• C Novo mesto
  • 22:28
  • Ned, 13.06.2021

Dovoljene in prepovedane dejavnosti med 1. in 11. aprilom

Od jutrišnjega dne do 11. aprila bo prišlo do vsesplošnega zaprtja države, s čimer naj bi se omejilo hitro širjenje okužb z novim koronavirusom. Zaradi tega bodo znova veljale določene prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom. V tem obdobju bodo omogočene le tiste storitve, ki so nujno potrebne.

Storitve, ki bodo nemoteno potekale

V vseh regijah bodo normalno obratovali lekarne, bencinski servisi, finančne službe, pošte, dostavne službe, dimnikarske storitve in servisne delavnice. V nenaseljenih gradbiščih se lahko izvajajo gradbena dela. Prav tako se lahko izvajajo storitve na prostem, ki potekajo brez stika s potrošniki. Prav tako bo dovoljena prodaja storitev na daljavo. Osebni prevzem blaga bo potekal na prevzemnih mestih. Pri tem je pomembno, da bo zagotovljen minimalni kontakt s potrošniki. Uživanje prevzete hrane in pijače na prevzemnih mestih ne bo dovoljeno.

Ob predpostavki, da se bodo zaposleni predhodno cepili, tedensko testirali ali priložili potrdilo o prebolelosti, bodo lahko po celi državi obratovale prodajalne z živili, blagom za osebno nego in čiščenje. Prodaja oblačil in obutve ne bo dovoljena. Obratovanje bo dovoljeno tudi prodajalnam z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, vrtnarije, drevesnice, cvetličarne, trafike, kioski, kmetijske prodajalne in tržnice. Prav tako bo dovoljeno izvajanje individualnih nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitev, ponujanje poslovnih storitev in delovanje proizvodnje in industrije.

Vlada poziva k delu od doma

Vlada poziva delodajalce, da v 11-dnevnem obdobju zaprtja države čim več dela za zaposlene organizirajo od doma. Na tak način naj bi se namreč bistveno zmanjšale možnosti širjenja okužb. V letošnjem letu je do sedaj delo od doma prijavilo kar skoraj 1600 poslovnih subjektov za 77000 zaposlenih. Prav tako je bil pozvan javni sektor, da največ 20 odstotkov ljudi dela na delovnih mestih, ostali pa od doma.

Pripravila: Petra K.