• C Novo mesto
  • 03:04
  • Čet, 09.02.2023

Koliko turističnih bonov smo Slovenci že izkoristili?

Pred kratkim smo Slovenci prejeli že drugo rundo bonov, ki so namenjeni pomoči gospodarstvu; turistični, gostinski panogi, kulturi in športu. Njihova vrednost letos znaša 100 evrov za polnoletne in 50 evrov za mladoletne državljane. Po do sedaj znanih podatkih jih bo mogoče porabiti do konca tega leta.

Če so boni letos precej široko uporabi, pa smo pred enim letom prejeli turistične bone, ki jih je bilo mogoče uporabiti zgolj za nastanitev v hotelih, apartmajih in drugih prenočiščih po Sloveniji. Odrasli so prejeli bone v višini 200 evrov, mladoletni pa prav tako kot letos v višini 50 evrov. Kolikšna vrednost je bila do sedaj vnovčena?

Zaenkrat izkoriščenih nekaj več kot 50 odstotkov turističnih bonov

Po podatkih Finančne uprave RS je bilo od 19. junija lani do danes unovčenih 1,028 milijona bonov v skupni vrednosti 146,01 milijona evrov. Skupno je bilo ob začetku lanske poletne sezone sicer izdanih 2,047 milijona turističnih bonov v skupni vrednosti 356,86 milijona evrov. Podatki torej kažejo, da je bilo zaenkrat izkoriščenih nekaj več kot 50 odstotkov bonov in 40,9 odstotka njihove vrednosti.

Turistične bone iz lanskega leta je sicer še vedno možno izkoristiti. Unovčite jih lahko za nočitve oziroma za nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih, ki sprejemajo bone. Veljavni naj bi bili še do konca leta 2021.

Novi boni bodo sicer bolj vsesplošno uporabni. Tako naj bi jih bilo možno izkoristiti tudi v turističnih agencijah, v restavracijah, za fitnese in druge športne dejavnosti.

NaDlani.si