Jetra trpijo zaradi te navade, ne pa zaradi alkohola: ste med tistimi, ki to počnejo redno?

02. dec. 2025, ob 20.14
Posodobljeno pred 52 minutami
300
140 SEK

Dneve bi jih lahko jedli – preprosto jih telo zahteva. A vendar moramo vedeti, da naše telo reagira na vse, kar zaužijemo. Zato se lahko zgodi, da živila, ki se na prvi pogled zdijo povsem v redu, v resnici negativno vplivajo na naše zdravje.

Kaj pravijo raziskave?

Raziskave kažejo, da lahko uživanje zmernih količin dodanega sladkorja podvoji nastajanje maščobe v jetrih, kar lahko vodi v zamaščena jetra in celo v sladkorno bolezen tipa 2. Tudi manjše količine dodanega sladkorja lahko povzročijo spremembe v presnovi.

V študiji, objavljeni v Journal of Hepatology, so ugotovili, da fruktoza (sladkor) v tekoči obliki vpliva na metabolizem jeter. V raziskavi je sodelovalo 94 moških, starih od 18 do 30 let, z indeksom telesne mase pod 24. Izbrali so jih zato, ker imajo nižjo telesno maso in je pri njih manj verjetno, da bi že imeli zamaščena jetra.

S pomočjo označevalcev so ugotovili, da udeleženci med raziskavo niso zaužili več kalorij kot prej. Čeprav je bil vnos kalorij enak, je dodajanje sladkanih pijač in fruktoze vseeno vplivalo na njihovo zdravje, predvsem na povečano tvorbo maščobe. Ameriško združenje za srce svetuje, da naj ljudje iz dodanega sladkorja ne zaužijejo več kot 6 % dnevnih kalorij. Za ponazoritev: mnoge Američanke naj bi zaužile največ 100 kalorij iz dodanega sladkorja (to je približno 6 čajnih žličk oziroma 25 g), moški pa največ 150 kalorij (9 žličk oziroma 36 g).

Raziskave kažejo, da lahko uživanje zmernih količin dodanega sladkorja podvoji nastajanje maščobe v jetrih. FOTO: Shutterstock
Raziskave kažejo, da lahko uživanje zmernih količin dodanega sladkorja podvoji nastajanje maščobe v jetrih. FOTO: Shutterstock

Kljub temu pa ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni poroča, da povprečen Američan dnevno zaužije kar 17 žličk fruktoze. Razlog je v tem, da veliko predelane hrane vsebuje dodan sladkor – pogosto skrit. Nahaja se v številnih žitnih izdelkih za zajtrk, sirih, pa tudi v obrokih, pripravljenih v mikrovalovni pečici. Posebej problematične so stekleničene pijače, predvsem sokovi. Če želimo uravnoteženo prehrano in zdrava jetra, moramo biti pri teh navadah zelo previdni.

Odkrijte, kako do zobozdravstvenih storitev po skoraj 3-krat nižjih cenah
Ali ste vedeli, da lahko za povsem enako zobozdravstveno storitev v različnih klinikah plačate tudi do trikratno razliko v ceni? Da – razlike so lahko osupljive, in prav zaradi tega je izbira prav

Sladkor in sladkane pijače

Gazirane pijače, športne pijače, sladice in sladkarije vsebujejo dodan sladkor, ki škoduje jetrom. Sladkor in koruzni sirup iz teh živil se v telesu pretvarjata v maščobo, saj ne služita kot vir energije.

Rafinirani ogljikovi hidrati

Sem sodijo peciva in kolači iz rafiniranih žit: žemlje, krofi, rogljički. Tudi bel kruh in bombetke za hamburgerje ali hot doge. Tovrstna živila hitro dvignejo krvni sladkor in lahko vodijo v inzulinsko rezistenco.

Predelana hrana

Zamrznjene večerje, hrana iz škatel ali konzerv je močno predelana. Poleg rafiniranih ogljikovih hidratov in dodanega sladkorja vsebuje pogosto tudi veliko soli.

Rdeče meso

Čeprav ima rdeče meso tudi pozitivne lastnosti (npr. pri slabokrvnosti), ima lahko tudi negativne. Je vir nasičenih maščob, ki so povezane z nastankom zamaščenih jeter. Hrana z visokim deležem maščob močno vpliva na povišanje trigliceridov v jetrih.

Alkohol škoduje jetrom

O škodljivosti alkohola je veliko znanega. Pomembno pa je poudariti, da že zmerno pitje alkohola dodatno spodbuja kopičenje maščobe v jetrih. Zato strokovnjaki priporočajo, da se mu, če je možno, povsem izognemo.

(us; FOTO: Pixbay)

300
140 SEK