• C Novo mesto
  • 02:44
  • Ned, 22.05.2022

Wi-Fi lahko vidi skozi stene naših domov

S pametnim telefonom in pametnimi algoritmi je mogoče spremljati položaj ljudi v stanovanju z uporabo radijskih signalov.

WLAN (Brezžično lokalno omrežje – angl. Wireless LAN) omrežja so zdaj praktično povsod in naše okolje zapolnjujejo z radijskimi valovi. Tako doma, kot v pisarni ali na ulici – ljudje smo obdani s poljem na frekvencah 2,4 in 5 gigahertzov. Ko se ljudje premikamo, vplivamo na polje, ki odraža in lomi potovalne brezžične valove.

To je skupino raziskovalcev pripeljalo do vznemirljive zamisli: vsaj v teoriji je možno sklepanje o položaju, gibanju in celo aktualni dejavnosti ljudi, znotraj objektov ali drugače rečeno – skozi stene. Pravzaprav bi bilo treba onemogočiti uporabo WLAN-a za ustvarjanje procesov slikanja in pogleda “izza zaprtih vrat”, saj bi ta tehnolohija lahko zašla v napačne roke.

Wi-Fi

Do sedaj so vsi ti sistemi imeli pomanjkljivosti, vendar tehnologija hitro napreduje. Na primer, morali ste vedeti, kje točno so bile brezžične postaje, ki pa so morale biti tudi prijavljene v omrežje, da bi preko Wi-Fi-ja lahko pošiljali signale. Danes temu ni več tako.

Wi-FI povsod na voljo

Raziskovalna ekipa, ki jo vodi Yanzi Zhu iz Kalifornijske univerze v Santa Barbari, je pokazala, da obstajajo tudi drugi načini uporabe Wi-Fi tehnologije. Razvili so namreč metodo, v kateri so potrebni samo zunanji WLAN signali in standardni pametni telefon, da lahko pogledamo, kaj se dogaja za stenami oziroma zaprtimi vrati.

Pristop omogoča do sedaj neznan vdor v zasebnost.

“Pametne telefone bi lahko uporabili tudi za to, da bi poiskali in sledili žrtvam v svojih domovih ali pisarnah – samo preko odzivov prenosa Wi-Fi signalov, bi lahko videli skozi zid” je dejala skupina.

Bizarna pokrajina z Wi-Fi tehnologijo

Če bi ljudje videli, kakor deluje (ali vidi) WLAN, bi se soočili z bizarno pokrajino. Vrata in stene bi bile prozorne in skoraj vsaka hiša ali pisarna bi bila od znotraj osvetljena kot žareča žarnica – WLAN oddajnik.

Kljub tej obsežni preglednosti bi bilo težko živeti v takem svetu. To je zato, ker stene, vrata, pohištvo in drugi predmeti odražajo in razbijejo to “svetlobo” poleg čistega prenosa signala. Slika, ki bi jo videli bi bila zamegljena z nejasnimi refleksijami.

Ljudje odražajo in tudi izkrivljajo “svetlobo” Wi-Fi. To izkrivljanje in njeno gibanje je jasno vidno preko “Wi-Fi očes”, tudi če so drugi podatki zamegljeni. Ta nora Wi-Fi vizija bi lahko jasno pokazala, če je kdo za steno in če se premika, kar s prostim očesom nikakor ne moremo videti.

Radijske spremembe v pogledu

Zhu in sodelavci razvijajo radijske spremembe v pogledu, da bi s pomočjo Wi-Fi signala, lahko videli prav to, kar s prostim očesom ne moremo. Sistem obravnava spremembe običajnih signalov Wi-Fi, da razkrije prisotnost ljudi. Izziv je še večji, ker WLAN sniffers dejansko ne proizvajajo take slike. Podatki, ki jih uporabljajo raziskovalci, so le meritve jakosti signala na določenih lokacijah. To ne omogoča sklepov o položaju oddajnika. Toda brez teh informacij je nemogoče določiti, kje se nahaja oseba, ki vpliva na polje.

Wi-Fi

V prvem koraku je najprej treba najti oddajnik WLAN. To se določi z merjenjem jakosti signala zunaj ciljne stavbe ali ciljnega območja. Aplikacija uporablja merilnik pospeška pametnega telefona za snemanje gibanja in analizira spremembe v moči signala med hojo. Na ta način je mogoče izračunati položaj oddajnika z matematičnimi metodami, tudi če obstaja veliko refleksij in popačenj.

Točno pozicijo transformatorja je mogoče določiti, saj ima večina hiš in pisarn javno dostopne arhitekturne načrte.

Natančnost je presenetljivo visoka

Ni potrebno veliko časa, da bi našli oddajnik, je dokazala ekipa.

“Štiri serije testov s pregledi doslednosti zadostujejo za določitev lokacije oddajnika z natančnostjo 92,6 odstotka.”

Po tem je samo vprašanje časa oziroma čakanja. Če se za steno nič ne premakne, signal WLAN ostane nespremenjen. Toda tudi majhna gibanja spreminjajo signal na način, ki je enostaven za merjenje.

Zhu in ekipa kažejo, kako različne spremembe gibanja spreminjajo Wi-FI signal na različne načine. Na primer, odpiranje vrat spremeni polje v dveh sosednjih sobah, kar je zelo enostavno prepoznati. Obračanje človeka povzroča večje popačenje, celo majhna dejanja, kot je tipkanje na računalniku, spremenijo brezžični signal, ki ga lahko pametni telefon prejme in zazna.

Dva oddajnika, boljši rezultat

V praksi je bilo to preverjeno s pametnima telefonoma Android Nexus 5 in 6. Poizkus so opravljali v  enajstih različnih pisarnah in apartmajih, od katerih so raziskovalci predhodno pridobili odobritev. Odkrili so, da drugi oddajnik izboljša natančnost.

“V običajni sobi vidimo dve napravi Wi-Fi, zaradi česar naša naprava zazna več kot 99 odstotkov prisotnosti in gibanja uporabnikov – vsaj na področjih, ki jih lahko testiramo,” navaja Zhu.

Težko si je predstavljati napadalca (nekoga, ki bi tovrstno tehnologijo uporabil v zle namene), ki uporablja tehniko, da ugotovi, ali je stavba zapuščena ali ne.

Obstaja več načinov za preprečitev takega napada nepridipravom. To vključuje omejitev signalov Wi-Fi na določena področja, kar je težko izvajati in ni vedno učinkovito. Bolj obetaven bi bil pristop, da bi se ob tovrstnem poizkusu napada, vključil neke vrste alarm, kar raziskovalci želijo tudi kmalu poskusiti.

Do takrat naj se uporabniki zavedajo, da obstoječa omrežja WLAN že ogrožajo zasebnost, opozarjajo raziskovalci.

“Tehnologija lahko naredi naše življenje boljše, ampak omogoča tudi, da se razkrijejo informacije o nas in naših dejanjih. Trenutno obstaja visoko tveganje na tem področju, to pa se mora hitro spremeniti,” še dodaja Zhu.

Pripravil: Marko Vidrih

 

cvetličarna
Wi-Fi lahko vidi skozi stene naših domov
1 od 3
Wi-Fi
Wi-Fi
Wi-Fi
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.