• C Novo mesto
  • 15:14
  • Pon, 08.08.2022

Kako vedeti, ali je vaš računalnik okužil virus?

podčetrtek

Vsi vemo, da računalniški virus in druge vrste zlonamerne programske opreme lahko povzročijo težave, ki segajo od razdražljivega do katastrofalnega zaključka.

Določen virus se ponavlja, dokler ne napolni vsega razpoložljivega prostora na vašem trdem disku, tako da vaš računalnik postane neuporaben. Virus drugih vrst poškoduje podatke na vaši napravi ali povzročijo nestabilnost računalnika. Nekaj ​​jih bo celo poskušalo uporabiti e-poštne programe za distribucijo zlonamerne kode vsem na vašem seznamu stikov. In vedno obstaja možnost, da bo kreker – to je zlonamerni heker – uporabljal zlonamerno programsko opremo za dostop do računalnika na daljavo.

Nihče ne želi imeti računalnika, okuženega z groznim virusom. Zato je zelo pomembno vaditi varne računalniške navade in namestiti zanesljivo protivirusno programsko opremo. Večini zlonamerne programske opreme se lahko izognete samo s tem, da ste pozorni in se izogibate nekaj skupnim pastem. Če je vaša protivirusna programska oprema posodobljena, ste na dobri poti.

virus

Vendar pa računalniški virus in tovrstna oprema že od nekdaj presegajo našo obrambo. Morda je naša protivirusna programska oprema zastarela ali je bila ogrožena zaradi precej pametnega dela kode. Morda smo naključno kliknili na povezavo in aktivirali virus. Ali pa je nekdo drug uporabil naš računalnik in po pomoti prenesel t.i. malware.

Kako veste, ali je računalnik prizadel računalniški virus?

Če je protivirusna programska oprema posodobljena, boste verjetno prejeli sporočilo, ko aplikacija pregleda vaš računalnik. To pomeni, da je virus odkrit. Kaj pa, če je vaša programska oprema zastarela ali pa je virus deaktiviral vaš protivirusni program? Ali obstajajo znaki, ki jih lahko opazujete, kar lahko kaže na virus?

Pravzaprav obstaja več znakov, ki bi lahko nakazovali prisotnost zlonamerne programske opreme v računalniku.

Ob predpostavki, da vas protivirusna programska oprema ni opozorila na prisotnost virusa, je tukaj nekaj kazalnikov zlonamerne programske opreme v računalniku:

Če je računalnik postal nestabilen, je to znak, da je nekaj narobe. Nekatera zlonamerna programska oprema moti pomembne datoteke, ki omogočajo pravilno delovanje računalnika. To lahko povzroči sesutje računalnika. Če se računalnik sesuje, ko poskusite zagnati določeno aplikacijo ali odprete določeno datoteko, vam pove, da je nekaj poškodovalo podatke. Lahko je virus.

virus

Ali se zdi, da računalnik deluje počasneje, kot je nekoč? To je lahko posledica zlonamerne programske opreme, saj virus oziroma zlonamerna koda začne izčrpavati vire obdelave računalnika. Če ne uporabljate aplikacije, ki je zajema zelo veliko prostora in računalniške moči, vendar je računalnik zelo počasen, imate morda računalniški virus.

Čudna sporočila, ki kažejo, da ne morete dostopati do določenih pogonov v računalniku, so še en znak, da je nekaj narobe. Na podoben način so lahko tudi aplikacije, ki ne bodo delovale, ali datoteke, ki se ne bodo odprle, posledica okužbe. Drugi kazalniki vključujejo strojno opremo (kot so tiskalniki), ki se ne odzivajo več na ukaze. Čeprav nobeden od teh ne zagotavlja, da je virus prisoten, kažejo, da je z vašo napravo nekaj narobe.

Če opazite, da velikost datotek niha, tudi če ne dostopate do teh datotek, je to še en znak, da ima vaš računalnik virus. In končno, če dostopate do menijev in je njihov videz nenavaden ali popačen, ste lahko žrtev napada zlonamerne programske opreme.

Pomembno je vedeti, da je računalniški virus le eden eden od možnih vzrokov težav, kot so tisti, ki smo jih navedli tukaj, vendar nikakor ni edini vzrok. Če menite, da je vaš računalnik okužen z virusom, ne paničarite. Sledite navodilom v našem članku –  Kako odstraniti računalniški virus. Pri tem lahko izgubite nekaj podatkov, vendar ne smete izgubiti vsega.

LAŽNI ALARMI

Medtem ko brskate po spletu, boste morda naleteli na zaskrbljujoča pojavna sporočila, ki zahtevajo, da je virus našel v računalniku in da morate prenesti programsko opremo, da se virusa znebite. Bodite previdni! Ta sporočila so pogosto prevare, ki vas ukanejo v prenos programske opreme, ki lahko poškoduje vaš računalnik. Če sporočilo ni izviralo iz lastnih protivirusnih ali anti-spyware aplikacij, mu ne zaupajte!

Avtor: Marko Vidrih

Kako vedeti, ali je vaš računalnik okužil virus?
1 od 1
virus
virus
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.