• C Novo mesto
  • 17:20
  • Sre, 12.06.2024

Kdo je Elon Musk in kakšna je njegova pot do uspeha?

Elon Musk je pred kratkim dopolnil 50 let. Svetovno znan je po svojih dveh podjetjih; po Tesli in SpaceX. Je pa tudi soustanovitelj dveh drugih manjših podjetij; OpenAI in Neuralink. Kot je že večkrat omenil, je njegov dolgoročni cilj zbežati z Zemlje in naseliti Mars.

Elon Musk ni imel lahke življenjske poti. V šoli so ga sovrstniki kot otroka zasmehovali. Tekom življenja je dal skozi tudi obdobje, ko je skoraj ostal brez vsega imetja.

Musk se je rodil 28. junija 1971 v Pretorii v Južni Afriki. Njegova mama Meye je delala kot model. Muskova starša sta se ločila leta 1979, ko je bil Elon star 9 let. Skupaj z bratom Kimbalom sta se takrat odločila, da bosta šla živet k očetu. Vendar so se kmalu zatem odnosi med Elonom Muskom in njegovim očetom začeli slabšati. Tako je slavni podjetnik v enem izmed intervjujev dejal, da se takratnja selitev k očetu ni izkazala kot dobra poteza.

Ko je bil Musk star 12 let, je neki računalniški reviji za 500 dolarjev prodal preprosto igrico, ki jo je poimenoval Blastar. Sicer pa Elon Musk ni imel lahkega otroštva. Sovrstniki so ga pogosto zafrkavali. Nekoč je zaradi fizičnega nasilja, ki ga je bil deležen, bil celo hospitaliziran. Vrstniki so ga namreč porinili po stopnicah, pri čemer je izgubil zavest.

Po tem, ko je Elon Musk zaključil šolanje na srednji šoli, se je s skupaj s sestro Tosco, bratom Kimbalom in mamo Maye preselil v Kanado. Tam se je dve leti posvečal študiju na Univerzi v Kingstonu v Ontariu.

Musk pridobil diplomo iz fizike in ekonomije

Tega študija ni dokončal. Vmes je zamenjal študijsko smer in se podal na Univerzo v Pennsylvanii. Tam je pridobil diplomo iz fizike in ekonomije.

V času študija na univerzi v Pennsylvaniji je Elon Musk izvedel svoj prvi podjetniški podvig. Skupaj s sošolcem sta namreč najela hišo z desetimi spalnicami in jo preoblikovala v nočni klub.

Musk se je kasneje odločil, da bi naredil tudi doktorat. Zato se je vpisal na univerzo v Stanfordu. Vendar pa svoje namere ni izpolnil. Kmalu po vpisu se je premislil in pustil študij.

Skupaj s svojim bratom Kimbalom je Elon Musk zasnoval Zip2. Projekt je podrla skupina investitorjev iz Silicijeve doline. Podjetje se je ukvarjalo z zagotavljanjem mestnih potovalnih vodičev kot priloga k časopisom, kot sta The New York Times in Chicago Tribune.

Ko je podjetje začelo pridobivati na veljavi, je Musk zanj delal cele dneve. Prišlo je celo tako daleč, da je praktično živel v pisarni. Trdo delo se je Elonu Musku obrestovalo. Compaq je namreč kasneje kupil Zip2 za 341 milijonov dolarjev, s čimer je Musk dobil 22 milijonov dolarjev.

elon musk 2

Tesla električni avto

Ustanovitelj Tesle se je nato podal novim izzivom naproti. Začel je s podjetjem X.com. Šlo je za spletno bančno podjetje. Ustanovil ga je leta 1999, pri čemer je zanj porabil 10 milijonov dolarjev, ki si jih je pred tem prislužil s prodajo Zip2. Leto po ustanovitvi X.com sse je to združilo s podjetjem Confinity. Gre za podjetje, ki ga je ustanovil Peter Thiel in je kasneje preraslo v PayPal.

