• C Novo mesto
 • 06:16
 • Ned, 03.03.2024

Najbolj pogoste vrste športnih stav in kako jih igrati

Športne stave so stave, pri katerih igralci napovedujejo izid nekega športnega dogodka. V Sloveniji so najbolj priljubljene športne stave seveda na nogomet, košarko in ostale timske športe. Sama »kultura« športnih stav se iz države v državo razlikuje glede na šport, legaliziranost športnih stav in vrste stav.

Športne stave v Sloveniji: Legalne ali ne?

Športne stave so v mnogih državah dovoljeno, pogosto pod nekoliko bolj strogimi pogoji. V Sloveniji lahko športne stave prireja Športna Loterija, ki ima v lasti portal e-stave. Tako je pomembno omeniti, da lahko igralci stave polagajo tudi pri ponudnikih preko spleta – BWIN in podobno. Enako je na območjih, kjer prirejanje športnih stav in loterije nasplošno, ni dovoljeno. Tam se igralci poslužujejo ilegalnih ponudnikov. V Sloveniji športne stave, kot ostale igre na srečo, omejuje ali dovoljuje zakonodaja.

Športna loterija vedno opozarja na odgovorno igranje in polaganje športnih stav:

 • Igranje naj vam bo v zabavo in veselje, in ne za osnovni vir zaslužka.
 • Zavedajte se, da vsakdo lahko tudi izgubi.
 • Igrajte samo za zneske, ki si jih lahko privoščite.
 • Ne igrajte za sposojen denar.
 • Spremljajte porabljena sredstva, pri tem pa vam nudimo tudi možnost, da si postavite osebne omejitve. To možnost najdete po prijavi na igralni račun v osebnih nastavitvah pod zavihkom “Omejitev vplačil”.
 • Igrajte po lastni presoji in odločitvah in ne pod pritiskom.
 • Igrajte v družbi, to naj ne bo edini način preživljanja prostega časa.
 • Ne igrajte, ko se soočate z različnimi problemi kot npr. izgubo bližnjih, boleznijo ipd.
 • Ne igrajte v stanju zmanjšane prištevnosti, pod vplivom alkohola ali opojnih substanc.
 • Izid iger je izključno ali pretežno odvisen od naključja ali negotovega dogodka.

Športne stave, ki to niso

Marsikatera športna stavnica omogoča tudi stavo na dogodke, ki niso niti približek športa. Tako lahko udeleženci oziroma igralci stavijo na izzide volitev, resničnostne šove, podelitve nagrad in druge športne dogodke, kjer človek ni ravno prvi udeleženec. To so konjske in pasje dirke, razni nezakoniti pasji in petelinji boji ter drugo. V zadnjih letih je bil opažen tudi velik skok športnih stav v e-športnih panogah.

Športne stave pogosto zajemajo tudi stave na dogodke, ki niso šport

Športne stave pogosto zajemajo tudi stave na dogodke, ki niso šport

Zlorabljanje športnih stav

Že samo v zadnjih dveh desetletjih lahko opazimo kar nekaj trenutkov, kjer so bile stave uporabljene v namen korupcije in nastavljanja rezultatov. Športne afere, ki se s tem povezujejo, so lahko pogubne za posameznike, klube, franšize in predvsem za njihove zaposlene. V zgodovini športnih stav smo bili priča že mnogim prirejenim tekmam. Za to so lahko krivi podkupljeni sodniki, trenerji, igralci, navijači ali celo postranski ljudje, ki skrbijo za dogodek (vzdrževalci igrišča, pobiralci žog, kuharji, ki pripravijo športnikom obrok pred tekmo itd..).

Afera italijanske nogometne lige Serie A leta 2006 je Juventus stala več naslovov in klub potisnila v nižje lige. Še danes se jih drži status lažnivcev, česar se ne bodo tako zlahka znebili. Drug trenutek se je zgodil štiri leta poprej, na svetovnem prvenstvu v nogometu, ki je potekalo v Južni Koreji. Prav gostiteljica je bila tista, ki je osvojila tretje mesto na prvenstvu in zapisala enega največjih vprašajev v športu. V košarki je leta 2007 liga NBA doživel svoj škandal, v katerega je bil vpleten sodnik Tim Donaghy. Stavil je na tekme, na katerih je bil glavni sodnik, primer pa je preiskoval celo FBI. Afera se je zaključila s 15-mesečno zaporno kaznijo in tremi leti pogojnega izpusta za Donaghyja.

