• C Novo mesto
  • 08:34
  • Sre, 29.06.2022

Wi-Fi uporablja isto frekvenco kot mikrovalovne pečice. Vas ta lahko »skuha«?

Ko zaženete mikrovalovno pečico, velikokrat izgubite Wi-Fi signal na bližnji napravi. Wi-Fi in mikrovalovne pečice delujejo na podobni frekvenci, kar lahko povzroči motnje. Ampak zakaj?

Wi-Fi je ime priljubljene tehnologije brezžičnega omrežja, ki uporablja radijske valove za zagotavljanje brezžičnega interneta visoke hitrosti in omrežnih povezav.

Kako deluje omrežje Wi-Fi?

Wi-Fi

Omrežja Wi-Fi nimajo fizične žične povezave med pošiljateljem in sprejemnikom z uporabo radiofrekvenčne (RF) tehnologije (frekvence znotraj elektromagnetnega spektra, povezanega s širjenjem radijskih valov). Ko se preko antene prenese RF-tok, se ustvari elektromagnetno polje, ki se lahko širi skozi prostor.

Temelj vsakega brezžičnega omrežja je dostopna točka. Primarna naloga dostopne točke je oddajanje brezžičnega signala, ki ga računalniki lahko zaznajo in »nastavijo«. Če se želite povezati z dostopno točko in se pridružiti brezžičnemu omrežju, morajo biti računalniki in naprave opremljeni z brezžičnimi omrežnimi vmesniki.

Wi-Fi in mikrovalovi ​​uporabljajo isti nelicencirani spekter

Leta 1947 je mednarodna telekomunikacijska zveza ustanovila ISM pasove, skrajšano za Industrijske, Znanstvene in Medicinske pasove. Cilj je bil določiti, katere naprave naj bi delovale na določenih radiofrekvenčnih pasovih, da ne bi povzročale motenj z drugim radijskim komunikacijskim storitvam.

ISM pas 2,4 GHz, je bil določen kot nelicenciran spekter za mikrovalovne pečice. Ta pas ima tri privlačne lastnosti: za oddajanje ni potrebno veliko moči, enostavno ga je obdržati in pri relativno nižji moči lahko ogreje hrano. Vse to je znižalo stroške in ovire za vstop potrošnikov.

Kot nakazuje ime ISM, je bil prvotni namen uporabiti samo v napravah, ki niso zagotavljale komunikacije. V zadnjih letih je bila možnost uporabe nelicenciranega spektra uporabljena zunaj prvotnega namena, kot so brezžični telefoni, voki-tokiji in pred kratkim Wi-Fi. Pas 2.4 GHz je bil z nizkimi stroški idealen za izvedbo, manjšo porabo energije in dostojnimi zmogljivostmi na daljavo.

Mikrovalovi niso Faradayeva kletka (omejen prostor, ki razločuje električno polje, in je kot tak dokaz za Gaussov zakon) ampak puščajo

Vse, kar deluje na ISM pasovih, naj bi bilo zasnovano, da bi se izognili motnjam, in naprave Wi-Fi vsebujejo algoritme izrecno za ta namen. Vendar pa je mikrovalovna pečica dovolj močna, da »prežene« vse bližnje Wi-Fi signale.

Mikrovalovi imajo zaščito, da to preprečijo, vendar niso popolna Faradayeva kletka. To preprečuje že sama narava mrežnega okna na vratih mikrovalovne pečice. Nič nenavadnega ni, da iz mikrovalovne pečice pride do nekaj uhajanja radijskih valov. Verjetno ste že kdaj na zunaj opazili umazanijo in maščobo, ki bi lahko nastala samo med pogrevanjem hrane znotraj mikrovalovne pečice. Če lahko pušča trdne delce, lahko prepušča tudi radijske valove.

Mikrovalovi in ​​naprave Wi-Fi uporabljajo dovolj podobno frekvenco, da lahko ena drugo motijo. Vaš Wi-Fi seveda mikrovalovni pečici ne bo naredil nič opaznega, deloma tudi zaradi njene zaščite, predvsem pa zaradi šibkega signala.

Noben Wi-Fi vas ne more »skuhati«        

Res je, da Wi-Fi in mikrovalovna pečica uporabljata zelo podobno radijsko frekvenco, vendar obstajata dve pomembni razliki: fokus in moč. Wi-Fi usmerjevalnik pošilja svoj signal omnidirekcionalno (po domače, 360 stopinj v prostor). To pomeni, da ga pošilja v vse smeri v krogu, kolikor daleč je le mogoče. Vaša mikrovalovna pečica pa pošilja signal v eni smeri, grobo proti središču pečice. Ta signal se nadaljuje, dokler ne doseže stene, se odbije in vrača nazaj (pod nekoliko drugačnim kotom). Zaradi narave radijskih valov sistem ni popoln, zato ima vsaka mikrovalovna pečica vroče in hladne točke.

Wi-Fi

Mikrovalovi uporabljajo tudi več energije kot usmerjevalnik Wi-Fi, ti običajno proizvedejo 1000 vatov moči. Po drugi strani pa standardni Wi-Fi usmerjevalnik proizvede približno 100 miliwattov (ali 0,1 vatov) moči. Moč izhodnega usmerjevalnika Wi-Fi boste morali povečati za približno 10.000 krat in omejiti signal, da boste imeli možnost karkoli skuhati.

Verjetno ne potrebujete nove mikrovalovne pečice

Če opazite težave z motnjami Wi-Fi signala, vam ni treba zamenjati mikrovalovne pečice; najverjetneje je puščanje majhno in vam ne škoduje. Wi-Fi je veliko bolj občutljiv in ne povzroča veliko težav. Namesto da bi zamenjali mikrovalovno pečico, bi jo lahko premaknili. Druga možnost je, da kupite nov Wi-Fi usmerjevalnik, ki deluje na pasu 5 GHz. Ne da se boste izognili samo motnjam mikrovalovne pečice, ampak boste preprečili tudi motnje sosedovih naprav.

Avtor: Marko Vidrih

dolenjske lekarne poletje
Wi-Fi uporablja isto frekvenco kot mikrovalovne pečice. Vas ta lahko »skuha«?
1 od 1
Wi-Fi
Wi-Fi
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.