• C Novo mesto
  • 03:33
  • Sob, 13.08.2022

Kako prenesti YouTube videoposnetke

Nobenega dvoma ni, da je priljubljena spletna stran z video vsebino YouTube pritegnila našo pozornost. Od njegove uvedbe leta 2005 je spletna stran zrasla in privabila več kot sto milijonov ogledov na dan, kar je astronomsko število v smislu spletnega prometa.

Običajno gledalci YouTube gledajo videoposnetke, ki se pretakajo preko interneta. Brez internetne povezave pa ne morete obiskati spletnega mesta ali iskati najljubših posnetkov.

Če je na spletu, digitalno in ne zavzame preveč prostora na trdem disku, lahko stavite, da obstaja način za prenos kopije, in to velja tudi za YouTube videoposnetke. Obstaja veliko različnih storitev, ki vam bodo pomagale kopirati in shranjevati priljubljene posnetke. Pogosto boste morali prenesti določen del programske opreme in kopirati in prilepiti spletni naslov videoposnetka.

NASVET: preden izberete programsko opremo, ne pozabite, da so nekateri programi brezplačni, drugi pa vas bodo stali nekaj denarja in morda ne bodo delali z nekaterimi brskalniki.

Najlažji način – in če ste zaskrbljeni zaradi vprašanj glede avtorskih pravic, najverjetneje zakoniti načinprenesti YouTube videoposnetek je to, da to storite prek samega YouTuba.

YouTube

Zavedajoč se, da mnogi YouTube uporabniki želijo vzeti svojo izkušnjo gledanja stran od spletnega mesta in imeti več načinov za skupno rabo z drugimi, YouTube preizkuša možnost, ki lastnikom videoposnetkov omogoča, da vsebino prenesejo.

Z uporabo licence Creative Commons lahko lastniki ponudijo videoposnetke za brezplačno ali vnaprej določeno ceno in gledalcem omogočijo nakup njihovih videoposnetkov. To pomaga ustvarjalcem, da dobijo zasluge za svoje delo, ne glede na to, kako ljudje delijo datoteke.

Po naravi je podoben glasbenemu delu MySpace, ki umetnikom omogoča, da izberejo, ali lahko poslušalci brezplačno naložijo svoje skladbe, kupijo skladbe neposredno s strani izvajalca ali pa preprosto poslušajo na platformi. YouTube trenutno preizkuša to možnost pri številnih univerzah, vključno s Stanfordom, na Kalifornijski univerzi v Berkeleyju in na Univerzi v Kaliforniji v Los Angelesu, vendar bo možnost, da prenesete videoposnetke takoj, v bližnji prihodnosti verjetno postala standardna.

Večina različic programske opreme RealPlayer vam omogoča prenos videoposnetkov YouTube neposredno s strani. Če imate RealPlayer, ste verjetno opazili, da vsakič, ko gledate videoposnetek v YouTubu in premaknete miško v okvir, se prikaže majhen gumb, ki pravi »Prenesi ta videoposnetek«. Ta postopek shrani YouTube video v vašo knjižnico RealPlayer in vam omogoča, da ga organizirate z drugimi shranjenimi videi, vendar boste morali nadgraditi, torej plačati za različice, ki omogočajo zapisovanje datotek na DVD.

YouTube

Če nimate nobene programske opreme, ki vam omogoča kopiranje videoposnetka s spletnega mesta, vam spletna mesta, kot je KeepVid.com ali SaveVid.org, to omogočajo.

Ko naložite programsko opremo, morate le prilepiti URL videoposnetka v vrstico in klikniti »Prenesi«. Ko to storite, boste imeli možnost izbire videoposnetka Flash nizke kakovosti (.flv) ali MP4 (.mp4) višje kakovosti. Če izberete obliko zapisa Flash, boste morali preneseni videoposnetek pretvoriti v drugo obliko zapisa, ki je na voljo v programu QuickTime ali Windows Media Player.

Če zaženete iskanje po spletu za pretvornik FLV, morate pripraviti poljubno število sprejemljivih programov. Izberite tisto, ki najbolje deluje za vaš operacijski sistem, nato pa preprosto uporabite programsko opremo, da odprete datoteko Flash in jo pretvorite v poljubno obliko videa – najpogostejše vrste so AVI, MPEG in WMV.

YouTube nastanek

Februarja 2005 so trije zaposleni v sistemu PayPal predstavili beta testno različico spletnega mesta YouTube. Spletno mesto so oblikovali tako, da ljudem omogočajo skupno rabo videoposnetkov z ostalim svetom. Novembra 2005 je podjetje Sequoia Capital vložilo več kot 3 milijone dolarjev v spletno stran, mesec dni kasneje pa je YouTube postal polnopravna spletna destinacija. Ni trajalo dolgo, da je YouTube postal zelo priljubljena platforma in novembra 2006 je internetni gigant Google kupil YouTube za 1,65 milijarde dolarjev.

Tako kot podjetje, je zrasel tudi obseg videoposnetkov na spletnem mestu. V zgodnjih dneh storitve YouTube lahko najdete videoposnetke, ki prikazujejo zanimive lokacije, nore zvijače in smešne potegavščine. Tudi danes še vedno lahko najdete takšne vsebine, vendar boste videli tudi politične razprave, glasbene predstave, video posnetke z navodili in nefiltrirane vojne posnetke. V letu 2007 je YouTube članom celo zagotovil način za interakcijo s potencialnimi predsedniškimi kandidati ZDA. YouTubovi člani so predložili video vprašanja, CNN pa je nekatere od njih predstavil v razpravah o demokratičnih in republikanskih kandidatih.

YouTube je prav tako postal središče več polemik. Ena izmed najbolj objavljenih sporov je kršitev avtorskih pravic. YouTube člani lahko prenesejo videoposnetke, preden se prikažejo na spletnem mestu – člani vsak dan prenesejo na tisoče videoposnetkov. Včasih YouTube člani prenesejo televizijske oddaje ali posnetke iz filmov, ki jih delijo z drugimi. Če član YouTuba nima avtorskih pravic za ta material, lahko pride do težav.

YouTube

Še ena polemika se trenutno odvija v sami skupnosti YouTube – bitka med spletno skupnostjo in korporacijami. YouTube je oblikoval partnerstva z velikimi televizijskimi studii, kot so CBS, NBC in BBC ter z organizacijami, kot sta Universal Music, National Basketball Association in National Hockey League. Znane osebnosti, kot sta Oprah Winfrey in Paris Hilton, sta se pridružili YouTubu. Nekateri člani YouTuba menijo, da te bogate organizacije in posamezniki izsilijo povprečnega »YouTuberja«, ki se trudi doseči večji ogled svojih videoposnetkov. Spet drugi trdijo, da povprečni uporabniški videoposnetki konkurirajo ljudem in organizacijam, ki imajo ogromne proračune in obsežne vire, saj se njihovi videoposnetki dvignejo na vrh različnih seznamov YouTube videoposnetkov.

Avtor: Marko Vidrih

nakupovanje
kobra
Kako prenesti YouTube videoposnetke
1 od 1
YouTube
YouTube
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.