• C Novo mesto
  • 22:10
  • Ned, 13.06.2021

Kako se skozi epidemijo prebijajo gorenjski hotelirji?

Dlje časa kot trajajo ukrepi proti širjenju virusa COVID-19, večjo stisko doživlja turizem. Sem spadajo tudi hotelirji, ki iščejo rešitve iz situacije. S pomočjo državnih ukrepov se trudijo obdržati večino zaposlenih, saj ti predstavljajo neprecenljiv del uspešnega poslovanja.

Če se osredotočimo na turizem na Gorenjskem, je večina hotelov zaprta že od sredine oktobra. To pomeni, da že več mesecev ni prišlo do ustvarjanja prihodkov ali pa so bili ti minimalni. Zaposleni so večinoma na čakanju na delu, nekateri so bili tudi odpuščeni, sploh tisti, ki so imeli pogodbo za določen čas.

Velik problem hotelov je med drugim v tem, da je treba za njihovo vzdrževanje poskrbeti tudi ko ni turistov. Z njihovim vzdrževanjem so povezani fiksni stroški; za elektriko, kurjavo, internet, telefonijo in razne pristojbine. V času, ko prihodkov ni, tako obratujejo z minusom.

Hotelirji upanje polagajo v prvomajske praznike

Hotelirji so sprva upali, da se bo situacija izboljšala že za Veliko noč, vendar smo se ponovno znašli v karanteni. Zdaj upe polagajo v prvomajske praznike. Vedeti je treba, da se hoteli ne bodo napolnili prvi trenutek, ko bodo ukrepi sproščeni. Glede na izkušnje iz preteklega leta, bo trajalo nekaj tednov, preden se bodo turisti odzvali na sprostitve.

Kakšno situacijo hotelirji sicer pričakujejo v poletnem času? Skrbi jih, da bi prišlo do strožjih omejitev na področju turizma ter pri prehodu mej. Potencialni gostje so pri rezervacijah previdni. Velik delež bo z rezervacijami počakal, dokler se situacija ne skristalizira.

Sicer pa hotelirji glede na izkušnje iz leta 2020 pričakujejo največji delež slovenskih gostov. Želijo si, da bi bili za državljane izdani novi turistični boni, s čimer bi ljudi spodbudili k koriščenju turističnih storitev na domačih tleh.

Zaradi športnih tekmovanj ustvarjenih nekaj več prihodkov

V hotelih na Gorenjskem je bilo zaradi različnih športnih tekmovanj ustvarjenih nekaj več prihodkov, kot če jih ne bi bilo. Kranjskogorski hotel Hit Alpinee je bil odprt za tekmovanja Zlata lisica, Vitranc in Planica. Dom Planica je bil odprt celo zimo, saj je bil namenjen izvajanju športnih tekmovanj in priprav. Zaradi svetovnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki so bile nekaj časa odprte namestitve na Bledu. Za poslovne najeme je bil odprt še Bled Rose Hotel.

Zaradi težkih časov so bili v hotelu Ribno primorani odpustiti kar 40 odstotkov delavcev. Vodstvo čaka, da se bodo hoteli znova odprli. Takrat bodo ponovno zaposlovali.

Pripravila: P.K.