• C Novo mesto
  • 05:09
  • Tor, 28.06.2022

Kdo je pravzaprav Mark Zuckerberg?

Mark Zuckerberg velja za eno najbolj poznanih oseb na našem planetu. Večina ga pozna kot moža, ki stoji za družbenim omrežjim Facebook. Drugi ga poznajo iz podobnih, a vseeno precej različnih razlogov. V zadnjem mesecu dni je bilo njegovo ime po celem internetu, saj je najprej prišlo do večurnega izpada Facebooka in pridruženih aplikacij, pred dnevi pa je sporočil, da podjetja Facebook  ne bo več. Od zdaj bo njegovo ime Meta. Prav zato Mark Zuckerberg kot ustanovitelj Facebooka velja za eno izmed tistih oseb, o katerih je pametno vedeti kanček več kot bi drugače. Kdo je torej Mark Zuckerberg in zakaj ne velja le za ustanovitelja Facebooka?

Osnovno o Marku Zuckerbergu

Mark Zuckerberg se je rodil 14. maja 1984 v New York, psihiatrinji Karen in dentistu Edwardu Zuckerbergu, Ima tri sestre, njegovi stari starši pa so bili begunci iz časa druge svetovne vojne. Na srednji šoli Ardsley je blestel in se dve leti kasneje prepisal na zasebno akademijo Phillips Exeter. Prejel je veliko število nagrad s področja astronomije, matematike, fizične in drugih področjih. Že v tem obdobju je vestno uporabljal računalnike in pisal operacijske sisteme. Veliko tega ga je naučil njegov oče, saj je v njegovi zobni ambulanti ustvaril prvi primitivni messenger imenovan ZuckNet. »Medtem, ko so drugi otroci igrali igrice, jih je Mark Zuckerberg ustvarjal,« se je nekoč glasil članek o njem in kako prav je imel.

Ko je leta2002 pričel s predavanju na Harvardu je že veljal za prihodnost programiranja. Študiral je psihologijo in računalniško znanost. Januarja 2004 je pričel s pisanjem kode za nov program, februarja pa je bil v svet poslan Thefacebook.com, ki je predstavljal začetek največjega družbenega omrežja. Da bi lahko v celoti speljal svoj projekt je izstopil iz Harvarda v svojem drugem letu na univerzi, a leta 2017 dobil častno diplomo s strani univerze Harvard.

Začetki Facebooka so zares odlično prikazani v filmu Socialno omrežje (The Social Network) režiserja Davida Fincherja in scenarista Aarona Sorkina. Delno sloni na knjigi The Accidenatal Billionaires Bena Mezricha, ki je izšla leta 2009. To je bilo prvič, da je širša javnost videla, da morda Mark Zuckerberg ni mesija, ki so si jo predstavljali. Prikazano je bilo ozadje, ki je bilo ponekod točno, ponekod pa del predvidevanj in govoric.

Stvari, ki jih niste vedeli o Marku Zuckerbergu

Da je ustanovitelj Facebooka je jasno in vsem poznano. Veliko manj znana so dejstva o Marku Zuckerbergu, ki se ne pojavljajo v javnosti, vsaj ne pogosto. Še pred neznanimi dejstvi, bomo postregli o nekaj splošno znanih in morda nekoliko manj zanimivih dejstvih o ustanovitelju Facebooka. Mark Zuckerberg je poročen in ima dva otroka. Njegovo premoženje je ocenjeno na 116 milijard ameriških dolarjev, kar ne bo vedno isto. To ga sicer uvršča v prvo peterico in deseterico najbogatejših zemljanov na svetu. Tako. To so stvari, ki so o Marku Zuckerbergu kot ustanovitelju Facebooka poznane večini ljudi. Zdaj se lahko lotimo manj znanih dejstev o njem.

