• C Novo mesto
 • 09:58
 • Ned, 26.06.2022

Kdo je Robert Golob?

Robert Golob je ime, ki je postalo v Sloveniji z začetkom novega leta med največkrat izrečenimi. Ali gre za nov obraz na politični sceni ali za nekaj drugega? 55-letni Primorec je po več mesecih ugibanj le dan po svojem rojstnem dnevu napovedal vstop v politiko in potegovanje za mesto predsednika stranke Z.DEJ. Stranka se je preimenovala v Gibanje Svoboda, sestal pa se je že s strankami KUL – Koalicija ustavnega loka in večkrat sodeloval na pogovornih oddajah o prihajajočih volitvah. Kdo torej je Robert Golob in kaj je nova stranka Gibanje Svoboda?

Kdo sploh je Robert Golob?

Robert Golob je slovenski inženir elektrotehnike in politik. Rodil se je 23. januarja 1967 v Šempetru pri Gorici. Leta 1989 je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko, tri leta kasneje (1992) magistriral in nato leta 1994 še doktoriral. Po končanem doktorskem študiju je gostoval v Atlanti na Georgia Institute of Technology kot Fulbrightov štipendist. Področje dela so obratovanje in deregulacija EES (elektroenergetski sistem), prestrukturiranje elektro-gospodarstva, energetske strategije in trgi električne energije. Je avtor številnih temeljnih raziskovalnih industrijsko-aplikativnih projektov. Dr. Robert Golob je tudi izredni profesor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Med leti 1999 in 2002 je opravljal funkcijo državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarske dejavnosti Republike Slovenije. To nekoliko omili besede, da gre za novi obraz v politiki. Poleg tega je tudi ustanovitelj Laboratorija za energetske strategije in bil vodja številnih projektov v elektrogospodarstvu. Istega leta ob zaključku funkcije državnega sekretarja je ustanovil in postal direktor podjetja Istrabenz-Gorenje d.o.o. Z letom 2006 je postal predsednik uprave podjetja GEN-i in na tem položaju ostal vse do tega leta. Vmes se je prikradla še njegova politična kariera, kjer je z letom 2011 postal podpredsednik stranke Pozitivna Slovenija, ki jo je vodil Zoran Janković. Za tem je bil tudi podpredsednik stranke ZAB oziroma Zavezništvo Alenke Bratušek. Danes je predsednik stranke Gibanje Svoboda, ki se bo potegovala za mesta na prihajajočih volitvah, ki bodo nastopile v nedeljo 24. aprila 2022.

Stranka Roberta Goloba je Gibanje Svoboda

Do danes je Robert Golob zelo skopo govoril o prihodnjih volitvah in programu svoje stranke. »Ne želimo z 200-stranskimi dokumenti utrujati javnosti, dokler to ni aktualno,« je povedal na novinarski konferenci pred nekaj dnevi. Ob tem je pojasnil, da bo program stranke Gibanje Svoboda javnosti prikazan 19. marca na predvolilni konvenciji. Pripravljalo naj bi ga več kot 60 strokovnjakov, med njimi bodo tudi posamezniki, ki so na kandidatni listi.

Največ pogovorov je opravil v povezavi z energetsko draginjo, ki je Slovenijo prizadela v zadnjih mesecih in boni povezanimi z draženjem položnic in elementov. »Zavedati se moramo, da bo energetska draginja ostala. Če je kaj pokazala ta kriza, je pokazala, kako nespametno je bilo, da se je Evropa na področju energetike vezala na zunanjega dobavitelja ključnega energenta – zemeljski plin. Danes se že kaže, da bodo vsaj prihodnji dve leti svetovne cene energentov ostale visoke, evropske pa bodo še višje. Zato moramo delovati z mislijo, kako pomagati državljanom pri energetski draginji. Na drugi strani pa moramo narediti prvi dolgoročni premislek o energetski politiki,« je povedal na isti novinarski konferenci.

