• C Novo mesto
  • 21:32
  • Čet, 11.08.2022

Adrenalinski skok je šel narobe, padalec umrl na kraju nesreče

podčetrtek

Zgodilo se je na sobotno popoldne

Na pobočju Rakove špice v občini Kranjska Gora se je danes smrtno ponesrečila oseba z opremo za base jump. Gorski reševalci so s pomočjo dežurne ekipe gorske reševalne službe Brnik in helikopterja letalske policijske enote dvignili preminulega z nedostopnega terena, prepeljali v dolino in ga predali pristojnim službam. Do nesreče je prišlo nekaj po 13. uri, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Nesrečni slovenski padalec je po prvih ugotovitvah kranjskih policistov takoj po skoku izgubil kontrolo nad letenjem in umrl po trčenju v skalno polico na kraju nesreče.

To pravijo na PU Kranj

»Včeraj je na Rakovi špici umrl slovenski padalec, ki je skočil z wingsuit opremo. Glede na do sedaj zbrana obvestila gre za nesrečo. Takoj po skoku je izgubil kontrolo nad letenjem in umrl po trčenju v skalno polico. Več-urna Intervencija je bila izvedena s kombinacijo zahtevnega klasičnega in helikopterskega reševanja. Sodelovali so gorski reševalci, gorska policijska enota in policijski helikopter,« so nekaj ur kasneje sporočili s PU Kranj.

Pestri dnevi za gorenjske policiste

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih dveh dneh sicer sprejel: -20 obvestil o prometnih nesrečah, od tega za 7 s telesnimi poškodbami; 20 prijav kršitev predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter 7 v zasebnem prostoru;  s področja kriminalitete pa prijavo sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom in nasilje v družini.  Zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja je bilo zaseženo eno vozilo.

Skoki BASE so šport, pri katerem padalec skoči s stoječega objekta. BASE je angleška kratica za Building (zgradba), Antenna (antena – nenaseljen stolp), Span (most, obok, kupola), in Earth (klif ali katerakoli druga naravna formacija). Kratice nakazujejo od kod skačejo padalci, ki se ukvarjajo s to zvrstjo padalstva. V številnih državah je ta zvrst padalstva prepovedana, zato se številni padalci z njo ukvarjajo ilegalno. Skoki BASE so ekstremna zvrst padalstva. Razmeroma varne BASE skoke so zmožni opravljati le izkušeni padalci. Prvi BASE skok v Sloveniji je bil izveden s Triglavske sfinge. Do zdaj so slovenski baserji skočili z več kot 15 objektov v Sloveniji, med drugim s trboveljskega dimnika, navaja wikipedia.

N. D., Foto: arhiv

poroke in zabave
podčetrtek