• 27.04C Novo mesto
  • 19:23
  • Tor, 25.06.2019
  • Prijava

Največji kino zaslon premierno v Pekingu

V Pekingu je bila pred kratkim odprta prva svetovna kinodvorana z uporabo Samsungove »Onyx LED stene« v 14-metrski različici zaslona.

Spomladi, na evropskem sejmu v Zürichu (CES), kjer je bil na voljo za ogled 10,3-metrski in 5,4-metrski zaslon »Onyx Cinema LED«, je Samsung že objavil načrte za ponudbo še večjih različic kinematografskega zaslona v prihodnosti. Sedaj pa podjetje praznuje premiero na novem zaslonu 14-metrske različice v kinematografski dvorani Capital Cinema v Pekingu. Površina na novem zaslonu je skoraj dvakrat večja, kot pri manjšem modelu, ki ga lahko najdemo v večjih evropskih kinodvoranah.

Kar se tiče resolucije niso ničesar spremenili

V kinu Capital Cinema je resolucija še vedno 4K (4096 × 2160 slikovnih pik). Največja svetlost zaslona Samsung je 88 fl (Foot Lambert, približno 300 kandel na kvadratni meter). To je približno šestkrat več, kot pri 2D kino-dvoranskih projektorjih (skoraj 48 cd / m2, to je 14 fl) in še vedno dva-kratna vrednost Dolby Cinema 2D (106 cd / m2, to je 31 fL).

Samsung Onyx zaslon

Kino z zaslonom 10-metrske različice uradno doseže največ 146 fl, vendar ne deluje s polno hitrostjo. Po podatkih proizvajalca je približno 230 cd / m2 dovolj za 2D zaslone in 300 cd / m2 za 3D – kar je največja vrednost velike različice, ki lahko predvaja tudi 3D film. Oba zaslona lahko proizvedeta več filmov dinamičnega razpona (HDR).

Zgodovina na kratko

Leta 1895 se prvič na svetu odvije komercialno filmsko gledališče v Grand Cafe v Parizu. Film sta ustvarila Louise in Auguste Lumiere, francoska brata, ki sta razvila prvo kamero-projektor, imenovano CinematographeLumières (dobesedni prevod: razsvetljenci) je bilo kulturno, filozofsko, literarno in intelektualno gibanje druge polovice 18. stoletja, ki izvira iz Francije, od koder se je razširilo po vsej Evropi. Vključevalo je filozofe, kot so Baruch Spinoza, John Locke, Pierre Bayle in Isaac Newton. Brata Lumiere sta javnosti predstavila svoj izum marca 1895 s kratkim filmom, ki prikazuje delavce, ki zapuščajo tovarno Lumiere. 28. decembra sta podjetna brata predvajala serijo kratkih prizorov iz vsakodnevnega francoskega življenja in prvič zaračunala tudi vstop.

Filmska tehnologija že v zgodnjih 30. letih

Filmska tehnologija ima svoje korenine v zgodnjih tridesetih letih, ko sta Belgijec Joseph Plateau in Avstrijec Simon Stampfer hkrati razvila napravo, imenovano fenakistiskop, ki je bila sestavljena iz kartonskega diska, povezanega z ročajem in obdanega s kvadratnimi režami, skozi katere si je bilo mogoče ogledati vrsto risb, ki ob vrtenju ročaja ustvarjajo učinek premikajoče se slike. Fenakistiskopu, ki je veljal za predhodnika sodobnih zaslonov in filmov, so sledila desetletja napredka in leta 1890 sta Thomas Edison in njegov pomočnik William Dickson razvila prvo kinematografsko kamero. Naslednje leto, 1891, je Edison izumil Kinetoskop, ki je omogočil eni osebi ogled celotnega traku filma.

Kinetoskop

Leta 1894 sta Antoine, (1862-1954) in Louis Lumiere (1864-1948), javnosti predstavila Edisonov kinetoskop. Film Cinematographe Louis Lumiere, ki je bil patentiran leta 1895, je bila kombinacija filmske kamere in projektorja, ki je lahko občinstvu prikazoval gibljive slike na zaslonu. Cinematographe je bil tudi manjši in lažji, potreboval pa je predvsem manj filma kot Edisonova tehnologija.

Bratja Lumieres sta leta 1896 odpirala gledališča (znana kot kinodvorane), da bi prikazala svoje delo po vsem svetu. V Ameriki se je filmska industrija hitro odzvala. Leta 1896 se je v New Orleansu odprla kinodvorana Vitascope, ki naj bi bila prvo gledališče v ZDA, namenjeno prikazovanju filmov. Leta 1909 je častnik The New York Times objavil svojo prvo filmsko kritiko (D.W. Griffith’s “Pippa Passes”), leta 1911 se je odprl prvi hollywoodski filmski studio, leta 1914 pa je bil na velikem platnu prvič prikazan znani Charlie Chaplin.

Poleg Cinematographe sta brata Lumieres razvila tudi prvi barvni proces namenjen fotografiji v barvah, ploščo Autochrome, ki je bila patentirana leta 1903, na trgu pa je debitirala leta 1907.

Kaj je pomembno pri novodobnih kino zaslonih

LED zaslone se že dolgo uporablja na koncertih in sejmih. Ti naj bi bili predhodniki oziroma osnovna tehnologija za zaslon, kot ga je nazadnje predstavil Samsung. Tudi Sony je lani predstavil svoj prototip kinematografskega zaslona.

Vitascope

 

Pomembno je poudariti, da je Samsungov zaslon prejel uradno potrdilo o skladnosti s specifikacijami Digital Cinema Initiatives (DCI). Brez tovrstnega potrdila bi se zaslon izločil iz ponudbe za kinematografe, saj je za prikazovanje zaščitenih filmov ter za upravljanje z digitalnimi pravicami, verzija predvajanja popolnoma zaprta.

Navsezadnje je za kinematografe zanimivo, da Samsungov zaslon zagotavlja življenjsko dobo najmanj enajst let – s 24-urnim delovanjem.

Zaslon Onyx Cinema LED, katerega je Samsung razkril na CES-u, so oboževalci poimenovali »The Wall« ali stena po slovensko. Zaslon je dejansko sestavljen iz posameznih modulov in deluje z manjšimi LED svetili, namenjen pa je ne samo kinematografom, ampak vsem potrošnikom.

Pripravil: Marko Vidrih

Največji kino zaslon premierno v Pekingu
1 od 1
Samsung Onyx zaslon
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.