Vrste športnih stav

Športne stave spadajo v tisti razred stavniškega posla, ki ponuja nič koliko različnih različic in zvrsti. Če za trenutek pustimo na strani način stav (aplikacije, aparati, listki,..), se bomo v tem odstavku posvetili vrstam in tipom športnih stav.

Klasične stave so vsekakor single, kombinacijska in sistemska stava. Single stava pomeni stavo na en sam dogodek, od koder tudi ime te vrste. Kombinacijska stava pomeni stavo na najmanj dva dogodka. Sistemska stava pa pomeni stavo na tri ali več dogodkov, ki jih povežemo v določen sistem. Ta igralcu omogoča, da se izogne porazu tudi če kakšno od tekem zgreši.

Vrste športnih stav v Sloveniji in po svetu

Vrste športnih stav v Sloveniji in po svetu

Stave tipa 1,0,2

Gre za daleč najbolj znano in najpogostejšo obliko športnih stav. Gre ze precej preprost način stav, saj stavimo na zmagovalca tekme. Ekipa, ki je favorit, ima na stavnici nižjo kvoto kot nefavorit, zato deluje spodbujevalno, da stavimo na nefavorita – predvsem zaradi višjega izplačila. Včasih lahko igralci združijo več tovrstnih stav na favorite v kombinacijsko stavo, zato, da si povečajo potencialni dobitek. Številka 1, 0 in 2 pomenijo:

 • 1: zmaga prve ekipe
 • 0: remi oziroma neodločen izzid
 • 2: zmaga druge ekipe

Hendikep stave

Gre za skupino športnih stav, kjer nam ponovno veliko pove že samo ime. Gre za stave, ki so vložene proti hendikepu oziroma liniji. To je številka, ki jo dodelijo stavnice. Ta hendikepira eno ekipo in daje prednost drugi. Stavnice hendikepirajo ekipo, ki bo bolj verjetno zmagala in na ta način vzpostavijo dva »enakovredna« trga.

Stave na vsoto (manj/več)

Ta vrsta športnih stav se polaga na podlagi skupnega rezultata obeh ekip. Igralec stave se lahko odloči, da bo položil stavo na skupni seštevek golov, ki je lahko večji ali manjši od določenega.

Lep primer tega je lahko naključna tekme Maribora in Olimpije. V tem primeru stavnica ponudi možnost stave na dva dogodka – več kot 2,5 gola na tekmi in manj kot 2,5 gola na tekmi. Tudi tu sta zdaj vzpostavljena dva enakovredna trga, kot pri prej omenjenih hendikep stavah. Tak način športnih stav je v tem trenutku med najbolj priljubljenimi. Držijo se ga predvsem tisti, ki stavijo na košarkarske tekme.

Stave na specifičen razplet dogodkov (da/ne)

Precej preproste športne stave so tiste na specifičen razplet dogodkov. Te igralcu ponujajo stavo na dve različne možnosti razpleta posameznega dogodkov. Tak način je najbolj pogost pri nogometnih tekmah. Tudi tu lahko uporabimo lep primer: Stava na dogodek je ali bosta obe ekipi dali gol, ali bo prišlo do enajstmetrovke, ali bo katera od ekip prejela rdeči karton. Takih dogodkov je lahko skorajda mali milijon.

Stave na točen rezultat

Taka različica športnih stav se uporablja predvsem v nogometu in hokeju na ledu. Kvote pri takih stavah so občutno večje, saj je tudi verjetnost za njihovo pravilno napoved veliko manjša. Prav zato se najpogosteje uporabljajo pri športih, kjer je malo zadetkov.

Stave na polčas

Tudi te športne stave se navezujejo skoraj izključno na nogomet. Tukaj lahko igralec stav posamično izbere zmagovalca 1. in 2. polčasa. V vsakem polčasu imamo možnost izbrati med zmago ene in druge ekipe in tudi neodločenim izidom.

Stave z dvojno možnostjo

Zadnje v vrsti naših stav se spet najbolj navezujejo na nogomet in hokej na ledu. Pri takem tipu imamo možnost z eno stavo zajeti Tip 10, Tip 02 ali Tip 12. V osnovi to pomenijo: zmaga ekipe 1 ali neodločen izid, zmaga ekipe 2 ali neodločen izid in zmaga katerekoli od ekip.

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com