• C Novo mesto
  • 20:40
  • Sob, 10.04.2021

Zobna ščetka – Ali res potrebujemo pametno?

Pametna tehnologija prihaja z vseh zornih kotov, še zlasti pa na področju zdravja. Eden izmed najbolj priljubljenih trendov je dodajanje umetne inteligence k naši rutini ščetkanja zob. Ampak, ali je pametna zobna ščetka res potrebna za oralno zdravje?

ALI STE VEDELI?

  • Poleg belih zob in svežega diha lahko pametna zobna ščetka dejansko pomaga odkriti zgodnje znake srčnih težav.
  • Starši vedno iščejo načine, kako ohraniti svoje otroke zdrave. Kolibree Magik je inteligentna zobna ščetka, ki se pretvori v interaktivno igro umetne inteligence.

    Zobna ščetka Oral-B Genius Pro 8000


Trenutni trend pametnih zobnih ščetk ni nov, vendar vsekakor postaja vse večji. Vsi smo že naveličani ponavljanja televizijskih oglasov, o tem katera zobna pasta je najboljša. Že več let nam te reklame obljubljajo, da bodo naši zobje beli in svetlejši, bolj kot kadarkoli prej. Za vas sem zbral  informacije, ki so na voljo o najnovejši tehnologiji na tem področju. Ali so pametne zobne ščetke le še en način, da potrošnik porabi denar? Ali je to prihodnost našega oralnega zdravja?

Pametna zobna ščetka
V industriji zobnih ščetk je bilo veliko inovacij v obeh smereh. Na eni strani vidimo neverjetno futuristične izdelke skupaj z novo tehnologijo in integracijo aplikacij. Na drugi strani pa smo predstavljeni z okolju prijaznim pristopom, ki pomaga naši zemlji. Sprašujem se, ali je še vedno  priporočljivo dvakrat letno obiskati zobozdravnika in uporabljati standardne zobne ščetke ali pa res moramo nadgraditi standardno s pametno zobno ščetko?

Čeprav je o sami tehnologiji veliko za povedati, blagovni znamki, kot sta Oral-B in Sonicare, izstopata na področju najboljših in najlepših v sferi električne zobne ščetke. Ti, skupaj z drugimi blagovnimi znamkami, omogočajo več funkcij, kot si jih lahko predstavljamo:

Oral-B Genius Pro 8000
– ta pametna zobna ščetka ima lastne možgane. S svojimi sposobnostmi skrbi za vaše navade ščetkanja zob. Na primer, če zobno ščetko premočno pritiskate ob zobe, olajša pritisk z zmehčanjem ščetin.

Zobna ščetka Colgate E1

Colgate E1 – osebni trener ščetkanja. Kaj je še bolje, kot če imate svojega osebnega zobozdravnika? To, da ga lahko nosite v žepu. Z aplikacijo na pametnem telefonu, vas ta krtača in aplikacija vodita po poti, ki ste jo opravili pri zadnjem ščetkanju zob, kar vam omogoča vpogled v pritisk ščetke in dele, ki ste jih med ščetkanjem izpustili, ter priporoča prilagoditev pri naslednjem ščetkanju.

ToothShower In-Shower Oral Care Solution – zobna ščetka za tiste, ki iščejo večopravilnost. Ta sistem za nego ustne votline je namenjen za uporabo kar pod prho in s svojimi trojnimi ščetinami ter sistemom za splakovanje zagotavlja svežino v vaših ustih.

Sonicare DiamondClean Travel Kit – Poleg integracije aplikacij in treh dodatnih krtačnih glav je ta zobna ščetka s priročnim polnilnikom, kot nalašč za ljudi, ki veliko potujejo.

Je nova tehnologija s še eno odvisnostjo od pametnih naprav šla morda le korak predaleč?

Najnovejši trend za zobno higieno
Zadnji trend, ki je preplavil nakupovalne police v marketih, so naprave, ki so oblikovane po ustni votlini in samodejno opravijo čiščenje vaših zob v samo nekaj sekundah. Ideja je preprosta –
namestite ustnik v ustih in pritisnite gumb. Že 45, 15 ali celo 10 sekund pri nekaterih modelih, je dovolj, da ščetine odstranijo obloge z vaših zob. Tukaj je nekaj najboljših, ki sem jih zasledil:

Amabrush Automatic 10-Second Toothbrush – ustnik dejansko sčisti vaše zobe v samo desetih sekundah, saj ščetine delujejo med vašimi zobmi.