Musk je bil imenovan za izvršnega direktorja novo nastalega PayPala, vendar tam ni ostal dolgo. Medtem ko je bil Elon Musk v Avstraliji na dopustu, ki ga je krvavo potreboval, ga je uprava PayPala odpustila, za novega izvršnega direktorja pa je imenovala Thiela. Musk je kasneje ta dogodek v medijih kontaktiral v smislu “počitnice lahko prinesejo take težave”.

Vendar pa je Musku delovanje v PayPalu kasneje prineslo nekaj dobrega. Ko je podjetje leta 2002 kupil eBay, je Elon Musk kot eden najbolj vplivnih delničarjev od PayPala dobil 165 milijonov dolarjev.

Še preden je Musk prejel ta znesek, je razmišljal o svojem novem podvigu. Sanjal je o tem, da bi na Mars poslal miši ali rastline. Tako je v začetku leta 2002 s 100 milijoni dolarjev, ki jih je prejel od PayPala, ustanovil podjetje Space X. Njegov cilj je bil, da bi se poleti v vesolje pocenili za desetkrat.

Leta 2006 je postal izvršni direktor Tesle

Leta 2004 je Musk vložil 70 milijonov dolarjev celotne naložbe v Teslo, družbo za električna vozila, ki jo je ustanovil Martin Eberhard. Elon Musk je prevzel vlogo produktnega vodja in pomagal razviti prvi avtomobil Roadster. Popolnoma električni Roadster je nastal leta 2006, ko je Musk prevzel vlogo vodje Tesle. Zdaj je v funkciji njenega izvršnega direktorja.

Ker mu očitno še vedno ni bilo dovolj podjetniških izzivov, je Musk kasneje zasnoval še idejo za podjetje SolarCity. Gre za podjetje za solarno energijo. Konec leta 2016 je Tesla kupil družbo SolarCity za 2,6 milijarde evrov.

Leta 2008 je Elon Musk, ko je nastopila finančna kriza, osebno rešil Teslo pred bankrotom. Vanjo je vložil 40 milijonov dolarjev, podjetju pa je posodil še 40 milijonov dolarjev več. Ni torej naključje, da je bil istega leta imenovan za izvršnega direktorja podjetja.

elon musk 3

Poslovnež Elon Musk

Medtem ko se je ukvarjal s SpaceX, Teslo in SolarCityjem, je Musk skoraj doživel finančni zlom. Leto 2008 tako opisuje kot najslabše v njegovem dosedanjem življenju. Medtem ko je denar iz Tesle ves čas uhajal, je imel SpaceX težave z izstrelitvijo rakete Falcon 1. Tako je eno leto Elon Musk živel od posojil, s čimer si je kril osnovne življenjske stroške.

V tistem času je tudi na zasebnem področju Musk doživljal precejšnjo krizo. Z njegovo takratno ženo, kanadsko avtorico Justine, sta se poročila leta 2000, leta 2008 pa se je par razšel. Njun prvi sin je umrl zgolj po desetih dneh od rojstva.

Po ločitvi je začel Musk hoditi z igralko Talulah Riley kasneje istega leta. Poročila sta se leta 2010, nato pa je že čez dve leti prišlo do ločitve. Par je kmalu zatem spet pristal skupaj in leta 2013 sta ponovno sklenila zakonsko zvezo. Decembra 2014 je Elon Musk vložil zahtevo za ločitev, vendar jo je kmalu zatem tudi umaknil. Potem pa je zahtevek za ločitev marca 2016 vložila njegova takratna žena in zveza je bila končana.

Po tej zvezi je začel Musk hoditi z igralko Amber Heard, vendar tudi ta zveza ni dolgo trajala. Leta 2017, po enem letu zveze sta se namreč razšla. Kasneje je svetovno znan poslovnež v enem od intervjujev dejal, da je bil ta razhod zanj zelo težek.

NaDlani.si, Vir slik: Pixabay

Kdo je Elon Musk in kakšna je njegova pot do uspeha?
1 od 3
Pixabay
Elon Musk
Pixabay
Tesla električni avto
Pixabay
Elon Musk
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.