• C Novo mesto
  • 17:16
  • Sre, 12.06.2024

Krka: Tovarna zdravil, ki je ena od vodilnih farmacevtskih družb na svetu

Iz gospodarskega vidika je Krka eno izmed pomembnejših in uspešnejših podjetij na slovenskem trgu, čigar lovke že uspešno segajo tudi izven slovenskih meja. Proizvodnja, ki se je davnega leta 1954 v dveh majhnih laboratorijih v Novem mestu, je danes ogromen farmacevtski obrat, ki skupno zaposluje že več kot 12 tisoč oseb.

Krkina osnovna dejavnost je proizvodnja in prodaja zdravil na recept, izdelkov brez recepta in veterinarskih izdelkov. Osredotočenost podjetja je predvsem razvoj visokokakovostnih generičnih zdravil, ki ponujajo dodano vrednost bolnikom, katerim so namenjena, ta zdravila pa se tržijo pod Krkinimi lastnimi blagovnimi znamkami.

Produkti se prodajajo v več kot 70 različnih državah po vsem svetu. V okviru poslovne strategije si je podjetje zastavilo cilj uravnotežene prodaje v petih različnih regijah oz. območjih: na območju Slovenije, Srednje Evrope, Jugovzhodne Evrope, Vzhodne Evrope in Zahodne Evrope, pa tudi na območjih čezmorskih tržišč.

Pri Krki se zavzemajo za to, da bi s svojimi produkti lahko prispevali k čim bolj kakovostni in varni uporabi zdravil, s pomočjo katerih bi bolnikom lahko omogočili kar se da visok življenjski standard. Njihov cilj je tudi ta, da svojim uporabnikom omogočijo čim večjo dostopnost do produktov, ki so ključni za njihovo dobro počutje in zdravstveno stanje.  

Iz gospodarskega vidika je Krka eno izmed pomembnejših in uspešnejših podjetij na slovenskem trgu

Pri podjetju so usmerjeni v dolgoročno dobičkonosnost

Farmacevtska dejavnost je temelj Krkinega poslovanja, zdravje pa središče njihovega delovanja. S svojimi storitvami želijo predvsem ljudem omogočati bolj kakovostno in polno življenje, veliko pa so pripravljeni vlagati tudi v nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje svojih produktov.

Krka je že dobro poznano mednarodno podjetje v tujini. V Sloveniji proda le okoli 7 % svojih izdelkov in storitev, preostalih 93 % pa v preostale države, s katerimi posluje. Teh je danes že več kot 70. V nekaterih izmed teh držav ima podjetje celo lastne proizvodnje, na primer v Nemčiji, na Poljskem, Hrvaškem in v Ruski federaciji.

Pri Krki se vsi zaposleni trudijo, da dostojno ohranjajo in upravičujejo svoj sloves. Svoje izdelke in storitve zagotavljajo po najboljših in najvišjih standardih kakovosti, česar ne potrjujejo zgolj bolniki, ampak tudi strokovnjaki s področja zdravstva in farmacije, torej zdravniki in farmacevti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Krka (@krkaofficial)

Eden izmed Krkinih ključnih ciljev je biti odličen na vseh področjih delovanja. V podjetju so dejali, da bodo 10 % od svojih prihodkov namenjali za nadaljnji razvoj in razne raziskave, s pomočjo katerih bodo še dodatno izboljšali svoje storitve, to pa naj bi jim zagotavljalo tudi bolj dobičkonosno prihodnost.

Eni izmed ključnih Krkinih proizvodov so zdravila za zdravljenje bolezni srca in ožilja, bolezni osrednjega živčevja, za bolezni sečil in prebavil ter zdravila za zdravljenje okužb in bolezni dihal. V pestrem naboru njihovih produktov se nahajajo tudi zdravila za zdravljenje Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, prav tako pa proizvajajo zdravila za zdravljenje lažjih bolezenskih stanj, ki ne zahtevajo zdravniške oskrbe in so dosegljiva tudi brez recepta.

V prihodnosti si vodilni v podjetju prizadevajo, da Krka ohrani enako močen gospodarski pomen, prav tako pa si nadejajo letno vsaj 5 % višjo in uspešnejšo prodajo kot leto pred tem. Na trg želijo poslati tudi čim več novi izdelkov, s katerimi bi želeli še bolj učinkovito podirati prodajne rekorde in tako nadaljevati svojo uspešno farmacevtsko pot.

Eni izmed ključnih Krkinih proizvodov so zdravila za zdravljenje bolezni srca in ožilja.

Krka je v letu 2022 dosegla rekordno visoko prodajo

V lanskem letu je Krka na praktično vseh trgih, kjer se pojavlja, povečala svojo prodajo. Skupno je ustvarila za neverjetnih 1,7 milijarde evrov prihodkov, od tega so si nadejali kar 361 milijonov čistega dobička. Preračunano v odstotke, lahko govorimo o 17 % višji in uspešnejši prodaji kot v letu 2021.

O uspehu je spregovoril predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colnarič, ki je razlog uspešne prodaje videl predvsem v dobrem poslovnem modelu in nenehnim prilagajanjem na različnih področjih poslovanja. V lanskem letu so pri Krki namreč registrirali kar 11 novih izdelkov, ki so jih skupaj z ostalimi produkti prodajali v rekordnih količinah.

Prvi mož Krke je dejal tudi, da bo podjetje v kratkem začela z gradnjo novega obrata v Krškem, naložbo pa ocenjujejo na približno 163 milijonov vredno investicijo. Pričakovati je, da bo končni znesek še bistveno višji, gradnja omenjenega obrata pa naj bi trajala vsaj štiri leta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Krka (@krkaofficial)

Nedvomno je Krka ponos slovenskega gospodarstva, saj s svojim uspešnim poslovanjem ne samo veča prepoznavnost naše države širom celega sveta, ampak tudi zaposlitev tudi velikemu številu ljudi. Glede na uspešne rezultate je v prihodnosti pričakovati tudi nova delovna mesta, kar bo zagotovo še dodatno razveselilo predvsem okoliške prebivalce.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Instagram