Zobna ščetka CHIIZ Sonic-Powered Automatic Toothbrush

Y-Brush 10-Second Deep Cleaning Toothbrush – enosmeren sistem krtač je opremljen z najlonskimi, namesto silikonskimi ščetinami. Enosmeren sistem pomeni, da ga boste morali premakniti, da boste temeljito očistili vse vaše zobe. Plus, na voljo je v štirih velikostih, tako se lahko prilagodi vsakomur.

Kumamoto Automatic Hands-Free Toothbrush – ta majhna, vendar mogočna zobna krtača ponuja možnost 360 stopinjskega ščetkanja zob. Prav tako masira vaše dlesni med dokončevanjem higienske rutine.

CHIIZ Sonic-Powered Automatic Toothbrush – Z zasnovo pametnega dizajna z zvočno tehnologijo se ta ustnik uporablja popolnoma prostoročno. Izdelek vsebuje motorček, ki proizvaja vibracije za ščetkanje, ustnik pa je dopolnjen s ščetinami. Te so po napravi razporejene tako, da dosežejo vse kote zobovja, zobe pa čistijo po posebni bassovi tehniki. Ustnik ima poleg tega še posebne kanale za dovod zobne paste na potrebna mesta.

Za večino izdelkov v našem življenju, ima uvedba tehnologije veliko koristi. Zobne ščetke se ne razlikujejo. Toda, ali pametna zobna ščetka zares izboljša vašo zobno higieno?

Kaj pravijo strokovnjaki
Tudi z najpametnejšo zobno ščetko na planetu je najboljši način za vzdrževanje ustne higiene obiskati vašega zobozdravnika vsakih šest mesecev, kot priporoča Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in Zobozdravnikov Slovenije. Torej, bolj sposobna zobna ščetka bo nedvomno obdržala čistočo in zdravje ust. Standardna neelektrična zobna ščetka je odlična, vendar le, če jo pravilno uporabljate. Osnovno pravilo ostaja isto – 2 minuti ščetkanja 2-3 krat na dan, zaželena pa je uporaba tudi zobne nitke.

Navadna električna zobna ščetka zagotavlja najbolj osnovne lastnosti: samodejno vrtenje ščetin in merjenje časa ščetkanja. Nekatere celo vibrirajo vsakih 30 sekund, da vas opomnijo, da se lotite drugega vogala ust.

In, seveda, vrteča se vibrirajoča ščetka, ki drsi skozi zobe, dejansko odstrani več umazanije z vaših zob. Iz tega razloga se zdi, da je standardna električna zobna ščetka jasna izbira. Toda, v povprečju stane približno desetkrat več kot tradicionalna zobna ščetka. In če začetni stroški niso bili dovolj, morate še vedno vsake tri mesece zamenjati glavo, ne glede na krtačo. Na tej točki se lahko vprašamo, če so stroški za uporabo pametne zobne ščetke še višji, ali je res vredno?

Zobna ščetka Y-Brush 10-Second Deep Cleaning Toothbrush

Pravzaprav večina strokovnjakov omenja samo eno super pametno električno zobno ščetko v svoji kategoriji – Oral-B Genius Pro 8000, z Bluetooth inteligentnimi senzorji in aplikacijo. Ta naj bi bila tako pametna, da vas opozarja in vam pomaga odpraviti vaše slabe navade pri ščetkanju zob.

Včasih je izboljšanje dizajna ali funkcionalnosti vse, kar je potrebno za izboljšanje zdravja vaših zob. Navsezadnje, dokler je vaša tehnika čiščenja oziroma krtačenja zob pravilna, je lahko tudi ne-pametna zobna ščetka prav tako koristna.

Moj zaključek
Čeprav obstajajo številne prednosti in značilnosti pametnih zobnih ščetk, morda le niso tako praktične, da bi bile ta trenutek vredne svojega denarja. O svojih zobeh veste sigurno več, kot katerakoli še tako pametna zobna ščetka, obisk zobozdravnika pa še zmeraj odpravi težave, ki jih nobena ščetka ne more.

Sicer pa, če cena (100- 200 evrov) za vas ni problem, bi zagotovo priporočili izbiro pametne zobne ščetke. Nekaj ​takega, kot je na primer Oral-B Genius Pro 8000. Z boljšo higieno in lažjim čiščenjem zob, boste zagotovo poskrbeli za boljše zdravje vaših zob. (Ob rednih obiskih zobozdravnika, seveda).

Avtor: Marko Vidrih

Zobna ščetka – Ali res potrebujemo pametno?
1 od 4
Zobna ščetka ToothShower In-Shower Oral Care Solution
Zobna ščetka ToothShower In-Shower Oral Care Solution
Zobna ščetka Amabrush Automatic 10-Second Toothbrush
Zobna ščetka Kumamoto Automatic Hands-Free Toothbrush
Zobna ščetka Sonicare DiamondClean Travel Kit
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.