• C Novo mesto
  • 12:38
  • Sre, 29.11.2023

Kaj morate storiti, če se Windows 10 ne zažene

qlandia krško

Vsi poznamo ta »strašen« trenutek, ko se računalnik nenadoma zruši in se ne zažene na namizje. Če se vam to dogaja na vašem računalniku z operacijskim sistemom Windows 10, niste edini –  sistem Windows, ki se ne zažene je pogosta težava in v večini primerov ga je mogoče dokaj preprosto popraviti.

Spodaj smo našteli najpogostejše rešitve za Windows 10, ki se pojavljajo.

  1. Lahko je vprašanje monitorja

Najbolj preprosto je pomisliti na Windows, ki se ne začne z vklopom monitorja. Kontrolna oznaka, da je vaš monitor vzrok za težavo, je, ko po zagonu slišite »intro jingle« Windows zvok, vendar ni slike.

how-to-fix-black-screen-pc-second-screen

Če želite preveriti, ali vaš monitor povzroča težave, vklopite računalnik, nato pa približno takrat, ko menite, da bi se moral sistem Windows naložiti, poskusite dvakrat pritisniti Win + P, nato pa trikrat, če to ne uspe, da vidite, ali se slika vklopi. Možno je, da se je monitor prikazoval na napačnem – ali celo neobstoječem zaslonu – in ta bližnjica na tipkovnici lahko odpravi težavo.

Če menite, da je vaša težava drugje, potem imamo cel kup popravkov za to, kaj storiti, ko se zaslon v sistemu Windows 10 ne vklopi.

  1. Preverite povezave na matični plošči

Če ste pri zagonu sistema Windows dobili povsem prazen zaslon, potem – če ste razumno prepričani – je vredno pogledati v notranjost računalnika, da se prepričate, da je vsa strojna oprema nameščena tako, kot bi morala biti. Tukaj so glavne komponente, ki jih morate videti.

windows-fails-to-start-check-motherboard

VIR SLIKE: frankwatching.com

Pomnilnik / RAM: RAM je na voljo v obliki majhnih palčk, ki jih je mogoče z lahkoto odstraniti. Sodobni prenosni računalniki običajno držijo RAM na spodnji strani, kar pomeni, da vam ni treba odpreti celotnega računalnika, da bi pogledali. Odprite ležišče RAM (ali stolp za osebni računalnik), odstranite pomnilnik RAM in ga vstavite nazaj, da se prepričate, ali je dobro povezan.

OS trdi disk: Druga možnost je, da je vaš glavni trdi disk Windows odklopljen od matične plošče (ali napajalnika). Kable SATA trdno pritisnite in se prepričajte, da je priključen tudi na napajalno enoto.

Kartice PCI-E: Malo je verjetno, vendar je še vedno mogoče, da odklopljena grafična kartica ali druga naprava PCI-Express povzroča, da se Windows požene prazno. Preverite, ali je vse pravilno povezano.

  1. Popravite zagon programa Windows 10

Windows 10 ima vgrajeno možnost popravila zagona, ki lahko skenira in popravi manjkajoče ali poškodovane zagonske sistemske datoteke. Če želite dostopati do njega, boste morali imeti pri roki namestitveni disk Windows 10 ali bliskovni pogon (lahko uporabite prijateljev disk / pogon ali ustvarite lastno spletno mesto na Microsoftovi spletni strani).

Ko imate obnovitveni medij, ga vstavite v računalnik, nato ponovno zaženite računalnik in zagnati ga morate neposredno na obnovitveni medij (če ne, dobite možnost, da izberete obnovitveni pogon, ko se računalnik zažene). Kliknite »Naprej« na zaslonu za namestitev sistema Windows in nato »Popravi računalnik«.

To bo odprlo možnosti zagona, kjer lahko odpravite številne težave sistema Windows. Pojdite na »Odpravljanje težav -> Dodatne možnosti -> Popravila ob zagonu«. Ko kliknete »Popravilo ob zagonu«, se bo Windows znova zagnal in pregledal vaš računalnik za vse sistemske datoteke, ki jih lahko popravi (morda bo potrebno preverjanje pristnosti Microsoftovega računa). Če najde težavo, jo bo samodejno popravil.

