• C Novo mesto
  • 05:15
  • Pet, 02.06.2023

Izguba sluha: kako glasno je preglasno?

Medtem ko so pogovori o izgubi sluha, večinoma izginili, ljudje postajajo resno zaskrbljeni, da lahko glasnost na delovnem mestu, v restavracijah in na ulici povzroči trajno izgubo sluha. Torej, kako glasno je preglasno?

Dolga zgodba na kratko; morate se izogibati 85+ dB

Z daljšo in ponavljajočo se izpostavljenostjo zvokom, ki presegajo 85 decibelov (dB), lahko povzročijo trajno izgubo sluha. Medtem ko 85 dB morda zveni veliko, obstaja velika verjetnost, da ste vsak dan izpostavljeni zvoku nad 85 dB. Na primer, vsakič, ko odprete okno avtomobila med vožnjo s hitrostjo 50 km/h, ste izpostavljeni približno 89 dB zvoka.

Preden postanete preveč zaskrbljeni, razmislite, kako dolgo in kako pogosto ste izpostavljeni. Večina zdravnikov se strinja, da se dnevno lahko izognete osem urni izpostavljenosti 85 dB zvoka. Toda tudi po teh osmih urah košnje travnika ali vožnje z odprtimi okni po avtocesti, obstaja primerna možnost, da ne boste imeli trajne izgube sluha.

Zvok

V naših ušesih se nahajajo male dlake, ki se imenujejo stereovilli. Te dlačice vibrirajo, ko zvočni valovi vstopijo v vaše uho, in te vibracije se spremenijo v nevronske informacije, ki jih vaši možgani lahko razumejo. S podaljšano izpostavljenostjo glasnim zvokom (recimo, osemurni košnji travnika s kosilnico) se vaše dlake v ušesih »depresirajo«. Takrat te prenehajo vibrirati, kar pomeni, da vaši možgani ne sprejemajo nobenih zvočnih signalov.

Občasna dolgotrajna izpostavljenost ni tako nevarna – ponavljajoča se dolgotrajna izpostavljenost, pa bo uničila vaš sluh. Vsakič, ko se vam ušesne dlake depresirajo, ostanejo tudi malo manj hrapave. Sčasoma zvok nehajo odbijati in pojavi se trajna izguba sluha.

Na območju 85 dB vozniki z odprtimi okni in amaterji za košnjo trate mogoče res nimajo tolikšnega problema, vendar pa večina ljudi, ki utrpijo ponavljajoče se osemurne izpostavljenosti 85 in nad dB, so gradbeni delavci, zaposleni v barih in zvočni inženirji.

To pa še ne pomeni, da ste varni pred hrupom, ki povzroča izgubo sluha, ker vam ni treba skrbeti za prag 85 dB, kot nekdo, ki dela v glasnem okolju.

Kaj se zgodi nad 85 dB?

Način, kako merimo zvok, je lahko malce zavajajoč. Predvidevali bi, da bi bil zvok pri 80 dB dvakrat glasnejši kot pri 40 dB, vendar to ne drži. Nivo glasnosti se podvoji z vsakim dodatnim 10 dB, tako da je 80 dB osemkrat glasnejši od 40 dB. Na ta način je podobno merjenju potresa po Richterjevi lestvici.

S povečevanjem glasnosti se vaša toleranca hrupa podobno zmanjšuje. Pri 90 dB bodo štiri ure izpostavljenosti povzročile trajno izgubo sluha. Pri 95 dB, pa vaša ušesa lahko obdelajo le dve uri izpostavljenosti. Če se izpostavite zvoku 110 dB, vaša ušesa preživijo le 1 minuto in 29 sekund.

Zvok

Tudi če niste izpostavljeni osmim groznim uram glasne kosilnice, obstaja velika verjetnost, da ste večkrat preživeli nekaj ur na rock koncertu, nekaj ur v baru, noč na nogometni tekmi ali celo preglasno poslušanje glasbe prek slušalk. No, povprečni rock koncert nanese okoli 120 decibelov, polno zaseden bar, približno 90 decibelov, na nogometnih tekmah se sprošča okoli 90 dB zvoka, večina slušalk pa lahko doseže 115 dB.

Preprosto je videti, kako vas lahko povprečen dan izpostavi nevarnim ravnem hrupa.

Če delate v glasnem okolju, kupite nekaj čepkov za ušesa

Če ste strokovnjak za nego trate, gradbeni delavec, glasbenik, natakar ali delate v drugem glasnem okolju, potem ne morete pomagati, ampak dnevno poslušate zaglušujoče zvoke. Na žalost ne morete vplivati, da na primer buldožer utihne, zato morate uporabiti čepke za ušesa.

Sodobni ušesni čepki so poceni, udobni in praktični. Nekateri od njih agresivno blokirajo prihajajoči hrup, medtem ko drugi aktivno znižujejo nivoje decibela, ne da bi žrtvovali jasnost zvoka.

Bodite pozorni na okoljski zvok

Izkazalo se je, da so ljudje, ki živijo v velikih mestih, zelo ogroženi zaradi izgube sluha zaradi hrupa. Običajno se to pripisuje »ambientalnemu zvoku« in »onesnaževanju s hrupom«. Promet in gradnja z glasnimi zvoki lahko zapolnijo jutranji sprehod, pozne noči v barih in restavracijah pa so lahko zvočna nočna mora.

Zvok

Če vas skrbi, da vam mestno življenje uničuje sluh, bi morali preveriti, koliko decibelom ste izpostavljeni skozi ves dan. Prenesite si merilnik decibelov na telefon, kot je denimo merilnik zvoka ali analizator zvoka, ali uporabite namenski merilnik decibelov za natančnejše meritve zvoka. Če niste zadovoljni z višino zvoka, kateri ste izpostavljeni, razmislite o nakupu čepkov za ušesa ali spreminjanju rutin.

Ljubitelji glasbe, nosite ušesne čepke za nižjo glasnost, ne pa tudi za kakovost

Obstaja velika verjetnost, da ste to že slišali, vendar morate na koncertu vedno nositi čepke za ušesa. Povprečni rock koncert nanese 120 decibelov in velika verjetnost je, da DJ v vašem najljubšem klubu glasbo predvaja še glasneje. Obstaja veliko ušesnih čepkov, ki znižujejo nivo decibela, ne da bi žrtvovali kakovost zvoka, zato ni izgovora, da ne nosite čepkov za ušesa. Če se vaši prijatelji norčujejo iz vas, počakajte do naslednjega dne po koncertu in jih vprašajte, kako se počutijo oziroma, če jih kaj bolijo ušesa.

Koncerti niso edina stvar, za kar bi vas moralo skrbeti. Slušalke lahko običajno dosežejo nivo glasnosti, ki je višji od 100 dB.

Morda mislite, da vam je všeč glasna glasba, vendar verjetno želite slišati vse podrobnosti, ki jih ponuja vaša glasba. Če zvočniki ali slušalke zvenijo slabo na nizki glasnosti, morate začeti vlagati v kakovostnejšo zvočno opremo.

Avtor: Marko Vidrih

Izguba sluha: kako glasno je preglasno?
1 od 2
Zvok
Zvok
Zvok
Zvok
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.