Mark Zuckerberg ima svojo persono, ki ni po godu vsem

Mark Zuckerberg ima svojo persono, ki ni po godu vsem

Mark Zuckerberg je navdušenec nad pop kulturo in književnostjo. Poleg tega, da je slednje tudi študiral, se ima za bralca in poznavalca omenjenekulture. Njegova najljubša knjiga je Enejida, ki jo pogosto tudi citira in uporablja v svojih govorih. Večkrat je omenil tudi dejstvo, da je njegova najljubša serija Zahodno krilo (The West Wing), ki jo je ustvaril Aaron Sorkin. Sorkin je eden najboljših scenaristov v zgodovini filmske industrije, napisal je tudi scenarij za film Socialno omrežje o ustanovitvi Facebooka.

Razlog, da je logotip Facebooka modro bele barve se skriva v vidnosti Marka Zuckerberga. Ker je ustanovitelj Facebooka barvno slep, je logotip v barvah, ki jih lahko vidi. Zuckerberg namreč ne vidi rdeče in zelene barve.

Leta 2016 si je na začetku leta zadal cilj, da bo pretekl 365 milj v letu oziroma eno miljo na dan. Ta cilje je presegel pred poletjem, a informacije o končni razdalji, ki jo je pretekel pred petimi leti nismo nikoli dobili.

Mark Zuckerberg je visok 178 centimetrov, čeprav se zdi na vseh fotografijah veliko višji. To naj bi bilo zaradi posebnega načina poziranja med fotografiranjem, ki sloni na izravnani drži in držanju prsnega koša proti fotografu. Na vseh fotografijah se pomakne korak bližje tistemu, ki slika ali pa se le malenkost postavi na prste. To daje vtis, da je Zuckerberg višji in ima s tem veliko večjo prezenco, kot bi jo imel sicer.

»Rad bi si poenostavil življenje, kar se tiče enostavnosti odločitev in so lahko moje misli usmerjene le proti izboljšanju družbe,« je povedal pred leti, ko so ga vprašali o njegovih majicah, jopici in supergah. Mark Zuckerberg je v javnosti največkrat viden v sivi majici s kratkimi rokavi, jopici s kapuco, kavbojkah in supergah Nike. Vseeno pa to ne pomeni, da so majice poceni, prav nasprotno. Sive majice so narejene s strani italijanskega dizajnerja Brunella Cucinellija in stanejo približno 300 evrov.

Čisto nasprotje ceni, ki jo plačuje za majice, so njegovi avtomobili. Po poročanjih naj bi bila njegova avtomobila Acura TSX in Volkswagen Golf, ki staneta približno 30 tisoč evrov vsak. Veliko proračuna nameni tudi osebni varnosti, ki je leta 2017 znašala skoraj deset milijonov dolarjev letno.

Na svojem družbenem omrežju Facebook, kot njegov ustanovitelj ne more biti blokiran. Ne bo vam uspelo blokirati Marka Zuckerberga ali njegove žene Priscille Chan. Če bi jih želeli blokirati se bo izpisalo sporočilo, da profila ni možno blokirati.

Še zadnja zanimivost na seznamu je prav tako njegov Facebook profil. Zanj skrbi kar dvanajst zaposlenih, ki preverjajo komentarje pod njegovimi objavami, pišejo njegove objave in skrbijo za fotografije, ki se bodo znašle na njegovem profilu. Ni kaj, ustanovitelj Facebooka je zanimiva obveznost.

Facebook je bil ustanovljen pred več kot petnajstimi leti

Facebook je bil ustanovljen pred več kot petnajstimi leti

Facebook je zdaj Meta

Mark Zuckerberg je pred dnevi napovedal prenovo njegovega podjetja. Novo ime podjetja bo Meta, za kar je navedel tudi svoj razlog. Virtualna resničnost za prihodnost se bo imenovala Metavesolje oziroma Metaverse. To bo po njegovih besedah prostor za vse ljudi, ki bi želeli komunicirati, delati in ustvarjati izdelke ter vsebine. Njegov Facebook oziroma Meta vključuje tudi Messenger, Instagram Quest VR, Horizon VR, WhatsApp in še mnoge druge. Čeprav imajo Facebook za podjetje družbenih medijev, je Mark Zuckerberg pojasnil, da so v svoji osnovi podjetje, ki gradi tehnologijo za povezovanje ljudi.