• C Novo mesto
  • 18:05
  • Sob, 15.05.2021

Zlonamerna koda je bila zaznana v popularni aplikaciji! Če jo imate, jo takoj izbrišite

Če imate v zadnjem času težave s pametno mobilno napravo, preverite, katere aplikacije ste nedavno prenesli. Izkazalo se je namreč, da je aplikacija Barcode Scanner, ki jo je po posodobitvi objavila družba Lavabird LTD, povzročila številne uporabniške težave.

Govorimo bralnik QR kod in črtnih kod. Mimogrede, aplikacija je bila prenesena več kot 10 milijonkrat. Vendar se je po zadnji posodobitvi spremenila v zlonamerno aplikacijo. Uporabniki so težave začeli prijavljati decembra lani. Izjavili so, da je njihov telefon sam začel v brskalniku odpirati različne oglase. Izkazalo se je, da je težavo povzročila aplikacija Barcode Scanner, katere posodobitev je povzročila, da je aplikacija potisnila zlonamerno kodo, ki samoiniciativno odpre zlonamerne oglase v brskalniku.

Kot piše Malwarebytes, se zdi, da je bila med posodobitvijo aplikacije dodana zlonamerna koda, ki jo je težko zaznati. Zaradi težav je bila omenjena aplikacija odstranjena iz Googlove trgovine Play. V primeru, da ga imate, ga boste morali odstraniti sami. Če ga odstranite iz Trgovine Play, pomeni, da aplikacije drugi uporabniki ne morejo prenesti, ne pa tudi, da je bil odstranjena iz vseh pametnih telefonov, na katerih je bila.

NaDlani.si; Foto: Unplash