• C Novo mesto
  • 22:19
  • Čet, 05.08.2021

V naslednjih mesecih lahko pričakujemo povišanje cen

Že nekaj časa se govori o inflaciji, ki bo najverjetneje sledila obdobju epidemije in se bo zgodila zaradi povečanega povpraševanja po dobrinah.

Po nekaterih napovedih naj bi se do konca leta cene živil dvignile za okoli pet odstotkov. Poleg tega naj bi bili dražji tudi elektrika in nafta.

V času po pandemiji lahko pričakujemo, da bo povpraševanje večje od ponudbe. Transport bo dražji, kar bo pomenilo tudi višje cene surovin. Po besedah Bojana Ivanca, vodje analitike na gospodarski zbornici, naj bi se cene sladkorja in soje na globalni ravni povišale za 60 odstotkov, bombaža pa kar za 80 odstotkov.

Dvignile naj bi se tudi cene komunalnih storitev

Številne podražitve naj bi vplivale tudi na povišanje cen za komunalne storitve. Komunalna podjetja lahko cene svojih storitev dvignejo zgolj s soglasjem občinskih svetnikov. Do tega bi lahko prišlo šele konec tega leta.

Zgodovinar Božo Repe je prepričan, da zaradi pandemije ne bo prišlo zgolj do dviga cen in sprememb v gospodarstvu. Po njegovem mnenju se bo spremenila tudi družba kot taka. Kot pravi, je skozi zgodovino po velikih krizah vedno prišlo do velikih družbenih sprememb in tudi tokrat lahko pričakujemo, da se bo svet, kot smo ga poznali prej, korenito spremenil.

Nadlani.si