• C Novo mesto
  • 01:21
  • Tor, 19.10.2021

Ju prepoznate? To sta fanta, ki sta na protestih naredila več kaznivih dejanj

Policija preiskuje okoliščine več kaznivih dejanj v sklopu protestov, ki so se odvijali 5. oktobra v Ljubljani. Kaznivih dejanj sta osumljeni tudi osebi na fotografijah, zato vse ki bi imeli informacije o osumljencih ali kaznivih dejanjih na protestih policisti naprošajo, da to sporočijo na najbližjo policijsko postajo, pokličejo na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200, oziroma jih pošljejo po elektronski pošti na naslov [email protected]

Stefanović in Zlatko v pripor

Spomnimo, na torkovih protestih v Ljubljani so policisti trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja, še 22 pa so jih pridržali v času trajanja shoda. Po podatkih policije sta dve osebi potrebovali zdravniško pomoč zaradi vdihavanja plina, šest policistov pa naj bi bilo lažje poškodovanih. Med pridržanimi sta bila tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki v zadnjih tednih poziva na shode, ter glasbenik Zlatan Čordić, ki je imel pred tem govor na shodu.

Pretirano policijsko nasilje?

Očitki, da je bila uporaba prisilnih sredstev na torkovih protestih pretirana, so bili po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa neutemeljeni. Minister je delo policije na protestih pohvalil. Po njegovih besedah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in verjame, da bodo tokrat postopki pripeljali do ustreznih zaključkov. Tudi Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrnil. Ob navedbi, da so posledice solzivca čutili tudi ljudje, ki so bili tam po naključju, denimo družine z otoki v Tivoliju, je Sladič denimo dejal, da je bila dinamika nasilnih izgrednikov zelo pestra, najbolj nasilni izgredniki pa so delovali na več lokacijah hkrati.

Policija opozarja

Kot so danes sporočil s PU Ljubljana, je policija seznanjena z informacijami o jutrišnjem načrtovanem javnem shodu v Ljubljani. Shod doslej ni bil prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih. Za udeležence to pomeni, da ni organizatorja, ki bi že vnaprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je npr. rediteljska služba. V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti. Policisti vse morebitne udeležence napovedanih shodov ponovno pozivamo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov.

» Opozarjamo, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov (npr. pirotehnična sredstva, palice, orodje). Zaradi varnosti udeležencem odsvetujemo, da na shod prihajajo z otroki. Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda. V skrbi za njihovo varnost udeležencem svetujemo, naj bodo tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali (npr. metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi). V takšnih primerih, še posebej pa ob hujših in množičnih kršitvah, jim priporočamo, naj se takoj umaknejo na varno po najkrajši poti v smeri, kjer ni nasilnih protestnikov,« so jasni policisti.

Zato organizatorje pozivajo, naj demonstracije prijavijo, udeležence pa pozivamo, naj to pravico uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh, ki se v tistem času nahajajo na tem prostoru.

N. D.; Foto: PU Ljubljana