• C Novo mesto
  • 23:50
  • Pet, 20.05.2022

Konec reševalne akcije, oba planinca našli mrtva

Zahtevne razmere v slovenskih gorah konec tedna terjale pet življenj.

V gorah na območju Gorenjske se je včeraj zgodilo več nesreč in posredovanj gorskih reševalcev. Umrli so trije gorniki, za pa še enim poteka iskalna akcija. Na območju Malega Triglava sta včeraj dopoldan zaradi padca v zahtevnih gorskih razmerah umrla dva gornika. Na Španovem vrhu se je opoldan poškodovala turna smučarka, na Jalenkamnu pa planinec. Na Zelenici je bila pomoč nudena planincu s poškodbo kolena. Na območju Vitranca pa so se gorski reševalci odzvali na prijavo o težavah planinke zaradi slabe opreme. Še pred reševalcev ji je s svojo opremo pomagal drug planinec, v dolino pa so jo pospremili tudi reševalci.

Iskalna akcija

Od včeraj zvečer pa na območju Komne poteka še iskalno reševalna akcija za dvema planincema. Eden je bil že najden mrtev, za drugim pa iskanje še poteka. Okoliščine na kraju kažejo na zdrs in padec čez prepadne stene. Gorski reševalci so žal tudi davi našli tudi drugega preminulega planinca, ki se je smrtno ponesrečil pri sestopu s Komne.

Policija opozarja

»Razmere v gorah so lahko zelo varljive in zelo nevarne, saj so poti povečini poledenele, nevarnost pa je lahko skrita tudi pod snegom. Ni dovolj samo ustrezna oprema, potrebna je tudi velika previdnost in visoka stopnja odgovornosti vsakega posameznika in skupin. Neizkušeni izbirajte lažje in manj izpostavljene poti. Posebej pazite na spolzkih terenih. Neizkušenim so lahko v zelo veliko pomoč tudi gorski vodniki. Gre za profesionalce, ki poznajo vsako podrobnost v gorah in znajo oceniti nevarnost.«

PU Kranj, Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

dolenjske lekarne