Prav tako je Robert Golob omenil vlaganje v civilno zaščito, digitalizacijo in kibernetsko varnost. Kot je povedal: »Vsa Evropa se je očitno odločila, da bo znotraj Nata povečevala prispevke v obrambni proračun, tudi Slovenija. Popolnoma drugo vprašanje pa je, v kaj bomo vlagali. Slovenija se mora odločiti, da gre po poti pametne specializacije.« V novinarski konferenci je omenil še zadnjo točko, ki je bila usmeritev slovenske zunanje politike. Okaral je dosedanji način slovenske vlade o odločanju »preko Twitterja enega posameznika«. Povedal je: »Slovenija si tega ne sme privoščiti. Še najmanj na način, da hujskamo k podaljševanju spopadov. Če je kaj, kar sme zunanja politika države, kot je naša, početi, je spodbujanje k miru preko ustreznih parlamentarnih institucij.«

Robert Golob je bilo znano ime gospodarstva, danes je znano ime politike

Robert Golob je bilo znano ime gospodarstva, danes je znano ime politike

Robert Golob o vojni v Ukrajini

Zadnje dni v Ukrajini poteka vojna z Rusijo, ki je pod drobnogledom celega sveta. »Še prejšnji teden smo najostreje obsodili rusko agresijo, ta konflikt, na kateri imamo svetovno velesilo, na drugo strani državo, ki želi ostati suverena,« je povedal o pogajanjih. Slovensko vlado je pozval k vojni v Ukrajini in nudenju pomoči državi in ljudstvu – humanitarno, finančno in z orožjem. Dotaknil se je tudi problematike beguncev, ki bo zaradi vojne v Ukrajini ponovno aktualna. Robert Golob pravi, da je treba pomagati in to brez izjem.

Bi Robert golob zmagal na volitvah?

Vsekakor je to vprašanje, ki si ga postavljajo mnogi v času pred volitvami, ki bodo na sporedu konec aprila (24. 4.). Agencija Ninamedia je med 21. in 23. februarjem opravila volilno napoved (za Večer, Dnevnik, Svet 24 in Primorske Novice). Volitev naj bi se sodeč po anketi udeležilo približno 62 odstotkov vseh volilnih upravičencev, večina pa bi jih volila stranki SDS in Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Sledijo Socialni demokrati, Levica in Lista Marjana Šarca. Prag parlamenta bi prešli še Nova Slovenija, Povežimo Slovenijo in Stranka Alenke Bratušek. Kako je to videti v odstotkih?

 • Gibanje Svoboda – 21,2 %
 • Slovenska demokratska stranka (SDS) – 19,1 %
 • Socialni demokrati (SD) – 9,9 %
 • Levica – 7,9 %
 • Lista Marjana Šarca (LMŠ) – 5,5 %
 • Nova Slovenija (NSi) – 4,2 %
 • Stranka Alenke Bratušek (SAB) – 3,5 %
 • Povežimo Slovenijo (PoS) – 3,1 %
 • Naša Dežela – 2,6 %
 • Resni.ca – 2,4 %
 • Piratska stranka – 1,5 %
 • LIDE – 1,1 %
 • SNS – 1,0 %
 • Vesna – 0,9 %
 • DeSUS – 0,6 %
 • Dobra država – 0,4 %
 • ZOS – 0,2 %
 • Druge – 0,1 %
 • Ne vem – 13 %
 • Nobene stranke – 1,8 %

Volilci Roberta Goloba so, sodeč po raziskavi, nekdanji volilci stranke SMC in tisti, ki niso šli na parlamentarne volitve leta 2018 ali pa so pozabili koga so volili. Kar 38 odstotkov vprašanih v anketi, ki je glasovalo za stranko Roberta Goloba je odgovorilo, da je na zadnjih volitvah glasovalo za Stranko Mira Cerarja (SMC), kasneje Stranko Modernega Centra.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: gibanje

dolenjske lekarne poletje