• C Novo mesto
  • 18:16
  • Pon, 25.09.2023

Kibernetski napadi, ki smo jim bili priča

Z napredovanjem tehnologije in težkega dohajanja navalu informacijam, se vse bolj zdi, da so nasprotniki vedno pred nami. Kibernetski napadi so ena izmed možnosti koraka pred nasprotniki, ki so se jih v zadnjih letih lotevali mnogi računalniški mojstri. Kaj točno je kibernetski napad in kako je videti? Poleg odgovora na to vprašanje smo preverili tudi najbolj znane kibernetske napade zadnjih nekaj let, ki bodo posvetili luč na celotno tematiko. Zaradi poznanosti primerov in logičnosti namere, bo kibernetski napad hitro dobil svoje mesto v znanju vsakega posameznika.

Kaj je kibernetski napad?

Kibernetski napad pokriva dolgo vrsto napad v računalnike oziroma omrežja. Gre za škodljiv vdor do dostopa podatkov, sistema in funkcij z namenom razkritja, spreminjanja, kraje, pridobivanja dostopa ali uničenja. Široka paleta kibernetskih napadov pogosto briše mejo med fizično in materialno škodo, ki je storjena s takim napadom. Čeprav je splošno mišljenje, da za kibernetskimi napadi stojijo strokovnjaki in zločinci, pa je pogosto zgodba popolnoma drugačna. Res je, da lahko kibernetske napade uporabljajo posamezniki in države za raznorazne namene, a so tisti najbolj znani zelo mili.

Pomembno pri kibernetskih napadih je informiranost in pravilna uporaba spletnih brskalnikov ter aplikacij. Žal se taki napadi dogajajo vse bolj pogosto, ko uporabniki sistema ali aplikacije ne poznajo dovolj dobro. Zelo pogosto se to zgodi pri starejših uporabnikih, ki niso »zrasli« s tako tehnologijo. Na mlajših pa je, da jih naučijo pravilne uporabe ali pa se udeležijo učnega programa o uporabi računalnikov in pametnih telefonov.

Obvarovati se je potrebno pred kibernetskimi napadi

Obvarovati se je potrebno pred kibernetskimi napadi

Najstnik vdrl v računalnike NASA in obrambnega ministrstva

Leta 1999 je petnajstletni Jonathan James vstopil v zgodovino hekerjev oziroma kibernetskih napadov. Uspelo mu je vdreti v računalnike obrambnega ministrstva Združenih držav Amerike. Uspelo mu je preseči na tisoče zasebnih elektronskih pošt različnih vladnih organizacij. Med njimi je bilo veliko število takih, ki so vsebovali uporabniška imena in gesla različnih vojaških računalnikov. Z ukradenimi informacijami je James ukradel košek sistema, ki ga je uporabljala NASA. Vesoljsko agencijo je njegov podvig stal štirideset tisoč dolarjev, saj so morali svoje sisteme ugasniti za kar tri tedne. Kot je takrat pojasnila NASA, je bil ukraden sistem zadolžen za nadzorovanje Mednarodne vesoljske postaje. Jonathana Jamesa so našli, a mu pripisali le milo kazen, predvsem zaradi njegove mladosti.  James je leta 2008 storil samomor, ko je bil obtožen sodelovanja z drugimi hekerji glede kraje informacij o kreditnih karticah. V svojem poslovilnem pismu je zavrnil vse obtožbe.

Zavzetje Scientološke cerkve

Januarja 2008 je najstnik iz New Jerseya skupaj s skupino hekerjev vdrl v spletno stran Scientološke cerkve (Church of Scientology). Spletno stran so zasedli za več dni, skupina pa je poznana kot Annonymous, ki nasprotuje veri kot taki. Devetnajstletni Dmitriy Guzner je bil obtožen in priznan za krivega kibernetskega napada. Maksimalna kazen, ki mu je grozila je znašala deset let in 250 tisoč dolarjev kazni, a se to ni zgodilo. Prejel je dve leti pogojne kazni, plačati pa je moral 37,500 dolarjev kazni omenjeni cerkvi. Še en fant je bil obtožen napada, kaj več pa se o napadu ne ve.

