• C Novo mesto
  • 19:49
  • Pon, 15.04.2024

OPOZORILO izdano za milijone uporabnikov sistema Microsoft Windows 10

Windows 10 ima že tako dovolj težav, s katerimi se lahko ukvarja. Toda Microsoftovi partnerji so zdaj stvari še poslabšali.

Uporabniki sistema Windows 10 so izpostavljeni zaskrbljujoči novi ranljivosti

Priznano kalifornijsko varnostno podjetje SafeBreach, ki ga je prevzel Gizmodo, je razkrilo, da je programska oprema, ki je bila nameščena na osebnih računalnikih, ki jih poganja operacijski sistem Windows 10, pustila na milijone uporabnikov izpostavljenih hekerjem. Poleg tega je ta ocena konzervativna, saj je število realno določeno na stotine milijonov.

Pomanjkljivost je v programski opremi PC-Doctor Toolbox, programski opremi za analizo sistemov, ki je pred-nameščena na osebnih računalnikih nekaterih največjih svetovnih prodajalcev računalnikov, vključno z družbo Dell, igralno blagovno znamko Alienware, Staples in Corsair. Samo Dell je lani dobavil skoraj 60 milijonov osebnih računalnikov, podjetje pa navaja, da je bil PC-Doctor Toolbox (ki ga je preimenoval v del »SupportAssist«) vnaprej nameščen na večini računalniko z Windows 10 operacijskim sistemom.

Windows 10

Windows 10

Kar so odkrili pri SafeBreach je pomanjkljivost, ki napadalcem omogoča, da zamenjajo neškodljive datoteke DLL, naložene med diagnostičnimi skenerji v Toolbox, z DLL-i, ki vsebujejo zlonamerno programsko opremo. Injekcija te kode v vpliva na poslovne in domače računalnike, ki uporabljanjo operacijski sistem Windows 10 in hekerjem omogoča popoln nadzor nad računalnikom.

Zaradi tega, kar je tako nevarno, ustvarjalci osebnih računalnikov omogočajo dostop do orodja visoke ravni dovoljenj Toolboxu do vse strojne in programske opreme vašega, z Windows 10 operacijskim sistemom opremljenega računalnika – da ga je mogoče nadzorovati. Programska oprema lahko daje celo nove, višje ravni dovoljenj, ko se ji zdi to potrebno. Torej, ko je zlonamerna koda »vbrizgana prek Toolbox«, lahko vaš računalnik naredi skoraj vse, ne da mi vedeli.

Dell SupportAssist ima vgrajen PC-Doctor Toolbox in se vsako leto namesti na 10 milijonov računalnikov

Še huje, proizvajalci osebnih računalnikov se trenutno ukvarjajo z igro Whack-A-Mole, ki skuša narediti Toolbox varen. Poročila SafeBreach so v začetku aprila odkrila pomanjkljivosti v Toolbox in Dell je izdal popravek, ki ga je obravnaval, zdaj pa je SafeBreach našel nadaljnje ranljivosti in zdi se, da ne bodo zadnji.

Končni rezultat je, da veliko uporabnikov Windows 10, ki so izpostavljeni temu problemu, verjetno ne bodo niti vedeli, da ga imajo. Naš nasvet je, da raziščete računalnik in sporni program odstranite. Družba Dell gradi Toolbox v SupportAssistu, Corsair ga označuje kot »One Diagnostics« ali samo »Diagnostics«, Staples ga imenuje »Easy Tech Diagnostics«, Tobii pa se sklicuje na »Diagnostična orodja I-Series / Dynavox«. Za uporabnike Windows 10 je skoraj da, neizogibno da sporni program odstranijo, kar se da hitro.

Vsakemu, ki kupi nov računalnik, bi svetovali, naj kot prvi korak oblikuje računalnik in ponovno namesti Windows. Morate imeti nadzor nad tem, kateri programi se izvajajo na vašem računalniku. Če ne veste, kako to storiti, poiščite družinskega člana, prijatelja ali kolega, ki to počne.

Ali Microsoft kriv za to? Navsezadnje je nemogoče ustaviti proizvajalce osebnih računalnikov, ki vnaprej namestijo vse, kar želijo, na računalnikih Windows, čeprav ogroža njihovo varnost, in to je tisto, kar vozi ljudi na druge platforme. To je frustrirajuče, toda ta raven partnerstva je tudi tisto, zaradi česar je Windows tako globalni hit.

To je tudi tisto, zaradi česar je nedavna zaveza Microsofta za več »nadzora, kakovosti in preglednosti« ne le zaskrbljujoče zapletena, temveč tudi izjemno težko izvedljiva.

Na kratko o Windows 10

Windows 10 je Microsoftov operacijski sistem za osebne računalnike, tablične računalnike, vgrajene naprave in internetne naprave.

Microsoft je julija 2015 izdal operacijski sistem Windows 10 kot nadaljevanje operacijskega sistema Windows 8. Družba je izjavila, da bo sistem Windows 10 stalno posodabljala, namesto da bi kot naslednika izdala nov, polnopravni operacijski sistem.

Windows 10

Windows 10

Vsakdo, ki sprejme operacijski sistem Windows 10, lahko starejše računalnike nadgradi neposredno iz operacijskega sistema Windows 7 ali Windows 8 v sistem Windows 10. Če želite nadgraditi iz prejšnje različice operacijskega sistema Windows 10, lahko IT ali uporabniki zaženejo namestitveni program za operacijski sistem Windows 10, ki prenese vse aplikacije in programsko opremo v prejšnji OS, pa tudi nastavitve in nastavitve na sistem Windows 10. Organizacije in uporabniki lahko izberejo, kako bodo popravili in posodobili operacijski sistem Windows 10. Informacijski sistem ali uporabniki lahko dostopajo do nadgradnje sistema Windows 10 s pomočnikom za posodobitve Windows, da ročno začnejo nadgradnjo ali počakajo, da Windows Update ponudi nadgradnjo, ko je ta pripravljanja za namestitev.

Windows 10 ima vgrajene zmožnosti, ki korporativnim IT oddelkom omogočajo uporabo programske opreme za upravljanje mobilnih naprav (MDM) za zaščito in nadzor naprav, ki poganjajo operacijski sistem. Poleg tega lahko organizacije uporabljajo tradicionalno programsko opremo za upravljanje namizij, kot je Microsoft System Center Configuration Manager.

Windows 10 Mobile je različica operacijskega sistema Microsoft, ki je posebej zasnovan za pametne telefone.

Pripravil: Marko Vidrih 

 

 

OPOZORILO izdano za milijone uporabnikov sistema Microsoft Windows 10
1 od 1
Windows 10
Windows 10
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.