Windows-Wont-Boot-Startup-Repair-option

  1. Preverite zunanje pogone in diske

Obstaja možnost, da je vaš operacijski sistem Windows nastavljen tako, da daje prednost zunanjim pogonom in da imate priključen pogon USB ali vstavljen disk. Če je taka zunanja pomnilniška naprava priključena, se lahko sistem Windows poskusi zagnati z njega, vendar ne uspe, ker ni bila priključena prava naprava, ki vsebuje datoteke za obnovitev. Pred začetkom operacijskega sistema Windows odstranite vse zunanje naprave za shranjevanje in preverite, ali to pomaga.

  1. Napake zagona zapisovanja v sistemu Windows

Napake pri zagonu zapisov so glavni vzrok za zagon operacijskega sistema Windows, vendar se na srečo zlahka popravijo z uporabo ukazov ukaznega poziva.

  1. Za rešitev problema uporabite varni način

Kadarkoli se soočite s težavami v operacijskem sistemu Windows, zaradi katerih operacijski sistem ne deluje, je prva stvar, ki jo morate storiti, dostop do varnega načina. V varnem načinu lahko hitro odgovorite na mnoga vprašanja in jih lažje rešite. V varnem načinu se Windows zažene z minimalnimi zahtevanimi gonilniki in samo potrebnimi zagonskimi sistemskimi datotekami, zato se napačna datoteka, program ali gonilnik najverjetneje ne naloži v tem načinu, zaradi česar je lažje prepoznati in rešiti težavo.

Čeprav obstaja več načinov za dostop do varnega načina, imamo zdaj, ko se Windows 10 sploh ne zažene, omejene možnosti. Če ste operacijski sistem Windows znova zagnali večkrat in ni uspel, bo Windows samodejno odprl možnosti zagona. Če vam iz nekega razloga ne da te možnosti (zelo redko), potem lahko naredite eno od dveh stvari.

  1. Ponovno zaženite računalnik in takoj, ko se Windows 10 poskuša naložiti, odstranite napajalnik ali pritisnite in držite gumb za vklop, da izklopite napravo. Ta postopek ponovite tri do štirikrat, Windows pa mora samodejno naložiti možnosti zagona.
  2. V nasprotnem primeru lahko pritisnete tipko F8 večkrat, medtem ko se Windows poskuša zagnati. Ta preveri, ali se naložijo možnosti zagona. Najverjetneje to ne bo delovalo v operacijskem sistemu Windows 8/10, saj je zagonski čas prehiter, vendar na počasnejših računalnikih še vedno deluje.

V Možnosti zagona pojdite na »Odpravljanje težav -> Dodatne možnosti -> Nastavitve zagona -> Ponovni zagon«. Ko se računalnik ponovno zažene, lahko s seznama izberete Varni način s številsko tipko 4.

Windows-Wont-Boot-Restart

Windows-Wont-Boot-Safe-Mode

Ko ste v varnem načinu, lahko sledite navodilom (»Zagon iz obnovitvenega ali namestitvenega medija«, »Shift + metoda ponovnega zagona« ali preko nastavitev sistema Windows), da odpravite težavo s sistemom Windows. Tu so naštete možne stvari, ki jih lahko v varnem načinu rešite, če želite odpraviti težave v sistemu Windows (vključno s težavami pri zagonu programa Windows).

Če iz neznanega razloga nič ne pomaga, in ste prepričani, da boste morali formatirati Windows 10 in izgubiti vse podatke v procesu, potem je še vedno upanje, da shranite vsaj nekaj vaših podatkov.

Računalnik lahko zaženete z namestitvenim ali obnovitvenim diskom Windows 10 (ki smo ga opisali na vrhu tega članka), nato pa, ko se zažene, izberite »Troubleshoot -> Reset this PC -> Keep my files«. S tem boste varnostno kopirali in shranili vse datoteke, dokumente, slike itd., ki so shranjeni v uporabniških profilih v sistemu Windows 10 (in v samih profilih). Programi tretjih oseb, igre in tako naprej bodo izbrisani.

windows-fails-to-start-keep-my-files

Ali ste zdaj notri?

Ko preidete vse zgornje možnosti, morate biti v sistemu Windows. Če popravila zagona ali odpravljanja napak zagonskega zapisa ne pomagajo, potem bo obnovitev ali ponastavitev računalnika verjetno rešila težavo in to lahko storite iz menija Boot in varnega načina. Čeprav lahko te možnosti povzročijo brisanje nekaterih nedavnih podatkov, boste vsaj v sistemu Windows 10.

Avtor: Marko Vidrih

Kaj morate storiti, če se Windows 10 ne zažene
1 od 2
windows
windows
windows
windows
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.