Virus Melissa napade Microsoft Word

Leto 1999 je bilo leto kibernetskih napadov, tokratna žrtev je bil program Microsoft Word. Virus se je pripel na Word dokumente in se avtomatsko poslal prvim petdesetim pošiljateljem elektronske pošte določenega uporabnika. Virus je močno poškodoval računalnike, uporabniki pa so izgubili veliko količino datotek in informacij. Ustvarjalec Melissee, David Smith, je ob dogodku povedal, da to ni bil njegov namen. Kljub temu je bil aretiran in obtožen na dvajset mesecev zaporne kazni. Prodaja antivirusnih programov je poskočila v nebo, odškodnine Worda pa so znašale kar osemdeset milijonov dolarjev.

Ukradeni milijoni s kreditnih kartic

Ena izmed najbolj pogostih verzij kibernetskega napada je kraja podatkov in informacij o poslovnih računih in kreditnih kartic. V Združenih državah Amerike se je leta 2009 zgodilo ena izmed največjih prevar v zgodovini. Heker po imenu Gonzales je ukradel informacije in denar več kot dvesto petdesetih finančnih institucij po državi. Varne niso bile niti verige s hitro prehrano in trgovine, kot je 7-Eleven. Ukradel je več deset milijonov dolarjev in bil v kar treh različnih državah obtožen na zaporno kazen.

Napad na hotelsko verigo Marriott Hotels

Največji napad na hotelsko verigo v zgodovini se je zgodil v več kot desetih letih. Ugotovljen in javnosti razkrit je bil šele leta 2018. Povod je bil nakup Starwood Hotels verige s strani magnata Marriott Hotels. Neopažen je ostal več let, v tem času pa so bile razkrite informacije več kot 339 milijonov gostov. Velika Britanija je preko svoje varnostne službe kaznovala hotelsko verigo s kaznijo devetnajst milijonov funtov. Do danes to ostaja najhujši napad na informacije v turističnem poslu.

Yahoo leta 2013

Pred osmimi leti se je zgodil drugi največji podatkovni vdor v zgodovini. Podjetje Yahoo, ki skrbi za istoimenski spletni iskalnik, je o tem prvič poročalo šele leta 2016. Ker je bilo podjetje tik pred nakupom s strani podjetja Verizon, so morale te informacije postati javne. Ob razglasitvi napada se še ni vedelo za številko ogroženih računov, vedelo se je le za vrsto kibernetskega napada. Skoraj leto pozneje pa je Yahoo za javnost povedal število ogroženih računov. Končna številka je znašala tri milijarde računov. Pojasnili so, da ni bilo resne grožnje za varnost uporabnikov in da so že kontaktirali tiste uporabnike, ki so bili slučajno nekoliko bolj oškodovani. Predaja podjetja Verizonu je še vedno stekla, ki se mora še vedno otepati tega dogodka in njegovih posledic.

Kibernetski napadi postajajo vedno bolj neopazni

Kibernetski napadi postajajo vedno bolj neopazni

Spletna trgovina Alibaba

Zelo zanimiv kibernetski napad se je zgodil s koncem leta 2019 pri spletni trgovini Alibaba. Zaposleni razvijalec je preko dela z podružnico Taobao počasi uporabljal informacije uporabnikov. Iz ene v drugo trgovino je prenašal uporabniška imena in telefonske številke uporabnikov. Čeprav ni šlo za prodajo teh informacij je končna kazen znašala tri leta zapora za napadalca. Število ogroženih računov? Ena milijarda in nekaj dodatnih milijonov spletnih računov.

RockYou 2021

Junija letos je bilo razkrito, da je bilo razkritih več kot 8,4 milijard gesel in uporabniških imen. Med njimi je bilo tudi veliko število slovenskih računov in uporabnikov različnih spletnih strani. To je bila ena izmed največjih tem meseca junija. Napad je ime dobil po podatkovnem vdoru leta 2009, ki se je imenoval RockYou in ogrozil informacije več kot dvaintrideset milijonov različnih računov.  Odškodnine in kazni so še v teku.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

qlandia krsko