• 21.43C Novo mesto
  • 16:26
  • Čet, 23.05.2019
  • Prijava

Kaj je USB ključ prinesel poslovnežem?

USB je kratica za Universal Serial Bus (univerzalni serijski vodnik) in je tehnologija, ki se uporablja za povezovanje računalnikov z zunanjimi napravami.

USB je bil najprej uveden leta 1995. Standard ameriškega USB-ja je razvilo več ameriških podjetij (med njimi IBM, Intel Corporation in Microsoft Corporation), kot preprostejši način povezovanja strojne opreme z osebnimi računalniki. Pred tehnologijo USB je računalnik običajno imel enega ali dva zaporedna vmesnika, miške in tipkovnice ter v nekaterih primerih vrata za igralne naprave. Vrata USB so predstavljala standardiziran način povezovanja širokega nabora naprav, hkrati pa ponujajo pomembne prednosti pri hitrosti drugih tipov povezav.

Sprva je bilo sprejetje USB tehnologije počasno. Proizvajalci računalnikov so počasi dodajali vrata v svoje sisteme, preden so bile na voljo naprave z izhodom USB. Proizvajalci perifernih naprav pa so počasi tržili izdelke USB preden so vrata postala standardna za nove računalnike. Poleg tega so operacijski sistemi imeli le minimalno podporo, ko je bila tehnologija prvič uvedena. Prva generacija iMac podjetja Apple Inc., uvedena leta 1998, pa je to spremenila. Z izdelavo priljubljenega računalnika, ki je uporabljal le vrata USB, je Apple v bistvu »prisilil« druge proizvajalce k sprejetju USB standarda. Od takrat je večina tiskalnikov, optičnih čitalcev, tipkovnic in celo prenosnih flash-pomnilniških pogonov uporabljala USB.

Tehnologija USB je od začetka doživela vrsto revizij. Vsaka revizija je povečala hitrost povezave, medtem ko je ostala združljiva s starejšimi revizijami. Izboljšani adapterji so uporabnikom omogočili tudi uporabo USB vrat za povezovanje s starejšimi serijskimi napravami, kot so omrežna stikala.

Od samega začetka obstoja USB, je bilo prodanih več sto milijonov enot USB ključev. Raziskovalno podjetje, Global Industry Analysts, je v letu 2015 napovedalo, da bo svetovni trg USB flash diska do leta 2020 presegel 555 milijonov enot. Toda vprašanja o večnamenskih USB ključih so bila vedno znova postavljena. Pojav varnega shranjevanja v oblaku, je zmanjšal potrebo po USB ključih, čeprav se še vedno pogosto uporabljajo. Shramba v oblaku omogoča uporabnikom varno shranjevanje in preprost dostop do datotek iz skoraj vseh naprav. Oblak ponuja uporabnikom tudi skoraj neomejeno shranjevanje, USB ključem pa z lahkoto zmanjka prostora, ko gre za res ogromne datoteke.

usb ključ

KAJ JE USB KLJUČ?
V bistvu je USB ključ naprava za shranjevanje podatkov. Vključuje flash pomnilnik z vgrajenim univerzalnim serijskim vmesnikom.

Tipični USB ključi imajo pet glavnih komponent. Prvi je NAND flash pomnilnik, ki hrani podatke. Drugi je krmilnik za množično shranjevanje USB, ki je majhen mikrokrmilnik z majhno količino ROM-a in RAM-a na čipu. Pogoni USB ključa uporabljajo tudi kristalne oscilatorje, ki proizvajajo svoj 12-milimetrski signal za uro in krmilne podatke preko fazno zaklenjene zanke. USB ključi uporabljajo standardni vtikač USB za povezavo z računalniki. Običajno imajo ti pogoni tudi pokrove iz kovine ali plastike, da zaščitijo notranjo elektroniko in druge komponente.

Pomnilniška kapaciteta USB ključev se je stalno povečevala do točke – 1 terabyte pomnilnika, ti pogoni pa so zdaj pogosti.

Konec leta 2000 je IBM postal prvo podjetje za prodajo USB ključev v Združenih državah Amerike. Njihov USB ključ je izdelalo podjetje M-Systems in se je imenoval DiskOnKey

KAJ JE USB KLJUČ PRINESEL POSLOVNEŽEM?
USB ključ je dejansko olajšal mnoga življenja. Prenos datotek iz enega računalnika v drugega ni bil več opravičilo in pogoni so bili veliko lažji za uporabo kot diskete, ki so bile še vedno v uporabi na prelomu stoletja. Za sam prenos, pa povrh še niste potrebovali posebne programske opreme. Poleg tega, je bil tudi kasnejši CD pogon odveč, saj ni omogočal niti približno toliko prostora za shranjevanje, predvsem pa je porabil ogromno časa za zapisovanje na disk. USB ključ je prevladal.

Ker se je povečala zmogljivost pomnilnika USB ključa, je postal vse bolj uporaben za varnostno kopiranje pomembnih datotek s trdega diska računalnika in njihovo shranjevanje na varno mesto.

usb ključ

KAJ POMENI “MBPS” IN ZAKAJ JE POMEMBNO?
Mbps pomeni “Megabit na sekundo” in preprosto pomeni hitrost prenosa datotek iz računalnika v napravo – v tem primeru USB ključ. Hitrost se lahko giblje med 30 ali 50 Mpbs, v nekaterih primerih pa tudi več sto. Večja, ko je zmogljivost pomnilnika USB ključa, hitreje bo opravljen prenos datotek. Pomembno je zato, ker je treba večje datoteke hitreje prenesti.

Sama statistika ni posebej pomembna. Večina USB ključev bo imela podobne hitrostne zmogljivosti in nobena od njih bo tako občutno počasna, da bi se ji morali izogniti.

KOLIKO PROSTORA IMAJO USB KLJUČI?
Pogoni so skoraj izključno na voljo v obsegu gigabajtov v teh dneh. Včasih ste imeli možnost najti še 512 MB različice, vendar je zaradi nižjih stroškov in povečanih hitrosti prenosa taka razmeroma majhna zmogljivost pretežno zastarela.

Velikosti pomnilnika USB ključa lahko segajo od 1 gigabajta do velikih 64 gigabajtov, z drsno cenovno lestvico skupaj z njimi. Dobite lahko “manjše” kapacitete za manj kot 10 evrov in lahko porabite nekaj sto evrov za 32 ali 64 gigabajtni USB ključ.

KAKO SO USB KLJUČI LAHKO TAKO MAJHNI?

USB ključi uporabljajo polprevodniško bliskovno tehnologijo, ki shranjuje podatke brez uporabe gibljivih delov.

KAKO VARNI SO USB KLJUČI?
Če shranjujete pomembne podatke o svojem delovnem mestu ali dragocene datoteke, zaščitene z avtorskimi pravicami, če ste ustvarjalna oseba, veliko USB ključev ponuja funkcije za šifriranje, ki bodo lahko zaščitile vaše datoteke pred radovednimi očmi. To ni standardna značilnost med USB ključi, vendar so na voljo.

Fizično gledano so USB ključi izjemno robustni. Brez premikajočih se delov in tako lahkotni so USB ključi presenetljivo dobri, kar se tiče prenašanja poškodb. Večina USB ključev zdrži če ga po nesreči pohodimo ali morda padec z višine, ne da bi pri tem nastale notranje poškodbe vezja.

Avtor: Marko Vidrih

Kaj je USB ključ prinesel poslovnežem?
1 od 3
usb ključ
usb ključ
usb ključ
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.