• C Novo mesto
  • 09:59
  • Čet, 28.09.2023

Avtocesta A4 delno zaprta! V nesreči umrlo 12 ljudi, prizori so grozljivi

Več mrtvih v nesreči poljskega avtobusa na hrvaški avtocesti. Potniki pa so bili iz različnih delov Poljske.

V prometni nesreči avtobusa s poljskimi registrskimi tablicami na hrvaški avtocesti je umrlo več ljudi. Avtobus, ki je vozil iz smeri Madžarske proti Zagrebu, je davi okoli 5.40 zletel s ceste v bližini Brezničkega Huma. Po prvih informacijah je umrlo 11 ljudi, več oseb je poškodovanih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Avtocesta je v tem delu v smeri proti Zagrebu zaprta za promet.

Otrok ni bilo udeleženih v nesreči

Podpredsednik vlade in minister za notranje zadeve Davor Božinović je potrdil, da je v bolnišnici umrla še ena oseba in da je število mrtvih v nesreči zdaj že dvanajst. »Avtobus je peljal iz kraja blizu Varšave, po nekaterih informacijah naj bi šlo za skupino, ki je nameravala iti na romanje v Međugorje,« je povedal Božinović. »11 ljudi je umrlo na kraju,« je povedala Maja Grba Bujević. Pravi, da obstaja možnost, da je pod avtobusom ostal ujet še kdo, a da so, kolikor je bilo mogoče, avtobus pregledali in da upajo, da temu vendarle ni tako. Čaka se tudi seznam potnikov. Božinović pravi, da je bilo v avtobusu 43 potnikov: »Kar zadeva delo policije, preiskava poteka.« »Po tem, kar so videli ljudje na terenu, otrok ni bilo,« je dejal. »Med hudo poškodovanimi so tudi takšni, ki se borijo za življenje. Poškodovanih je ogromno, v tej nesreči imamo le tiste, ki so izgubili življenje, in tiste, ki so bili poškodovani. Ni ga, ki bi odšel brez poškodb,« je dejal Božinović.

Po navedbah časnika Večernji list je avtobus krenil na pot iz Varšave v petek zjutraj, potniki pa so bili iz različnih delov Poljske. Med njimi naj bi bili tudi trije duhovniki in šest nun, voznika naj bi bila dva. Hrvaški premier Andrej Plenković je poljskemu kolegu izrazil sožalje. »V imenu vlade sem izrazil sožalje svojcem umrlih in sporočil, da so angažirane vse službe in da se poškodovanim nudi pomoč,« je zapisal na Twitterju. Doslej najhujša prometna nesreča avtobusa na hrvaških cestah se je zgodila 7. septembra 2008, ko je v nesreči slovaškega avtobusa na avtocesti blizu Gospića umrlo 14 ljudi, 22 je bilo poškodovanih, navaja Hina.

N. D.; Foto: printscreen24sata