• 26.9C Novo mesto
  • 14:25
  • Pon, 16.09.2019

Kdaj bosta Melania in Donald Trump obiskala Sevnico?

Zgodilo se je to, česar si Slovenci še pred nekaj mesecih niti v sanjah nismo predstavljali. Melania Trump bo ob boku novoizvoljenega ameriškega predsednika, nepremičninskega mogotca Donalda Trumpa, ki je v politiki novinec, prav zares vstopila v Belo hišo.

Slovence in Sevničane je ob tej novici zajela prava evforija. Bodoča prva dama ZDA se je namreč rodila prav v Sevnici. Takrat še Melanija Knavs je hotela v svet, Ljubljana in Slovenija sta bili zanjo premajhni. Pot jo je vodila v Milano in Pariz, nato pa čez lužo, v New York, kjer se je uveljavila v svetu mode in lepote ter na neki zabavi spoznala bodočega moža. Da mu sprva sploh ni hotela dati telefonske številke, je najbrž splošno znano dejstvo, a usoda je hotela drugače in prav kmalu se bo Melania skupaj z možem in sinom Barronom iz luksuznega domovanja v New Yorku preselila v Belo hišo. Predsedniška kampanja je bila dolga in naporna, lepa Sevničanka pa je s svojo lepoto in gracioznostjo marsikoga očarala. Seveda so nad tem uspehom očarani tudi naši politiki, ki ji že pošiljajo vabila in upajo na plodno sodelovanje z njo ter seveda tudi z ZDA. Ta priložnost je naravnost zgodovinska in škoda bi jo bilo zapraviti, pravijo.

Sladica, obuvalo, morda vino

A kaj se bo iz tega v resnici izcimilo? Tudi v našem uredništvu smo se že pred meseci spraševali, kaj se bo zgodilo, če Sevničanka postane prva dama ZDA, koliko priložnosti bo to s seboj prineslo in kako jih bomo znali izkoristiti. Svoje bo seveda pokazal čas, a marsikaj se že dogaja. Ob čakanju izida volitev je bilo v Sevnici bučno in veselo. Še isto noč je luč sveta ugledala posebna sladica, na Lisci napovedujejo njene palačinke, okoliški vinarji prav posebno vino, Melania dobiva svoje obuvalo, ima tudi že svojo pesem. Vse to in še mnogo več ponuja priložnost, kakršne nismo dobili še nikoli. Tisti, ki je ne bi zgrabil, bi bil malce nor, se lahko pošalimo na tem mestu, zato komaj čakamo na vse, kar se bodo Sevničani še domislili. Morda ustvarijo posebne izlete ali ekskurzije, morda Melania Trump nekoč dobi celo svoj muzej. Treba je uporabiti domišljijo, pretehtati različne možnosti in na koncu izbrati tisto najboljše, kar bi lahko ponudili tujim obiskovalcem in podjetjem.

StR praznik 2015 - cestita SreckoOcvirk»Gotovo bosta povabljena v naše kraje«

Slovenci in Sevničani nestrpno čakajo, ali bo predsedniški par pripotoval tudi k nam. Glede na to, da je Melania nekdanja Sevničanka, je to pričakovanje še toliko večje, zato smo o tem povprašali tudi sevniškega župana Srečka Ocvirka. Z občine so nam odgovorili, da je Sevnico v zadnjem letu obiskalo veliko medijskih hiš, verjamejo pa, da bo Melania kot prva dama svojo vlogo opravljala odlično.

»V svetu o našem kraju prej ni bilo slišati veliko. Čeprav je to za ameriške razmere majhno mesto, imamo veliko pokazati. Produkti sevniških podjetij, kot so Lisca, Kopitarna, Stilles in drugi, potujejo po vsem svetu. Poleg obutvene, tekstilne in lesne sta uspešni tudi kemična in farmacevtska industrija,« so jasni na občini, kjer poudarjajo tudi pomembnost naravnih in kulturnih znamenitosti ter vrhunske kulinarike, ki odlikuje to območje. »Prav kombinacija nedotaknjene narave, tradicionalnih elementov in elementov sodobne urejenosti je tisto, kar bi lahko privlačilo veliko obiskovalcev,« so prepričani. Da je Sevnica z izvolitvijo Trumpa postala prepoznavnejša, je že zdaj jasno, Sevničani pa se zavedajo, da lahko ljudje v tujini na ta način še bolj spoznajo izdelke sevniškega gospodarstva in turistično ponudbo.

»Obiska predsedniškega para bi bili izjemno veseli, gotovo bosta povabljena v naše kraje,« so nam še odgovorili. Kdaj in kako, sicer še ni jasno, je pa pomembno, da se velikega potenciala, ki ga je prinesel izid predsedniških volitev v ZDA, očitno zavedajo. Da bi Slovenka postala prva dama najmočnejše države na svetu, se namreč še ni zgodilo in vprašanje je, če se bo sploh še kdaj. Prav zato je treba priložnost znati izkoristiti, železo pa kovati, dokler je vroče. Zanimivo bo spremljati, kaj bosta Slovenija in Sevnica iz tega potegnili, kako se bodo na vse to odzvale turistične organizacije in kaj bodo v zvezi s tem naredili domači gostinci, pridelovalci, podjetniki in večja podjetja.

Avtorica: Mojca Sladič