na žalost so izdelki s švicarsko blagovno znamko pogosto posnemali.

Švicarska urarska industrija je tretja najmočnejša švicarska izvozna industrija. Po vsem svetu je Švica najpomembnejši izvoznik ur, pred Hong Kongom in Kitajsko

Kako se podjetja soočajo s ponarejanjem?

ure

Ponarejanje škoduje ugledu blagovnih znamk ur in povzroča veliko škodo podjetjem. Blagovne znamke se morajo braniti in zato vložiti veliko denarja v boj za zaščito svojih delovnih mest in ohranjanje zaupanja potrošnikov v originalne ure. Ker je tovrstni pojav težko ustaviti, švicarska podjetja organizirajo operacije po vsem svetu za zaplembo ponaredkov. Vsako leto zasežejo do 1,5 milijona ponarejenih ur. Podjetja prav tako podpirajo domače in tuje oblasti v smislu strokovnosti in analiz na tem področju. Vzdržujejo tudi tesne stike z Upravo za industrijo in trgovino na Kitajskem (AIC) in aktivni pa so tudi na internetu. Leta 2017 so uspeli ustaviti 270.000 primerov dražb ponarejenih ur. Poleg tega izvajajo tiskovne kampanje, da potrošnike opozorijo na tovrstno težavo.

Avtor: Marko Vidrih

Švicarske ure še naprej osvajajo svet
1 od 3
ure
ure
ure
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.